Moje ime je Sultana

grožđe sorta

Moje ime je Sultana.Prepoznajete li ovo bijelo ili svijetlozeleno grožđe bez sjemenki na ovoj fotografiji? Da, ja sam; Sultanina koja sam prema Wikipediji poznata i kao Thompson Seedless u SAD, Lady de Coverly u Engleskoj i Kishmish u Turskoj ili Palestini. WOW (Vau)! Hoćemo li onda nastaviti?

Moje ime je Sultana
Foto: bijelo grožđe bez sjemenki – vds export

U redu, u redu … da vidimo sa Hiddenrose-ovog gledišta nešto o meni koje je izvedeno iz malog istraživanja, prikupljeno i ovako predstavljeno. Dolazim iz grada Manisa u Turskoj, porijekla grožđa Kishmish, poznat u mediteranskoj regiji kao Sultanina ili Sultana. U Evropu sam donešena kroz mediteransku trgovinu i poznata kao Lady de Coverly u Engleskoj. Na kraju preko vinogradara William Thompson-a koji je emigrirao u Kaliforniju, SAD iz Yorkshire-a, Engleska 1863., tamo sam predstavljena i odgajana kao Thompson Seedless.

Znate li i da je grožđe Thompson Seedless ili Sultana, a to sam ja, poznato i kao „ GROŽĐE SA TRI PUTA“ (THREE-WAY GRAPE). Šta je pa sad to? Pa to je zato što se ne koristim samo za svježu potrošnju kao stono grožđe, već i za grožđice i vino. Još jedno Wow valjda zbog toga.

Više o meni?

Prema citiranom VDS Exportu.

Moje ime je Sultana
Foto: bijelo grožđe bez sjemenki – vds izvoz

Thompson Seedless, težina grozda varira između 350 i 700 grama. To je jedna od najstarijih sorti stonog grožđa bez sjemenki. Potiče iz istočne regije Sredozemnog mora, vjerovatno se najviše konzumira u svijetu.

  • Bobice: Izdužene, srednje veličine, cilindričnog oblika, promjera 16-22 mm i hrskave teksture sa konzistentnim mesom.
  • Boja: Zelenkasto-žuta.
  • Okus: Oštar, sladak i sočan, sadržaj šećera 17-19%.

Više sa sajta Perfection.com. Grožđe Thompson Seedless sočno je i slatko sa visokim sadržajem šećera: pola glukoza, a pola fruktoza. Sa suptilnim slatkim okusom, čvrste i sočne teksture. Grožđe Thompson Seedless nosi u sebi korisnu materiju pod nazivom Resveratrol koja se uglavnom nalazi u pokožici crvenog grožđa. Hmmm … sad znate nešto više o meni!

Foto: http://www.perfection.com.au

Šta Resveratrol može učiniti?

Resveratrol je privukao veliku pažnju zbog svojih prijavljenih prednosti protiv starenja i borbe protiv bolesti. Takođe je rečeno da bi Resveratrol mogao pomoći u zaštiti tijela od brojnih bolesti, poput bolesti srca, raka itd. Za više informacija o ovome možete pronaći u jednom ili više članaka ispod.

Related Articles:

Izvor: https://carolinedengah.wordpress.com/. Naslov orginala: My name is Sultana but you also can call me Thompson Seedless (Moje ime je Sultana, ali možete me zvati i Thompson Seedless). Objavljeno: 09.01.2014. by Hiddenrose. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/stone-sorte-grozdja-za-potrosnju-u-svjezem-stanju-i-susenje/