Šta je vino Grignolino

ampelografija grožđe region sorta vino zemljište

Šta je vino Grignolino? To je jedno od obožavanih domaćih vina u regionu Pijemont (Piedmont), podsjeća na “bebu Nebbiolo” …

Šta je vino Grignolino

Grignolino je vino nazvano po sorti grožđa koja je porijeklom sa brežuljaka Monferrato u Italiji u regiji Pijemont. Svjetlo u tijelu i boji, sa nijansama u rasponu od tamno roze turmalina do visokokvalitetnog rubina. Grignolino je čist i stimulišući, upakovan u arome i okuse bobica, bilja i začina. Njegova svijetla kiselost i svježina čine ga izuzetno prihvatljivim uz hranu.

Šta je vino Grignolino?

Sorta je ime dobilo od pijemontske riječi grignolè, što znači sjeme. Riječ se takođe odnosi na grimasni izraz, koji bi vjerovatno proizašao iz nagrizanja nešto kiselo ili taninsko. To su poštene asocijacije, jer Grignolino ima izvanredne tanine i u svakoj manjoj bobici nosi više sjemenki nego većina drugih sorti grožđa. Može se zamisliti da bi vino koje rezultira moglo izazvati grimasu – ali vjerovatnije osmijeh – jer vina Grignolino nude neponovljiv šarm i energiju.

Na mnogo načina, Grignolino je poput ljetne verzije vina Nebbiolo, sa svijetlim mirisima ruže, kadulje i bijelog bibera, ali često više divlje jagode, od tamne višnje, i u njemu se najbolje uživa blago ohlađen. To kaže Kirk Peterson, pisac, edukator i italijanski ambasador vina u SAD-u. Ima predivno oštru, hrskavu kiselost i značajnu količinu voćnih tanina koji ispiraju usne. Henry Davar, instruktor na Vinitaly International Academy, slaže se s tim. Vina Grignolino nude aromatični profil koji se ne razlikuje od Nebbiola i imaju sličnu žilavu strukturu – iako u manjem obimu, kaže on.

Istorija

Još u 13. vijeku Grignolino je bio bogat, dobro prihvaćen i tražio je slične cijene kao i Barolo, prema Ian D'Agate – Native Wine Grapes of Italy(mada u to doba to nisu bila službena vina Barolo DOCG, proizvedena u tom području). Atrakcija je bila njegova blijedo prozirna nijansa i lagani osjećaj za usta koji su vino izdvajali od većih, bogatijih vina ovog područja. Vino je postalo moderno 1970-ih, kada je popularnost slatkih vina rasla. Sve to vrijeme susjedne sorte grožđa u regiji, poput sorti Nebbiolo i Barbera, počele su zauzimati središnje mjesto širom svijeta. Kao rezultat, Grignolino je riskirao da nestane iz pijemontskog vinogradarstva.

Grignolino preporod. Danas ga ljubitelji autohtonih vina i svježijih vinskih stilova ponovo otkrivaju. Grignolino je primjer povratka koji se dogodio daleko od “velikog plavog” u protekloj deceniji, kaže Davar. Izvorno grožđe u Italiji korisno je za ovu promjenu, jer su neka naša najfinija vina proizvedena od grožđa koje se izražava u spektru crvenog voća. adalje, vinopije su obrazovanije o raznolikosti vina, kaže Peterson. Preboljeli su ideju da crvena vina moraju biti behemot (velika) da bi bila dobrog okusa i konačno prihvatili još svježih, živahnijih stilova crnog vina.

Osjećaj mjesta. Prvenstveno uzgajan u provincijama Alessandria i Asti u Monferratu, Grignolino je, poput susjeda Nebbiola, izvrstan tumač svog porijekla. Zemljište i osetljivost mjesta dovodi do izuzetne raznolikosti. Dvije najpopularnije oblasti iz kojih Grignolino dolazi su Asti i Monferrato Casalese. U denominaciji Grignolino d’Asti, vinova loza raste u pjeskovitom tlu koje daje lakša, parfemiranija vina. Denominacija Grignolino del Monferrato Casalese, smještena sjeverno, poznata je po proizvodnji vina veće jačine i bogatstva zbog laporovite gline i krečnjačkog tla. Gledajući bliže, tla na ovom području imaju svijetlu boju – gotovo bijelu. Langhe je istorijski bio izvrsno mjesto za proizvodnju vina Grignolino.

Uparivanje sa hranom

Svestrano vino, Grignolino dobro funkcioniše sa mnogim regionalnim jelima Pijemonta, poput tartarskog bifteka i poširanog zeca. Na međunarodnom stolu izvrsno se slaže sa patkama, lakšim jelima od svinjetine i svim vrstama kobasica, kaže Peterson.

Proizvođači čija vina treba probati uključuju: Gaudio, Braida, Montalberra, Incisa della Rocchetta, Bersano, Cavallotto, Poderi Cellario

Izvor: https://www.decanter.com/. Naslov orginala: What is Grignolino wine? Ask Decanter. Slika: Magica/Alamy Stock Photo. Objavljeno: 28.04.2021. by Marisa Finetti. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/italijanske-sorte-grozdja-koje-bi-svaki-obozavalac-rose-vina-trebao-da-zna/