Vinogradarstvo sa snagom

Vinogradarstvo sa snagom

sorta vinogradarstvo

Vinogradarstvo sa snagom. PIWI je skraćenica za sorte grožđa otporne na gljivice (Pilzwiderstandsfähige Rebsorten) koje su posebno zanimljive za organsko i održivo vinogradarstvo. Sorte nastaju ukrštanjem evropske i američke loze. Organski vinar David Warlits iz Mannersdorf an der Rabnitz (okrug Oberpullendorf) oslanja se na PIWI sorte.

David Warlits radi u Beču radnim danima, u slobodno vrijeme se posvećuje svojim vinogradima u Mittelburgenland-u. 2009. godine počeo je uzgajati vinovu lozu. Prema Warlits-ovim riječima, do ovoga je došao preko kolege sa posla. Počeo je vrlo malim vinogradom. Warlits sada ima dva i po hektara vinograda u kojima je zasadio i PIWI sorte.

Vinogradarstvo sa snagom
ORF David Warlits bere VINSKO PIWI grožđe

Potrebna je manja zaštita sorti – Vinogradarstvo sa snagom

Sorte PIWI – kao što su Souvignier Gris ili Bronner – uzgajaju se na klasičan način uz korištenje manje pesticida. „Ono što cijenim kod PIWI sorti je to što su izuzetno otporne, što ne morate toliko često prskati (koristi se manje sredstava za zaštitu). I da je cijela stvar prirodnija”, kaže Warlits. Osim grožđa PIWI, Warlits takođe presa klasični Blaufränkisch (Frankovka). On je prvi od 1960-ih koji je zasadio nove vinograde u Mannersdorf-u.

Vinogradarstvo sa snagom
ORF David Warlits je već dobio nagrade za svoja vina

Sorte PIWI ne treba da prkose samo gljivama, već i klimi. “Ovo je naravno velika prednost u budućnosti, kada vremenske prilike bude sve toplije i toplije. Čak i ako je grožđe zrelo ili izuzetno zrelo, ono i dalje ima dovoljno kiselosti da ga ne morate ponovo zakiseliti”, rekao je Warlits. Za svoja vina već je nagrađivan zlatom i srebrom na međunarodnim PIWI takmičenjima.

Izvor: https://burgenland.orf.at/.  Naslov orginala: Weinbau mit Kraft. Objavljeno: 23.09.2022. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Na šta se odnosi pojam “engleska kiselost”? Engleski proizvođači pjenušavih vina obično opisuju svoja vina kao “englesku kiselost”, pod kojom misle – dosta. Mnoga engleska pjenušava vina imaju 8 do 9 grama kiselina po litru. Za poređenje, šampanjac često ima 5 do 6 grama na litar. Kao rezultat toga, najbolja engleska pjenušava vina su oštra, razdražljiva, uštirkana, svježa i imaju lijep „nivo“. Usput, meteorski uspon male, ali značajne industrije pjenušavih vina u Engleskoj bio je jedno od najnevjerovatnijih, iako inspirativnih iznenađenja u 21. vijeku. Ako još niste probali pjenušavo vino iz južne Engleske (gdje su tla produžetak krečnjačkog tla u Šampanji), morate. Vina su fantastična.