Kinesko vino

Kinesko vino je postalo stvarno, stvarno dobro

region vinarstvo vino vinska kultura

Kinesko vino. Glavni igrači ne pokušavaju samo da prodaju vino na kineskom tržištu, već i tamo stvaraju nove tipove vina. Ova priča je iz The Oeno Files, sedmičnog insajderskog biltena The World of Fine Wine. U težnji da naučimo što više o vinu kako bismo to znanje mogli podijeliti sa drugima. Bili smo u svakoj zemlji na svijetu koja proizvodi vino u bilo kojoj značajnoj količini.

Kinesko vino
Kevin Frayer/Getty Images

Ljudi se često iznenade kada otkriju da smo u Kini posjetili više vinskih regija i previše vinarija da bismo ih mogli izbrojati, a njihov odgovor na ovo saznanje često je u stilu. “Pa, vino nije baš dobro, zar ne?” Uzimajući u obzir veličinu Kine, ima otprilike istu kopnenu masu kao Sjedinjene Države. Ima raznoliku klimu i činjenicu da se vino tamo proizvodi već oko 2.000 godina. Teško je povjerovati da bi neko samo odbacio cijelu zemlju, ali evo nas tu.

Potrebno je samo pogledati inostrane investicije u kineske vinske projekte da biste shvatili da godišnji posao proizvodnje vina u toj zemlji vrijedan 42 milijarde dolara treba shvatiti ozbiljno.

Kinesko vino

Postoji skoro 500 vinarija raštrkanih u 12 glavnih regija, ali činjenica je da su Louis Vuitton-Moët Hennessy, Domaine Baron de Rothschild (D.B.R.) Lafite i Penfolds u akciji. To ne znači da vinarije bez međunarodnih partnera ne proizvode vino svjetske klase. Većina onih na visokom nivou prodaje na vlastitom domaćem tržištu i čak ne traži globalnu distribuciju.

LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) projekat Ao Yun, što u prevodu znači “let iznad oblaka“, bio je prvi od tri koja su izašla na tržište, iz berbe 2013. godine. Ova butik vinarija visoko u podnožju Himalaja unutar Tibetanske autonomne prefekture Diqing ima 27,5 ha (68 acres) vinograda. Vinograda ušuškanih u zavojima rijeke Mekong na ogromnim visinama od 2.194 do 2.591 m (7.200 do 8.500 stopa) iznad nivoa mora. Direktor imanja i vinar Maxence Dulou, rodom iz Bordeaux-a, podijelio je vinograde na 314 blokova i 900 podblokova na osnovu razlika u tipu tla, terroaru, drenaži i izloženosti suncu.

Parcele se rade potpuno ručno, odvojeno vinifikuju, a zatim se miješaju kako bi se stvorilo raskošno vino. Vino koje bi opisali kao mješavina u stilu Bordeauxa – osim malo sorte Syrah u mješavini. Dulou je pedantan za stolom za miješanje kao i u vinogradu, a rezultat je izvrsno vino koje konstantno zarađuje visoke ocjene od kritičara. On opisuje svoje vino kao “svježinu i zrelost u nosu i kiselost i gustinu u ustima”, sa “veoma zrelim” taninima koji “stvaraju meku, nježnu teksturu”. SAD je malo tržište za Ao Yun, sa samo 10% njegove proizvodnje koji se izvozi ovdje, ali boce je relativno lako pronaći. Polovina vina se prodaje u Kini, a još 20% se šalje širom Azije.

Kinesko vino
Vinarija Long Dai poznata je kao kineski Lafite. LONG DAI

Marselan

Mnogo dalje na sjeveroistoku i tek nešto bliže nivou mora, D.B.R. Lafite je zasadio svoje terasaste vinograde u provinciji Šandong (Shandong) 2008. godine. Tehnički direktor Olivier Tregoat (koji ima istu ulogu u Château L'Évangile u Pomerol-u i Château Rieussec u Sauternes-u), kaže. „Prioritet Domaine de Long Dai je učenje iz terroara i razvijanje stručnosti o zemljištu i sortama grožđa. Predvođen jakim lokalnim timom, kako bi pronašli najbolji izraz terroara Shandong i stvorili jedinstveno kinesko vino sa francuskom notom.”

Long Dai nije tipična mešavina Bordeaux. Proizvodi se od 50% sorte Cabernet Sauvignon i 25% Cabernet Franc zajedno sa 25% sorte Marselan (Cabernet Sauvignon x Grenache) koja se široko uzgaja u Kini. Marselan pridonosi notama začina za pečenje i cvjetnim notama tamno-bobičastom okusu vina i uglađenim taninima. Iako nam je predstavnik uvoznika rekao da se “pretežno prodaje u kontinentalnoj Kini sa jakom distribucijom među kolekcionarima vina i ljubiteljima vina”. Long Dai moguće je pronaći online kod nekolicine pouzdanih trgovaca po cijenama bliskim njegovim, preporučena maloprodajna cijena od 699 USD.

Penfolds CWT 521

Drugi projekat koji smo zapazili je Penfolds, koji je prošlog ljeta objavio svoj Penfolds 2021 Chinese Winemaking Trial 521 Cabernet Sauvignon Marselan, ili skraćeno Penfolds CWT 521. Brojevi 5-2-1 odnose se na pet regija iz kojih dolazi grožđe i godinu proizvodnje vina. “CWT predstavlja izraz Penfolds kućnog stila kroz kinesko sočivo,” kaže Penfolds vinar Matt Woo. “Vino govori o oba Penfolds sortna karaktera i izraz je regija iz kojih je došlo.”

Osim ako ne putujete u Kinu ili Australiju, bit će vam teško doći do boce Penfolds CWT 521. Što se tiče ostalih kineskih vina koja smo spomenuli, sada se dobro piju i nastavit će lijepo odležavati kod kuće još najmanje 10 godina. Ipak, nisu dostigli status investicionog vina. “Iako smo vidjeli neke vrhunske kineske vinarije kako dolaze u prodajnu prostoriju na aukciji. To je bilo relativno rijetko,” kaže nam Nick Pegna, globalni šef odjela za vino i alkoholna pića Sotheby.

“U prilog tome stoji činjenica da je većina ovih vinarija relativno mlada, tako da još ne bilježimo značajan porast vrijednosti. Iako postoje sljedbenici za nova izdanja za Long Dai, a posebno za Ao Yun i nivo kvaliteta je odličan, još uvijek se nisu smatrali kolekcionarskim.” Nama je to u redu, jer kao što smo već spomenuli, vino je za piće, a ne za švercovanje da bi se prodalo sa zaradom.

Naslov orginala: China’s Wine Has Gotten Really, Really Good (Kinesko vino je postalo stvarno, stvarno dobro). Tekst: Mike Desimone i Jeff Jenssen. Izvor: https://robbreport.com/. Objavljeno: 03.12.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:                                                  

Iz života: De Neverov zakon. Dva monologa ne čine dijalog.