Korejska vina

hibridi klima region terroir vino

Korejska vina poboljšavaju svoj okus i kvalitet stvaranjem novih sorti grožđa i istraživanjem novih poljoprivrednih tehnika. Na izložbi korejskih vina bilo je izloženo više od 100 korejskih vina, dajući posjetiocima priliku da probaju vina i da se dive njihovim aromama.

Korejska vina
Korejske vinarije i istraživači stvaraju nove sorte grožđa kako bi proizveli bolja vina, lijevo, Cheongsoo (Seibel 911 x Himrod Seedless), sredina, Dunuri i desno, Narsha (Alden X Meoru 1) sada se uzgajaju u vinogradima širom zemlje.

Grožđe je jedno od najčešćih ljetnih plodova na Korejskom poluostrvu. Većina grožđa uzgajanog u Koreji je slatko i jede se sirovo, svježe sa čokota ili neposredno nakon berbe. Vinsko grožđe, međutim, koje se obično uzgaja u Evropi i Južnoj Americi, rijetko se uzgaja u Koreji zbog vremenskih prilika, sa mokrim, vlažnim ljetom i suvom, hladnom zimom.

Da bi ublažili vremenske nedaće poluostrva i pomogli u stvaranju boljih domaćih vina, korejske vinarije, agronomi i istraživači udružili su snage kako bi stvorili nove sorte grožđa koje su pogodne za proizvodnju vina i koje ovdje mogu rasti. Takođe su uložili vrijeme u proučavanju tehnika proizvodnje vina za koja se u Koreji koriste slatke korejske sorte grožđa.

Sorte

Plodovi ovog truda su tri sorte grožđa koje se danas širom zemlje koriste za proizvodnju vina: Cheongsoo, Dunuri i Narsha. Cheongsoo je dobijen 1993. godine kao sorta za bijela vina. Ova sorta, sa tropskim voćnim okusom, uzgajana je i komercijalizovana u lokalnim vinarijama. Dunuri je dobijen 2006. kao sorta za crvena vina i pomalo je jakog okusa zbog tanina koje sadrži. Konačno, Narsha, dobijena 2009. godine, počela se uzgajati na farmama 2013. To je hibrid koji dobro podnosi hladne zime na poluostrvu.

Korejska vina
Chateau Muju je lokalno vino proizvedeno u Muju, provincija Jeollanam-do (provincija Južna Jeolla). Vino je proizvedeno od nove domaće sorte grožđa, Meoru, koja ima dubok i težak okus zbog višeg sadržaja tanina.

Pored ove tri sorte, stvaraju se i druge nove sorte. Trenutno se proučavaju tri kandidata za nove sorte vinskog grožđa, a izabrana će biti sorta koja je najprilagođenija korejskoj klimi, rekli su iz Nacionalnog instituta za hortikulturu i biljne nauke (NIHHS), dio ruralnog područja Uprave za razvoj.
Vina od slatkog korejskog grožđa takođe se proizvode i flaširaju, a imaju okus i aromu svojstvenu korejskom grožđu i korejskim vinima. Sve u svemu, korejske vinarije i uzgajivači grožđa poboljšavaju okus i kvalitet svojih proizvoda stvaranjem novih sorti grožđa, omogućavajući im uzgoj, proizvodnju i flaširanje vina od grožđa jedinstvenog za korejski terroir.

Pogledati i: https://ovinu.info/sorte-vinove-loze-gajene-u-aziji/ i https://ovinu.info/upotreba-hibrida-u-vinogradarstvu/ i https://ovinu.info/kineske-sorte-vinove-loze/

Izvor: https://www.korea.net/. Naslov orginala: Wines of Korea reach new heights (Korejska vina dostižu nove visine). Slika: Jeon Han, NIHHS. Objavljeno: 07.12.2015. by Chang Lou-Chung, korea.net Staff Writer. Prevod: Dragutin Mijatović