Thomcord

grožđe hibridi sorta vinogradarstvo

Thomcord. Opis i okus. Bobice sorte su srednje veličine i okruglog do ovalnog oblika, u prosjeku dvadeset milimetara u prečniku. Glatka, poludebela pokožica je tamnoplava, ljubičasta, do crna i ima bijeli pepeljak koji prekriva bobice kako bi ih zaštitio od gubitka vlage. Pokožica je prilično čvrsto prianja uz prozirno meso. Meso je vrlo sočno i bez sjemenki, ali mogu biti prisutne 1-2 male, nerazvijene sjemenke koje se ne mogu otkriti kada se grožđe jede. Meso je čvrsto i ima visok sadržaj šećera sa blagom trpkošću, nudi sladak, šljivast, intenzivan željeni okus grožđa sa notama crvenog vina i parfema.

Thomcord
https://asian-veggies.com/

Činjenice o sorti: Sorta Thomcord, botanički je klasifikovana kao hibrid Vitis labrusca x Vitis vinifera, dobijen ukrštanjem sorti Thompson seedless i Concord. Iako se radi o relativno novom hibridu, sorta Thomcord poznato je po sličnom okusu kao i sorta Concord, koja se naširoko koristi u sokovima i džemovima od grožđa i smatra se da ima klasični okus grožđa. Sorta Thomcord nastala je iz pokušaja uzgoja vrhunskih sorti grožđa bez sjemenki. Sorta je postala specijalitet grožđa koji se najčešće konzumira kao stono grožđe. Grožđe ove sorte dostupno je krajem ljeta.

Hranljiva vrijednost: Grožđe sorte Thomcord sadrži vitamine A i C, te minerale poput kalcijuma i željeza.

Thomcord
https://doubleavineyards.com/

Sorta Thomcord

Primjena sorte. Grožđe sorte Thomcord je najprikladnije za potrošnju u svježem stanju. Intenzivan okus grožđa i konzistencija nalik želeu čini ih pogodnim za slano-slatka jela koja mogu biti pripremljena od mesa i peradi poput pečene ili pržene piletine, a može se koristiti i za pravljenje džemova i želea.

Grožđe se može koristiti i pečeno, na somunu ili fokači, dobro se slaže sa lukom, ruzmarinom i maslinama. Može se peći u desertima kao što su pite i torte. Može se koristiti i u zelenim salatama uz orašaste plodove poput badema ili pistacija. Te u voćnim salatama sa drugim slatkim voćem kao što su jagode i borovnice. Grožđe je pogodno sa kremastim sirevima kao što su brie i gruyere. Grožđe se čuva do nedelju dana ako se čuva u perforiranoj vrećici u frižideru.

Geografija/Istorija. Sorta Thomcord stvorena je u Kaliforniji 1983. godine. Proizvod je Službe za poljoprivredna istraživanja (ARS), koja je glavna istraživačka agencija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država. Grožđe sorte Thomcord testirano je sedamnaest godina prije nego što je 2003. postalo dostupno vinogradarima. Oko 2008. godine, Thomcord grožđe je postalo dostupno na poljoprivrednim tržištima, a danas se može naći na specijalnim tržištima širom Sjedinjenih Država.

Naslov orginala: Thomcord grapes. Izvor: https://specialtyproduce.com/. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali?  Crne sorte grožđa, poznate pod nazivom sorte bojadiseri imaju obojen sok (Alicante Bouchet, Gamay Teinturier, Rubyred, Ancellotta, Župski bojadiser, Krajinski bojadiser, Evita, Začinak, itd) i od ovih sorti se ne proizvode bijela vina.