Vinsko i stono grožđe

grožđe sorta vinogradarstvo

Vinsko i stono grožđe. Po čemu se vinsko grožđe razlikuje od stonog? Baš kao i jabuke, paradajz, pa čak i kukuruz ili krompir, poljoprivrednici uzgajaju različite sorte grožđa u zavisnosti od krajnjeg cilja kao prehrambenog proizvoda.

Vinsko i stono grožđe

Grožđe se široko uzgaja širom svijeta kao stono grožđe, proizvodi se grožđice, sok, žele i – lični favorit – vino. Evo kratkog poređenja između stonog i vinskog grožđa.

Šta je stono grožđe?

Stono grožđe je grožđe koje se selektivno širi i uzgaja da bi se jelo kao svježe. Za razliku od grožđa koje se uzgaja da bi se proizvodilo vino, presalo u sok ili sušilo kao grožđice, stono grožđe mora biti dovoljno izdržljivo da izdrži berbu i otpremu u supermarkete koji su možda hiljadama kilometara udaljeni. Uzgajivači ga takođe biraju tako da ima velike grozdove sa najčešće okruglim bobicama nalik “kuglici” koje su ujednačene veličine.

Vinsko i stono grožđe
Sorta Karmen/Foto: D. Mijatović

Uobičajene stone sorte grožđa

Svima su poznate različite sorte vinove loze – od sorti Merlot do Chardonnay. Slično tome, postoje mnoge uobičajene sorte stonog grožđa. Evo nekoliko popularnih koje ćete pronaći u svom supermarketu ili na pijaci.

Vinsko i stono grožđe
Vinsko i stono grožđe
https://www.thetreecenter.com/concord

Većina nas vidi samo ‘crveno’ ili ‘zeleno’ grožđe kada kupujemo sa polica sa proizvodima u trgovini. Ali sledeći put kada budete kupovali svježe grožđe, pogledajte koja je sorta na etiketi.

Vinsko i stono grožđe – Po čemu se vinsko grožđe razlikuje od stonog?

Kada se posmatra stono grožđe u odnosu na vinsko grožđe, fizička otpornost je prva velika razlika. U stonom grožđu možete uživati tokom cijele godine, što znači da, kao i u ostalom svježem voću i povrću. Uzgajivač želi odabrati i uzgajati grožđe koje će biti otpornije na dodir i izdržati pakovanje i transport. U zimskim mjesecima stono grožđe može putovati hiljadama km do vaše kuhinje.

Za upoređivanje, vinsko grožđe se rijetko šalje svježe dugim rutama i lako se gnječi samo tokom berbe. Mnogo je osjetljivije na dodir, a branje jednog grozda često dovodi do razbijanja tanke pokožice. Još jedna značajna razlika između stonog i vinskog grožđa je veličina grozda i krupnoća bobica.

Stono grožđe će biti krupnije, a vinsko grožđe mnogo sitnije u poređenju. Stono grožđe je većih grozdova jer se uzgaja radi svježine mesnatog dijela bobice. U ovom kvalitetu uživamo u svježoj bobici. Vinskom grožđu je potreban manji omjer pokožice i mesa sa sokom jer su arome koje vino čine ukusnijim smještene u pokožici bobice.

Vinsko i stono grožđe

Možete li jesti vinsko grožđe?

Apsolutno možete jesti vinsko grožđe. Ako se ikada nađete u vinskoj zemlji tokom sezone berbe, možda ćete čak moći skrenuti sa puta i odabrati nekoliko bobica da ih probate. Ponekad se na lokalnim pijacama prodaju i grozdovi vinskog grožđa. Vinsko grožđe je slađe i intenzivnijeg okusa od stonog grožđa. Vinu je potrebno da grožđe postigne određeni stepen zrelosti kako bi nakon fermentacije vino imalo odgovarajuću količinu alkohola.

Ima li vinsko grožđe sjemenke?

Vinsko grožđe ima sjemenke – prilično velike sjemenke. Za razliku od stonog grožđa, vinsko grožđe se selektivno uzgaja za snažan intenzitet okusa u konačnom vinu, što je vjerojatno najvažniji dio kvaliteta. Stono grožđe je selektivno uzgajano zbog kvaliteta koje ga čine ugodnijim za svježe jelo – odstranjivanje sjemenki pri jelu je često mali problem.

Sjemenke u vinskom grožđu daju dodatni tanin i složenost okusa konačnom vinu, uključujući orašastost i začin. Dakle, dok mi više volimo stono grožđe bez sjemenki, vinskom grožđu su potrebne sjemenke.

Možete li proizvesti vino od stonog grožđa?

Vino možete proizvesti od bilo koje sorte grožđa. Međutim, kvalitet tog vina varira u zavisnosti od tipa grožđa (sorte). Vino proizvedeno od stonog grožđa bit će manje intenzivno i manjeg okusa od vina proizvedenog od vinskog grožđa. Na kraju dana, sve grožđe ima svoje mjesto na vašem stolu. Neko u umjetno aranžiranoj korpi sa ostalim voćem, drugo u elegantnoj bordo boci.

Naslov orginala: What makes wine grapes different from table grapes? (Po čemu se vinsko grožđe razlikuje od stonog?) Izvor: https://www.goldmedalwineclub.com/ . Objavljeno: by Erin O'Reilly. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I

Dobro je znati-ako niste znali? Sa oko 200.000 hektara vinograda, Brazil je treća zemalja u Južnoj Americi, nakon Argentine i Čilea po proizvodnji vina.