Vještačka inteligencija i vino

nauka vino vinograd vinogradarstvo vinova loza

Vještačka inteligencija. Konzorcijum osnovan za razvoj robotike za sektor vinogradarstva u Velikoj Britaniji, otkrio je svoj prvi projekt. Projekat koji bi pomogao identifikaciju bolesti, precizno tretiranje pesticidima i podržao orezivanje i berbu. Na probnom radu u Velikoj Britaniji, prvi razvoj je leteća bespilotna letilica koju pokreće AI (engl. Artificial Intelligence). Letilica bez upotrebe GPS-a prepoznaje vinograd i autonomno mapira čokote koristeći kameru visoke rezolucije, saopštio je konzorcijum.

Sa mapiranom okolinom, cilj je programirati staze leta dronova kako bi se preslikala hronologija čokota. Tako bi se identifikovali i rani znakovi bolesti ili nedostaci hranjivih elemenata i o njima direktno obavjestili rukovodioca vinograda.

Tim koji vodi inovaciju uključuje dr. Julien LeCourt, šef za istraživanja u vinogradarstvu i vinarstvu (R&D at Viticulture Research Group at NIAB EMR), a specijalna AI kompanija SkyEngine takođe je dio konzorcijuma, koju je kompletirao i vodio Land Robots.

Roboti u vinogradarskom sektoru

“Velika Britanija je uočila značajan porast razvoja vinogradarstva, uključujući i velika ulaganja poznatih francuskih brendova poslednjih godina. Sektor je začetnik upotrebe robotike u određenim dijelovima svijeta, za nadgledanje i održavanje čokota vinove loze, ali mnogi od tih sistema su isključivo akademski projekti”, rekao je LeCourt. “Konzorcijum koji smo okupili ima za cilj pružiti praktična rješenja robotike za “planiranu vrijednost” kako bi podržao sektor u poboljšanju kvaliteta vina i smanjenju primjene hemijskih pesticida i očigledno troškova rada”. Direktor Land Robots-a, Robert Patten, dodao je: “Okupili smo prve članove konzorcijuma pod vođstvom inženjera koji će dizajnirati, izgraditi i “podučavati” niz robota u znak podrške – u početku – vinogradarskom sektoru u Velikoj Britaniji, ali na kraju i sve voćnjake.

“Pomoću naprednih alata za modeliranje konstruisali smo izvanredno detaljan svijet obuka-treninga za vinogradarstvo za AI alate za istraživanje i učenje.” Daljnji detalji u vezi sa razvojem tehnologije spremni su da budu objavljeni u narednim nedeljama, a Land Robots je rekao da ima planove za seriju robota, a sve sa istim ciljem. Pogledati i: https://ovinu.info/vino-u-buducnosti/

Izvor

https://harpers.co.uk/.  Naslov orginala: AI robot project launches to support UK wine industry. Vještačka inteligencija (AI) Projekt pokrenut je za podršku vinskoj industriji u Velikoj Britaniji. . Objavljeno: 06.08.20200. by Lisa Riley. Prevod: Dragutin Mijatović