Kako zatvoriti bocu vina

Kako zatvoriti bocu vina?

čuvanje vina mane vina okus vina tca vinska kultura

Kako zatvoriti bocu vina? Vino je posebno dizajnirano da traje nekoliko dana nakon otvaranja. kako sačuvati vino još nekoliko dana nakon što ste već otvorili bocu. Jedna od glavnih stvari koje dovode do toga da se vino pokvari je vazduh. Nešto što možda niste znali je da, kada je vino u kontaktu sa vazduhom, tačnije kiseonikom, ono otvara tanine. To će u početku istaknuti aromu vina, ali nakon što je duže vrijeme u kontaktu sa vazduhom, vino će početi da se ”kvari” i gubi svoj okus. Ovo je uzrokovano bakterijom koja se zove acetobakter.

Kako zatvoriti bocu vina

Čitava svrha čepa je da odvoji vino od vazduha, ali kada se boca otvori, čep više neće lako natrag u bocu. To može uzrokovati neke probleme ako ne želite da popijete cijelu bocu u jednoj noći. Srećom, postoje neke stvari koje možete učiniti, da zatvorite bocu vina i učinite da traje mnogo duže. Možda se ne možete sjetiti ali postoji način kako tačno to možete učiniti.

Zašto neke boce vina imaju plutane čepove, a druge nemaju?

Prije nego što se upustimo u to kako možete ponovo začepiti bocu vina, evo nekoliko stvari da se podsjetiomo. Prva od ovih stvari je, zašto neke boce imaju plutane čepove, dok druge imaju metalne zatvarače na navijanje. Zar ne bi bilo logično da sve boce imaju zatvarače, kako bismo mogli ponovo zatvoriti bocu i uživati u njoj kasnije?

Pa, iza ovoga zapravo stoji dobar razlog. Plutani čepovi su bili preferirani izbor za zatvaranje boca vina još od 1400-ih. To je zato što je kora plute jedna od rijetkih prirodnih proizvoda koja je dovoljno savitljiva da zadrži sadržaj unutar staklene boce. Staklene boce su bile nešto što je počelo da postaje sve popularnije za čuvanje vina tokom ove ere. Čepovi se i danas koriste iz raznih razloga. Jedan od glavnih razloga zašto se još uvijek koriste je taj što su prirodni i obnovljivi resursi. Osim toga, odlični su za dugotrajno odležavanje vina, što se pokazalo uspješnim, a takođe su i istorijski u dužoj upotrebi.

Međutim, čepovi za boce od plute su oko 2 do 3 puta skuplji od drugih jeftinijih alternativa, a ograničeni su prirodni resurs. Čepovi se takođe mogu razlikovati po kvalitetu, što može biti izazovno, a prirodni čepovi dišu promjenjivom brzinom.

Čepovi na navoj se koriste za zatvaranje boca vina tek od 1964. godine, ali su brzo postali veliki udio na tržištu. Zanimljivo je da ćete u Australiji primijetiti da se čepovi na navoj mogu naći na gotovo svakoj boci u zemlji.

Da li plutani čepovi za vino dozvoljavaju da vino diše?

Glavni razlog zašto su alternative pluti postale toliko popularne je taj što je period proizvodnje plute smanjenog kvaliteta tokom 1980-ih učinio plutu nepouzdanom opcijom.

Vinari su se brzo umorili od primanja čepova lošeg kvaliteta koji bi doveli do kontaminacije vina preko mane od plute/miris plute. Nakon toga, prešli su na druge alternative koje su bile pouzdanije.

Osim čepova na navoj, najpopularnija alternativa, postoje i druge opcije lažne plute koje su napravljene od stvari poput plastike i biljnih polimera. Postoji dugogodišnji argument koji ukazuje da su plutani čepovi bolji od čepova sa navojem dok dišu. Ova tačka je diskreditovana jer je provjetrenost nešto što se može postići i kod čepova na navoj i drugih alternativa od plute. U novije vrijeme možete kupiti čak i čepove na navoj koji računaju ulazak nivoa kiseonika. Pravi čepovi su mnogo varijabilniji sa svojim stopama ulaska kiseonika.

Zašto se plutani čepovi koriste za boce vina?

Postoji mnogo razloga zašto proizvođači koriste pluto umjesto čepova sa navojem. Pluta je materijal koji se pravi od kore, što znači da je obnovljivi resurs. Osim toga, može se prilagoditi obliku vinske boce, što olakšava zatvaranje vina.

Međutim, povremeno, loša pluta može ući u vino i dovesti do nečega što se naziva plutana mana/neprijatni miris plute. Ovo nije nešto što bi vam moglo naškoditi, ali će vam malo pokvariti okus ili miris vina. Neki ljudi će ga i dalje piti, ali drugi to potpuno odbijaju, i to je razumljivo. To je čak i razlog zašto je Novi Zeland odlučio da se prebaci sa plute na čepove koji se zašrafljuju nakon što su se zasitili lošeg pluta koji je uzrokovao plutanu manu. Dakle, postoje različita mišljenja kada je u pitanju upotreba plutenih čepova. Ali oni definitivno imaju i prednosti i nedostatke. Drugi bi tvrdili da je tip navojne kapice najsigurnija opcija.

Kako ponovo zatvoriti otvorenu bocu vina

Sada kada znamo nešto više o tome zašto se čepovi od plute koriste u vinskim bocama, možda ćete se zapitati da li je moguće ponovo zatvoriti bocu nakon što je otvorena. U nastavku, kako tačno to možemo učiniti.

Okrenite plutani čep naopačke. Donji dio čepa koji se nalazi unutar boce će se proširiti kada se izvadi. Međutim, drugi kraj čepa će zadržati svoju formu. Dakle, pod uslovom da je čep čitav, možete okrenuti čep i koristiti drugi kraj da ponovo začepite bocu. Ako je čep previše teško vratiti u bocu, onda možete nožem lagano skinuti strane čepa kako biste ga prilagodili grliću boce.

Voštani papir. Možete koristiti i voštani papir za lakše uvlačenje čepa. Voštani papir je veoma klizav i služiće kao mazivo koje omogućava da čep glatko klizi na svoje mjesto, u grlić boce.

Koristite/Prilagodite/Prenamijenite stare plutane čepove. Ako slučajno imate stare čepove od plute od prethodne boce, možda ćete ih moći koristiti za svoju najnoviju bocu. Vlaga je ono što uzrokuje širenje plute, a sa vremenom će se ta vlaga izgubiti i čep će se vratiti u prvobitnu veličinu. Dakle, možete sačuvati svoje stare čepove za ponovno zatvaranje boca.

Stoper/zatvarač. Ako vam ne smeta da potrošite malo novca, onda možete kupiti i neke zatvarače i upotrijebiti ih da začepite svoju bocu vina. Postoje čepovi za vino koji su posebno dizajnirani za ovu svrhu, a cijena im je vrlo razumna. Možete nabaviti one koje su napravljeni od metala sa gumenim podlogama, ili čak od silikona ili gume. Ovo je lako, jednostavno i pristupačno rješenje. Najbolja stvar kod ovih čepova je to što se mogu koristiti više puta. Oni takođe pomažu da se osigura čvrsto prianjanje koje će pomoći da vino ostane svježe još nekoliko dana.

Kako zatvoriti bocu vina

Wine stoper (zatvarač). https://www.joom.com/

Kako zatvoriti bocu vina

Plastični omot i gumena traka. Ako tražite jednostavnije rješenje koje možete primijeniti odmah, možete prekriti otvor boce plastičnom folijom. Koristite gumenu traku i njome možete vezati plastičnu foliju uz bocu. Plastika je u neporoznom materijalu, tako da nikakav vazduh neće moći da uđe u bocu.

Vakumska pumpa/Vacuum Pump. Čak i ako uspijete nekako zatvoriti bocu, u praznom dijelu boce i dalje će ostati vazduha. Možete koristiti vakum pumpu da izvučete vazduh iz boce i pomognete boci da duže vrijeme čuva vino od kvara. Neke vakum pumpe imaju i gumene čepove koji se mogu koristiti za zatvaranje boce kada završite.

Kako zatvoriti bocu vina

Vakumska pumpa. https://www.24.se/hem-fritid/koksprodukter/bartillbehor/

Manje posude. Možete se i potpuno oprostiti od boce i umjesto toga vino presuti u manju posudu/bocu koja ima zatvarač. Površina kontaktnog područja vina će se smanjiti, što znači da će ono trajati duže.

Coravin. Konačna opcija je ujedno i najskuplja, ali pruža idealno rješenje. Coravin će spriječiti da vino dođe u kontakt sa vazduhom, a jedan je od najefikasnijih proizvoda na tržištu, iako ima veću cijenu. Ako ste kolekcionar vina, definitivno će vrijediti više cijene.

Video, kako zatvoriti bocu vina. https://youtu.be/TW9JVWWfwe8

Naslov originala: How To Recork Wine like A Professional (Kako zatvoriti bocu vina kao profesionalac). Izvor: https://tasteohiowines.com/. Tekst: Emma Miller. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:     

Zanimljivosti o lozi i vinu: Ako pijuckamo vino, otkrivamo da nam snovi dolaze iz nadolazeće noći (D.H. Lawrence)