Ruski šampanjac?

pjenušavo vino region vinarstvo vinska kultura

Ruski šampanjac. Ruski parlament usvojio je zakon u kojim se zabranjuje da se svako pjenušavo vino, uključujući šampanjac, naziva šampanjcem, osim ako nije proizvedeno u Rusiji. To bi se mogao smatrati udarac nogom za evropska preduzeća ili naletom protekcionizma.

Ruski šampanjac
Ti bi se mehurići mogli prekvalifikovati u šampanjce prema novim ruskim zakonima (Courtesy-AFP)

Arora smatra da je to potpuno neopravdano i da će to biti najžešća tačka razgovora u vinskom svijetu tokom sledećih nekoliko dana. Moet Hennessey prijeti obustavom isporuka i tu je mogućnost da čitava regija Šampanje bojkotuje rusko tržište, ukoliko se zakoni ne povuku.

Novi Zakon

Rusija je u petak (02.07.2021.) usvojila zakon kojim se predviđa da se riječ “šampanjac” može primijeniti samo na vino proizvedeno u Rusiji. Svjetski poznati mjehurići iz francuske regije Šampanja u Francuskoj moraju nazivati samo “pjenušavim vinom”.

Moet Hennessy Rusija je već obavijestila lokalnog partnera da se isporuka vina obustavlja prema novom zakonu. Oni takođe kažu da bi kompanija, između ostalih zahtjeva, morala proći nove procedure registracije. Leonid Rafailov, generalni direktor AST-a, vrhunskog distributera alkoholnih pića koji radi sa brojnim brendovima, uključujući Moet Hennessy, rekao je jučer da je njegova kompanija zaista dobila pismo u kojem ga obavještava o suspenziji. “Potvrđujem da takvo pismo postoji i opravdano je”, rekao je on za AFP.

Iako je dio Rusa smatrao da, ako Moet ne snabdijeva, postoje i drugi alternativni izvori. Skloni su zaboraviti da će Comité Champagne (Comité Inter Professionnel du Vin de Champagne-CIVC) – trgovinsko udruženje koje zastupa interese neovisnih proizvođača šampanjca (Vignerons) i kuća šampanjca, biti jedna od najkvalitetnijih – strukturirane i disciplinirane organizacije u svijetu za zabranu izvoza šampanjca ukoliko se ne nađe izvodljivo rješenje.

Ako Moet Hennessey zaustavi snabdijevanje, cijela bi Šampanja bila dužna zaustaviti snabdijevanje, ukoliko ne bi postojao način krijumčarenja njihovih mjehurića. Rusi koji vole šampanjac bili bi lišeni svog omiljenog pića. Zapravo, ne očekuje se da se Moet Hennessey i Comité Champagne povuku pod pritiskom. Regia Šampanja i zapravo svi Francuzi žestoko štite termin „šampanjac“.  Šampanjac (Champagne) se može proizvoditi u regionu Šampanja (Champagne) od određenih sorti grožđa i prerađivati pod strogim propisima Comité Champagne.

Duga bitka

Comité je dobio dugu bitku za GI registrovanu trgovinsku klasifikaciju u SAD-u, ali tek nakon što je nekolicini starih proizvođača bilo dozvoljeno da pod djedovskom klauzulom zovu svoje mjehuriće ako su na svojoj etiketi koristili California Champagnes – na primjer Korbel, André ili Cooks … i to zato što su šampanjac proizvodili više od 150 godina

Moet Hennessy dio je francuske grupe luksuzne robe LVMH i poznat je po brendovima kao što su Moet & Chandon, Veuve Clicquot, Krug i Dom Perignon. Ranije ove godine kupila je 50% udjela u Armandu de Brignac, brendu u vlasništvu repera Jay-Z-a. Inače, etiketa Cristal u vlasništvu Louis Roederer, a ranije je popularizirao Jay-Z, decenijama je bila šampanjac ruskih careva.

Pokušava li Rusija pokazati svoje mišiće nakon što ih Kina napreže – kao što se vidjelo u nedavnom slučaju poreza do 218% na uvoz vina iz Australije? Da li je to još jedan oblik protekcionizma koji je globalno evidentan tokom Covid vremena? Teško je reći, ali budite sigurni, ovo će biti tema o kojoj se žustro raspravlja u cijelom svijetu.

U međuvremenu. Ruski ljubitelji šampanjca možda žure do najbliže prodavnice kako bi nabavili što više svojih omiljenih mehurića – jer bi u najmanju ruku trebalo očekivati nestašicu u kratkom roku. Sledećih nekoliko sedmica bit će zanimljivo. Kako je izvijestio AFP, popularni ruski pjevač kaže da bi ruski zakonodavci sada mogli usvojiti sličan zakon kojim se reguliše upotreba imena “Mercedes”, pa čak i imena mjesta. Ali sigurno, nije prvoaprilska šala!

Izvor: https://www.indianwineacademy.com/. Naslov orginala: Russia ready to roll out its Own Champagne (Rusija je spremna da lansira svoj vlastiti šampanjac). Objavljeno: 04.07.2021. by Subbash Arora. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/champagne/