Sekt – Pjenušavo vino iz Njemačke

okus vina pjenušavo vino region sorta vinarstvo vino vinska kultura

Sekt. Novi vodič za njemačko pjenušavo vino Sekt. Svako ko voli šampanjac mora znati o novim stvarima koja se događaju sa pjenušavim vinom Sekt. Šta je Sekt? To je izraz koji se koristi za pjenušava vina u Njemačkoj i Austriji.

Sekt
Izvor: https://www.henkell.com/jp/sparkling-wine/

Upoznavanje vina Sekt. Od svog osnivanja 1820-ih, Sekt je doživio život osrednjosti. To je zato što je vino održavao samo niske standarde kvaliteta, što je pustilo talasni val jeftinih mjehurića na tržište. Pozitivna strana je što svi piju ove stvari. 2014. godine Njemačka je potrošila preko 5 boca pjenušavog vina po osobi – 5 puta više nego u SAD! Odmah iza dolazi Austrija koja svake godine popije četiri boce pjenušavog vina po osobi. Dvije zemlje predstavljaju najveće tržište pjenušavih vina na svijetu. Naravno, vrlo malo Sekta se izvozi. Srećom, neke nedavne promjene u upravljanju vinom pokazuju veliko obećanje za izuzetno kvalitetano vino.

Sve o njemačkom vinu Sekt

Svi možemo tražiti pjenušavu inspiraciju od Šampanjca, ali Njemačka može zatražiti tri vrhunske kuće sa pjenušavim vinom. Možda niste čuli njihova imena, ali zajedno marke konglomerata Rotkäppchen-Mumm, Henkell i Söhnlein i Schloss Wachenheim proizvode 575,4 miliona boca svake godine (podaci iz 2008.). Samo ove tri marke proizvode više ovog pjenušavog vina od cijelog regiona Champagne (koji je 2016. isporučio 306,1 miliona boca).

Procjenjuje se da u Njemačkoj ima 2.000 proizvođača pjenušavog vina, od kojih su većina mali proizvođači. Naravno, kao što ćete uskoro otkriti, mnoga vina SEKT proizvedena u Njemačkoj uopšte nisu iz Njemačke. Šta? Evo opisa klasifikacije njemačkog pjenušavog vina i nekoliko napomena o pronalaženju kvaliteta.

Sekt

Sekt. Gazirana alkoholna voda dolazi iz bilo kojeg drugog mjesta, osim iz Njemačke. Za razliku od riječi „šampanjac“, „sekt“ nije zaštićeni pojam. U Njemačku je velikim proizvođačima dozvoljen uvoz grožđa, šire ili vina za proizvodnju Sekta. Ova povoljna bazna vina označena su u skladu sa minimalnim standardima EU i ne smiju koristiti zaštićenu oznaku porijekla (PDO). Umjesto toga, na etiketi vina se može nalaziti natpis „Sekt of France“ ili „vino iz više zemalja Evropske unije“. Većina ovih vina proizvodi se metodom Tank (Charmat), poput vina Prosecco. Ta su vina stvorena za lokalnu potrošnju i ne biste ih trebali naći izvan Njemačke.

Njemački Sekt

Osnovni model njemačkog pjenušca. (aka Deutscher Sekt) Samo su ova vina iz Njemačke i obično se proizvode u slatkasto-gaziranom stilu, koristeći njemačke povoljnije sorte iz ekonomskih regija (poput Müller-Thurgau). Vina ne smiju koristiti zaštićenu oznaku porijekla, ali na boci će imati zemlju porijekla. Većina osnovnih modela njemačkih pjenušavih vina proizvode se metodom Tank (Prosecco). Ovaj nivo kvaliteta Sekta je nekako poput gazirani Liebfraumilch. 

Njemački Sekt b.A. Kvalitetno pjenušavo vino zaštićene oznake izvornog vinskog područja. (aka Sekt bestimmter Anbaugebiete or Qualitätsschaumwein b.A.) Quality starts at Sekt b.A., which specifies one of the 13 official German wines regions (Rheingau, Mosel, Pfalz, etc).

Vina koriste regionalne sorte grožđa poput Riesling, Silvaner i Pinot Noir, a čak je moguće pronaći i neka vina Sekt b.A. proizvedeni poput šampanjca tradicionalnom metodom i mješavinom grožđa sorti Chardonnay i Pinot Noir. Budući da ne postoje pravila koja određuju način proizvodnje vina (proizvođači koriste i Tank, Transfer ili Tradicionalni metod), donekle je teško provjeriti kvalitet. Prvo što bismo trebali učiniti bilo bi provjeriti etiketu kako bismo provjerili:

  • 1. Sekt je označen kao određena njemačka regija
  • 2. Metoda proizvodnje je tradicionalna metoda (često nazvana „Klassische Flaschengärung“)
  • 3. Boca ima kontrolni broj za kontrolu kvaliteta (na njemačkom, A.P.Nr.)

Najbolje bi bilo potražiti proizvođača i provjeriti nalaze li se ovi detaljni podaci o Sektu, uključujući korištene sorte, dužinu starenja i površine vinograda. Vina su različite slasti (Sweetness).

Sekt

Winzersekt. Izuzetno jednosortno, proizvedeno pjenušavo vino.

Winzersekt je pokušaj Njemačke da definiše visokokvalitetni Sekt. Ovaj stil vina najčešće se proizvodi od sorte Riesling, iako je moguće pronaći ih proizvedene od sorti Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, pa čak i Pinot Noir (kao rose).

Sekt
  • Sorta grožđa mora biti navedena
  • Berba mora biti na etiketi
  • Proizvedeno tradicionalnom metodom, navedeno
  • Grožđe mora da potiče iz vinograda kooperativnih proizvođača
  • Vina se moraju proizvoditi u istoj regiji u kojoj se uzgaja sorta

Perlwein. Polu-pjenušava gazirana vina.

Posljednja klasifikacija njemačkih pjenušavih vina pomalo je neobična patka. Perlwein je gazirano vino (sa pritiskom od oko 1–2,5 atmosfere) koje može biti stvarno jeftino i/ili tehnički pristojno kvalitetno vino sa zaštićenom oznakom porijekla (PDO). Čini se da nema nešto između. Nekoliko proizvođača proizvodi kvalitetna vina, ali budući da Perlwein nije zaštićeni pojam, zaista je teško provjeriti u šta ulazite.

Sources:

Izvor: https://winefolly.com/. https://secure.gravatar.com/avatar/9f8071ab7ccd22081110397b93f703e0?s=75&d=mm&r=pgNaslov orginala: All About Sekt: Sparkling Wines From Germany and Austria (Sve o Sektu: Pjenušava vina iz Njemačke i Austrije). Objavljeno: 18.11.2019. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/pjenusava-vina-svijeta-ali-ko-su-pobjednici/