Kada se bere grožđe?

berba grožđe vinograd vinogradarstvo

Kada se bere grožđe? Odgovar na neka od najčešćih pitanja o berbi grožđa …

1. Počinju li sve berbe u isto vrijeme? „Početni pištolj“ koji označava početak berbe varira zavisno o različitim kriterijima, poput klime u regiji, nagiba padina i njihove izloženosti suncu.

Kada se bere grožđe

Dok se grožđe za suva bijela vina i crvena vina bere otprilike u isto vrijeme (krajem avgusta, početak septembra), grožđe namijenjeno za ‘vendanges tardives’ (kasnu berbu) vina bere se kasnije, polako sazrijevajući na suncu, čime se povećava nivo šećera. Ono grožđe koje se koristi za slatka vina za ‘sélection de grain nobles’ bere se jedan po jedan grozd, jer je grožđe pogođeno plemenitom truleži početkom jeseni. Što se tiče ledenih vina, ona se proizvode od “smrznutog grožđa” ubranog noću usred zime.

2. Mehanička ili ručna berba? Postoje dvije škole mišljenja, od kojih obje imaju svoje prednosti i nedostatke. Najstarija tehnika branja grožđa je ručna. Iako je obavezna u određenim apelacijama – na primjer strme terase sjeverne Rone (Rhône), ili za neke tipove berbe (izbir plemenitih bobica), podržavaju ga vinarije koji nastoje proizvesti vino najboljeg kvaliteta.

U nekim vrlo toplim regijama ipak je najbolje brati brzo kako sunce ne bi uništilo berbu. To znači da nema problema u pogledu vremena, udobnosti (umor, bol) i logistike (potrebno je manje berača grožđa): mašine stoga imaju svoje prednosti. Ova metoda je zaista odobrena u cahier des charge za organska vina.

Berba

3. Berba grožđa, sezona praznika? Ako jedan (studentski) posao trebate obaviti jednom u životu, to je branje grožđa. Osim što spoznaje vrijednost fizičkog napora, odličan je uvod u svijet vina, među najvažnijim pojedincima u industriji, u zabavnom okruženju. Probudivši se u cik zore na obilan doručak, pa krenuvši u vinograd na dan branja, kiša ili sunce.

4. Šta je “ban des vendanges”? ‘Ban des vendanges’ službeni je datum koji odobrava početak berbe. U cijeloj Francuskoj to je savršena prilika za slavlje u vinogradima.

5. Koji su rizici koji prijete berbi? Kao vrhunac godine ogromnog rada, berba može biti uništena u roku od samo nekoliko minuta. Tuča ili jaka oluja mogu uništiti krhko grožđe. Kiša može biti i kobna, ako je ne slijedi sunce ili vjetar da prosuše grožđe, one se na kraju napune vodom, što dovodi do razrjeđenja aroma i još gore, truljenja grožđa.

6. Kako znate da je grožđe sazrelo? Postoji nekoliko načina da saznate je li grožđe zrelo. Refraktometar mjeri nivo šećera u grožđu. Neki vinari radije traže od laboratorije da analizira njihovo grožđe, dok drugi vjeruju njihovom instinktu i iskustvu, oslanjajući se na boju pokožice i probanje grožđa. Ovaj korak omogućava vinarima da utvrde ravnotežu između kiselosti i slasti i zagrizu sjemenku.

Ni prerano ni prekasno

7. Zašto je važno brati grožđe ni prerano ni prekasno? Datum berbe je izuzetno važan: mora se dogoditi kada je grožđe savršeno zrelo i odgovara kriterijima vinara. Preranom berbom izlaže se riziku proizvodnje vina koje je previše oporo, s dominantnom kiselošću i biljnim, zeljastim okusima. Prekasna berba predstavlja rizik od branja trulog grožđa ili grožđa koje je izgubilo kiselost ključnu za ravnotežu vina. Dobijeno vino moglo bi završiti neslavno i nedostajati mu svježine.

8. Kako se vinograd priprema za berbu? U nedeljama koje prethode berbi, količina kiselina pada, a količina šećera raste. Neki vinari pomažu process dozrijevanja, uklanjanjem suvišnog lišća u zoni grozdova kako bi grožđe izložili suncu.

Zatim tu je logistika. Rukovodioc vinograda (imanja) mora pronaći tim berača, pronaći mjesto gdje će ih smjestiti, nahraniti i platiti. Higijena je takođe ključna tačka. Svi alati moraju biti savršeno čisti kako bi se izbjegla bilo kakva kontaminacija i neželjeni okusi u vinu.

Izvor: https://www.idealwine.info/. Naslov orginala: How are grapes harvested? Objavljeno: 28.09.2021. by Idealwine. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/kako-znati-kada-je-grozdje-spremno-za-berbu/ i  https://ovinu.info/vrijeme-vino-godina-berbe/