Seduša – rijetka srpska sorta vinove loze

region sorta

Seduša. Zahvaljujući naporima vinarije Šijački, srpska autohtona sorta vinove loze Seduša je sačuvana od izumiranja. Napokon možemo da probamo i prvo vino proizvedeno od grožđa sorte Seduše. U Banoštoru, u degustacionoj sali porodične vinarije Šijački, 22. aprila 2017. godine je za prijatelje vinarije i odabrane vinske medije održano premijerno predstavljanje vina proizvedenog od grožđa sorte Seduša, autohtone srpske sorte vinove loze.

Seduša
Seduša (photo ©Julius Kühn-Institut )

Priča o Seduši je počela prije 15 godina, kada su prvih 150 čokota obilježeni i umatičeni. Čokoti su umatičeni u Banoštoru, selu pokraj Dunava, na sjevernim padinama Fruške Gore (sremski vinski rejon). Marljivim radom su stigli do današnjih 2.500 čokota, a po svoj prilici će nastaviti širenje zasada pod ovom sortom.

Seduša

Seduša je do nedavno bila skoro zaboravljena sorta, koja se sporadično javljala po vinogradima banoštorskim. Grožđa sorte nije bilo dovoljno da bi se od nje proizvodilo vino. U nauci je poznata i pod imenom Sremska zelenika crna. Institut za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima je potvrdio identitet ove sorte vrste Vitis vinifera.

Seduša je osjetljiva sorta vinove loze koju karakterišu bobice srednje veličine, tanke pokožice. Može da nakupi visok nivo šećera u dobrim godinama. Sazrijeva između treće i četvrte epohe. Sorta je dosta prinosna pa je ključ kvaliteta da se strogo ograniči prinos uklanjanjem 50-60% grozdova pri zelenoj rezidbi. Etiketa za Sedušu iz vinarije Šijački sadrži fotografiju baka Ljubice Šijački u vinogradu napravljenu 1969. godine. Baka Ljubica je zemlju na kojoj je podignut vinograd Seduše donela u miraz.

Seduša

Seduša 2016 – Vinarija Šijački (Fruška gora, Srem)

Na nosu, ovo vino odiše mladošću, naglašeno voćni profil kojim dominiraju arome jagode, maline uz trag zemljanih nota. U ustima srednje tijelo, kiseline ostavljaju dug sočan trag. Impresija u ustima je i dalje voćna, no primat preuzimaju note ribizle, kupine. Tanini prisutni, ali mekani, zreli. Alkohol 13,5%. Vinarija Šijački je time dala svoj doprinos izgradnji identiteta srpske vinske scene, jer će se u nekom narednom dopunjenom izdanju knjige Wine Grapes (J. Robinson, J. Harding, J. Vouillamoz) naći i Seduša kao predstavnik autohtonih sorti vinove loze Srbije.

Izvor: http://www.vinopedia.rs/sr/ . Naslov orginala: Seduša, retka srpska sorta vinove loze sačuvana od nestanka. Objavljeno: 23.04.2017. Pripremio: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i: https://ovinu.info/prokupac-novi-stari-vinski-vladar-srbije/ – https://ovinu.info/srbija-regioni-sorte-i-vina/   

Dobro je znati-ako niste znali? Riječ „ booze“ (cuga), nekada napisana „bouse“, dolazi od srednjovjekovne holandske riječi büsen, što znači „pretjerano piti“. Bouse datira hiljadu godina unazad do srednjovjekovnog engleskog, ali su ga u 16. vijeku obično koristili – uglavnom lopovi – prije nego što je postao dio opšteg slanga.