Vino i palačinke

Vino i palačinke

hrana i vino vinska kultura

Vino i palačinke. Dan palačinki, ili pokladni utorak, je tradicionalna svetkovina prije početka Velikog posta. Veliki post – 40 dana prethodi Uskrsu – tradicionalno je vrijeme posta, a na pokladni utorak, anglosaksonski hršćani se ispovijedaju i bivaju „osvećeni“ (oslobođeni od svojih grijeha).

Vino i palačinke

Dan palačinki, Dan može imati nekoliko naziva – Mardi Gras, Shrove Tuesday, Fastnacht.

  • Mardi Gras na francuskom jeziku znači “debeli utorak”, što odražava praksu posljednje noći jedenja bogate, masne hrane prije ritualnih žrtvovanja prije Velikog posta…i
  • Shrove Tuesday (Pokladni utorak) dolazi od riječi ‘shrive’, što znači dati oprost nakon što se sasluša ispovijed. Tako je Pokladni utorak dan kada su ljudi išli na ispovijed kako bi se pripremili za Veliki post, koji počinje sljedećeg dana, Ash Wednesday (Srijeda).
  • Fastnacht. Riječ se prevodi kao “noć posta” ili “skoro noć” na engleskom. Tradicija je da se prije Velikog posta jede najbolja hrana, koja je dio njemačke tradicije.

Da se fokusiramo na jedno od njegovih drugih naziva: Dan palačinki (Pancake Day)! Uz izbor preliva za palačinke potrebno je donijeti još jednu važnu odluku; koje vino upariti sa palačinkama? Vino i palačinke?

Slatke palačinke

Toliko je izbora kada su u pitanju prelivi za palačinke i mnogi od nas će ići na slatku stranu liste kada kreiraju svoje omiljene kombinacije na Dan palačinki.

Za one koji svoje palačinke preliju crvenim bobicama, Rose sa aromama maline ili jagode bi bila prava karta. Idite na Côtes de Provence Whispering Angel ili Côtes de Provence Cuvée du Prieuré. A ako želite da budete dekadentni, šta kažete na jagode i kremu sa Brut Nature?

Ako je vaša stvar gušenje palačinki u javorovom sirupu i ako volite slatko, vjerovatno ćete htjeti pronaći slatko vino koje se može suprotstaviti slasti sirupa. U ovom slučaju, preporučujemo da pronađete Port ili Sauternes. Ali budite obazrivi, ove ideje za uparivanje neće biti za svakoga, jer ne vole svi da uparuju slatku hranu sa slatkim vinom.

Kada je čokolada vaš glavni preliev, najbolje je odabrati jako vino, kao što su Banyuls, Rivesaltes, Maury ili Port koje će odjeknuti gorčinom u kakau. A ako pospete malo crvene ribizle ili drugog crvenog voća preko hrpe čokolade, odaberite Vintage vin doux naturel (tip jakog vina). Ova vina ne odležavaju u buretu, tako da će se njihove voćne arome odlično sljubiti sa dodatkom voća.

Uzimajući inspiraciju iz doma francuskih palačinki, Bretanje, svoje palačinke možete preliti slanim karamel sosom. Ovdje bismo se odlučili za nešto malo slatko, što još ima malo kiselosti. Odaberite vino Vouvray, dostupno u slatkim i pjenušavim stilovima, ili suvo vino iz regiona Alsace.

Klasični limun i šećerVino i palačinke

Razmišljanje o opcijama prelieva možda vas je navelo da se prisjetite cijeđenja limunovog soka preko palačinki nakon čega slijedi posipanje šećera. Ova kiselo-slatka mješavina je svakako klasična i mnogima omiljena kombinacija. Ovdje možete izabrati nekoliko opcija za uparivanje. Možete uzeti slatki Muscat iz južne Francuske, Riesling Spätlese ili Auslese iz Njemačke ili polu-suvu (demi-sec) bocu šampanjca.

Odmaknuvši se od vina, mogli biste razmisliti o spajanju ove kombinacije sa ciderom od kruške. Okusi cidera od kruške dobro se slažu sa kiselim, slatkim palačinkama, a naš favorit za limun i šećer je Mayenne Poiré Authentique (kruška, 5% alkohola).

Vino i palačinke

Ali šta je slanim, ukusnim, pikantanin palačinkama?

Ako razmišljate o tome da u svoju palačinku umotate sir i šunku, imate nekoliko opcija. Možete se odlučiti za Chardonnay iz toplog klimata, ili za kiselo vino za uklanjanje masnoće poput vina od sorti Sauvignon Blanc i Riesling. Uz ove palačinke, opet biste mogli promijeniti stvari i umjesto toga otići na cider od jabuke.

Prilikom odabira preliva od gljiva, možda sa spanaćem ili sirom, najbolje je da se klonite crvenih vina sa visokim sadržajem tanina. Stoga idite na Cabernet Franc iz doline Loire ili Pinot Noir, ili nešto slično. Nadamo se da ste pronašli novu opciju uparivanja za Dan palačinki. Sada, sve što trebate učiniti je naručiti svoje vino – ili cider – i vježbati okretanje palačinki!

Naslov orginala: Pairing Ideas For Pancake Day (Dan palačinki – Ideje za uparivanje sa vinom). Izvor: https://www.idealwine.info/. Tekst: Jessica Rees. Objavljeno: 03.02.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

6. Odgovor iz prethodnog posta: TačnoPlemenite sorte vinove loze kaleme se na podloge, dobijene od manjeg broja američkih vrsta i njihovih hibridaOd tridesetak američkih vrsta, tri vrste se najčešće koriste za ukrštanje i dobijanje podloga (Vitis Riparia, Vitis Rupestris i Vitis Berlandieri). Najčešće podloge, ovih vrsta su hibridi: Kober 5BB, SO4 (Berlandieri x Riparia); Paulsen 1103, Richter 99 (Berlandieri x Rupestris); M et G 101-14, Couderc 3309 (Riparia x Rupestris). Tu su još i podloge, hibridi američkih vrsta i sorti plemenite loze, kao što je: 41 B i Fercal.

7. U ovom postu: Tačno ili NetačnoReznice su jedini način razmnožavanja plemenitih sorti loze.