Kako poslužiti slatka vina

Kako poslužiti slatka vina

hrana i vino slatko vino vinska kultura

Kako poslužiti slatka vina. Bilo je vremena u istoriji pijenja kada su skoro sva vina koja smo konzumirali bila slatka. Danas se često zanemaruju u korist svojih suvljih varijanti, ali slatka vina su zaista ukusna kada se pravilno serviraju. Osim toga, ona su lak način da impresionirate prijatelje i goste na večerama. Bilo da uživate u ukusnom desertnom vinu, Riesling kasne berbe ili bogatom jakom vinu Port/Porto. Evo nekoliko malih savjeta za posluživanje slatkih vina kako biste izvukli najbolje iz svoje boce.

Kako poslužiti slatka vina
Temperatura serviranja slatkih vina može značajno uticati na njihov okus, obavezno ih servirajte između 7 i 13o C.

Temperatura serviranja slatkih vina

Temperatura na kojoj servirate slatka vina može značajno uticati na njihov okus. Generalno, u slatkim vinima je najbolje uživati kada su ohlađena, ali ne previše hladna. Servirajte vina na temperaturi u rasponu od 7 do 13o C, što omogućava da prirodna slatkoća vina zablista, a ne da postane zamorna.

Čaše za slatka vina. Izbor prave staklene čaše može dati značajnu razliku u tome kako se doživljava slatko vino. Potražite čaše sa kupom u obliku tulipana. Ovaj oblik čaše pomaže koncentrisanju aroma vina i usmjerava ih prema vašem nosu, što pojačava buket vina.

Kako poslužiti slatka vina

Količina slatkog vina u čaši. Idealno je oko 75 ml po čaši – jer su slatka vina bogata i sirupasta, manje ili više. Za razliku od suvih vina, slatka i jaka vina se čuvaju i do nedelju dana nakon otvaranja. Slobodno eksperimentišite sa raznim količinama u kuhinji, ako niste za zabavu publike.

Kako poslužiti slatka vina
Slatka vina se slažu sa sirevima i desertima, ali mogu podnijeti i začine.

Kako poslužiti slatka vina – Ideje za uparivanje hrane i slatkog vina

Uparivanje slatkih vina sa pravom hranom može podići i vino i jelo. Evo nekoliko ideja za uparivanje vina i hrane:

  • Daske sa sirom: Slatka vina se odlično slažu sa raznim sirevima, od plavih sireva do čedara, jer slatkoća vina uravnotežuje slanost sira.
  • Deserti: Slatka vina su savršeni partneri za deserte. Probajte tawny Porto sa čokoladom, Muskat sa tortom od sira ili Pedro Ximénez sa krem bruleeom.
  • Začinjena jela: Slatkoća u vinima može pomoći u ublažavanju toplote u začinjenoj hrani. Razmislite o slatkom vinu Riesling sa začinjenom tajlandskom ili indijskom kuhinjom. Slatkoća vina će upotpuniti ukusne začine i toplotu čilija, a da pritom ne bude nadjačana.
  • Voće: Slatka vina i svježe voće su klasičan spoj. Chenin blanc iz kasne berbe sa zrelim breskvama ili botritizovani Semillon sa kajsijama se savršeno nadopunjuju.
  • Charcuteria: Suvomesnati proizvodi poput pršute, salame i čoriza imaju pravu količinu soli (puno) i začina da slatka vina zaista zapjevaju.

Naslov orginala: How to serve sweet wines. IZvor: https://winecompanion.com.au/. Tekst: Nola James. Objavljeno: 12.11.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI

Život: “Mors certa, hora incerta.” Smrt je sigurna, ali njezin je sat nesiguran.