Inteligentan alat za vinski sektor

Inteligentan alat za vinski sektor

nauka tehnologija vinarstvo vinogradarstvo

Inteligentan alat za vinski sektor. Kombinujući vještačku inteligenciju i analizu podataka u pametnom alatu, Satec je razvio web aplikaciju koja smanjuje ugljen otisak (misiju ugljenika) vinarija i vinograda. Projekat je subvencionisalo Ministarstvo poljoprivrede u okviru svog programa “nadregionalne grupe”.

Španska tehnološka multinacionalna kompanija Grupo SATEC pokrenula je projekat Vid-Expert R+D+i, koji će se razvijati do juna 2025. godine. Projekat ima za cilj razvoj aplikacije koja implementira pametni kalkulator ugljen otiska u sektoru vina.

Inteligentan alat za vinski sektor

Iako će Vid-Expert biti razvijen za tri godine, Grupo SATEC već radi sa španskim vinarijama i vinogradima, sa kojima će provoditi izazove i personalizovati pilote prema njihovim potrebama.

Inovativno rješenje – Inteligentan alat za vinski sektor

Rad web aplikacije zasniva se na prikupljanju velikog skupa podataka koje dostavljaju korisnici (vinarije i vinogradari). Sve kako bi se izračunao njihov trenutni ugljen otisak i potom dale preporuke za smanjenje emisije. 

Inteligencija alata će se razvijati kroz jezgro (backend) koje implementira matematički model za proračun i sistem vještačke inteligencije za pružanje preporuka. Očekuje se da će do kraja ove godine već biti u toku prototipovi. U svojoj završnoj fazi, projekat će također razviti neke funkcije za promovisanje i vrednovanje WfCP certifikata koji je dodijelila španska vinska federacija

Prema riječima Miguela Ángel Lópeza, direktora za inovacije u Grpo SATEC, ”Vid-Expert će značiti inovativan i vrijedan doprinos vinskom sektoru na globalnom nivou, alat koji ne samo da kvantifikuje emisiju, već da, na osnovu njih, nudi odgovarajuće mjere ublažavanje”. Protokoli za izračunavanje ugljičnog otiska koji su do sada korišteni su teški za korištenje u vinskoj industriji i ovaj projekt će pomoći da se olakša njihova primjena.”

Projekat Vid-Expert

Vid-Expert je upućen na poziv za inovacione projekte od opšteg interesa od strane operativnih grupa Evropske asocijacije za inovacije u oblasti poljoprivredne produktivnosti i održivosti (AEI-Agri), u okviru Nacionalnog programa ruralnog razvoja 2014-2020. Prijedlog je odabran i osiguran sredstvima za njegovu izradu.

Operativnu grupu čine: Špansko udruženje za standardizaciju (UNE), Španska vinarska federacija (FEV), Intergia održiva energija (INTERGIA), Politehnički univerzitet u Madridu (UPM), Institut za istraživanje i tehnologiju poljoprivrede (IRTA), Univerzitet Zaragoza (UNIZAR) i Sistemi napredne tehnologije, SA (SATEC).

Naslov orginala: Una herramienta inteligente para el sector vitivinícola que calcula la huella de carbono. (Inteligentan alat za vinski sektor koji izračunava ugljen otisak). Izvor: https://www.tecnovino.com/. Objavljeno: maj 2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:  

Zabavni vinski citati: “Pijem da bih druge ljude učinio zanimljivijima” Ernest Hemingvej