Vino i čokolada

Vino i čokolada

degustacija hrana i vino vino vinska kultura

Vino i čokolada. Okruženi ste uskršnjom čokoladom i pitate se šta da uparite sa njom? Ili ste upravo naišli na svoju tajnu zalihu i radovali se što ćete uživati u svom vremenu uz čokoladu, vino i svoj omiljeni film?

Vino i čokolada

Pa, pokrili smo vas. Vino i čokolada

Baš kao i vino, čokolada je dostupna u mnogo različitih tekstura i okusa. Degustacija čokolade je iskustvo za sva vaša čula, a slično kao i vinari, čokoladari rade sa pulpom koja okružuje zrno kakaoa kako bi stvorili dobru čokoladu.

Važno je zapamtiti da svaka čokolada ne sadrži istu količinu kakaoa, zbog čega tamniju čokoladu treba kombinovati sa „tamnijim“ vinom. Opšte pravilo je uskladiti slatkoću sa slatkoćom i izbjegavati kisela vina.

Bijela čokolada se proizvodi od kakao paste i ne sadrži tanine. Zbog toga je njen okus više puteran i blaži, pa predlažemo bijela vina iz regiona Alsace ili voćni Chardonnay, koji će uz vaše iskustvo degustiranja unijeti dašak svježine. Sa drugačijim sastavom, mliječna čokolada sadrži kombinaciju mlijeka i kakaoa. Za sladokusce čokolade, jako vino poput Madeira ili Tawny Port biće savršena kombinacija kremastosti ovog stila, gdje će se svi ovi okusi međusobno nadopunjavati.

A kralj… tamna čokolada! Sadrži između 50% i 80% kakaoa, ovaj proizvod je mnogo robusniji od ostalih. S obzirom na njegov intenzitet, predlažemo da ga uparite sa slatkim vinom poput Banyuls. Vino će pojačati intenzivne okuse i robusne arome poput vanilije, kandirane narandže i začina. Proizvedeno u regiji Languedoc-Roussillon od grožđa iz vrlo starih vinograda. Ovo jako vino na bazi grožđa sorte Grenache je posebno jedno od najprodavanijih iDealwineovih vina svake godine, sa berbama u rasponu od 1930-ih do 1980-ih!

Isprobajte sami, odlučite koje uparivanje preferirate!

Vino i čokolada
https://www.tablicakalorija.com/slatkisi/cokolada-tamna-85-kakao-sarotti.html

Čokolada – zabavne činjenice. Da li ste znali…

  • Za oko 500 grama čokolade potrebno je 400 zrna kakaoa?
  • Svakodnevno jedenje tamne čokolade smanjiće rizik od srčanih bolesti za trećinu?
  • Neka stabla kakaoa su starija od 200 godina?
  • Proizvođač mora čekati oko pet godina da drvo kakaoa proizvede svoje prve mahune?

Naslov orginala: Pairing wine with chocolate. Izvor: https://www.idealwine.info/. Tekst: iDealwine. Objavljeno: 13.04.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

 Sarkastični vinski citati: “Volim na stolu, kada razgovaramo, svjetlo boce inteligentnog vina.” Pablo Neruda