Vinogradari na susretu inovacija

nauka vinogradarstvo

Vinogradari na susretu inovacija. Dan demonstracije robotike i precizne opreme za vinogradarstvo bio je pun 20. maja u Hérault-u. Vinogradari su otkrili nova rješenja praćenja za otkrivanje bolesti vinove loze.

Vinogradari na susretu inovacija
Čuveni autonomni traktori Sabi-Agri nisu bili dostupni, kao ni roboti Ted i Bakus.

U Pézenas-u (Hérault), veliko parkiralište srednje škole Bonne Terre bilo je dobro popunjeno ovog četvrtka, 20. maja, od 9 sati ujutro. Vinogradari i tehničari u velikom su se broju odazvali pozivu Zadruge za upotrebu poljoprivredne opreme (CUMA) u Occitanie i Poljoprivrednih komora Hérault i Gard (CA 34 i 30), za pokazni dan o robotici i preciznom vinogradarstvu.

Automatsko praćenje

Prvo su obišli nekoliko štandova postavljenih na ulazu. Posebno je prilika bila otkriti Smartbox, GPS jedinicu koja je ugrađena u tractor. GPS jedinica bilježi sve intervencije, njihov datum i parcele, sa automatskim povratnim informacijama u softveru MesParcelles. Ručni alat omogućava očitavanje koda za skeniranje ulaznih podataka (fitosanitarni proizvodi ili đubriva, itd.).

Posjetioci su mogli upoznati i Khiko, povezani uređaj protiv krađe, mape modulacije doza Chouette, Scanopy, rad RGX Systems-a na otkrivanju bolesti ili testove prskanja dronovima. Potom su pozvani da odu na parcelu, gdje su im Chabas i njegov partner Topcon Positioning France predstavili prskalicu Cognac opremljenu senzorima za nadgledanje tla i terena vegetacije. Sada čuveni autonomni traktori Sabi-Agri takođe su bili prisutni nekoliko redova niz cestu, kao i roboti Ted i Bakus.

Automatsko vođenje. Proizvođači su napokon predstavili svoja rješenja, uključujući novi GPS Teejet Matrix 430VF specifični GPS za vinovu lozu. GPS je dizajniran uz pomoć Renaud Cavalier à la Chambre du Gard. Tu je VizioPilot Line Assist de Vantage, za automatsko vođenje zasnovano na kameri koje se može postaviti na bilo kojem dijelu traktora, da bi završio sa trećom generacijom Fendt, (nije otkrivena cijena), sistem Braun VPA i automatsko vođenje na kombajnima za berbu grožđa New Holland.

Izvor: https://www.vitisphere.com/ . Naslov orginala: Les vignerons au rendez-vous de l’innovation. Slika: by Marion Bazireau. Objavljeno: 26.05.2021. by Marion Bazireau. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/precizno-vinogradarstvo-ekonomska-korist/ i https://ovinu.info/precizno-vinogradarstvo-kako/