Vinska preporuka

Vinska preporuka 3.0

degustacija nauka vino

Vinska preporuka. Italijanska vinska kripto banka (Italian Wine Crypto Bank-IWCB) razvila je digitalnog sommeliera. Sistem koji je nazvan „Personal GPT Sommelier“ će se od marta koristiti u „hibridnom vinskom baru“ BG3.0 Winebank u Bergamu.

Vinska preporuka
Da li budućnost usluga leži u AI sistemima? (Foto: Rainer Zapka, rtype/stock.adobe.com)

Platforma Vještačka inteligencije (Artificial Intelligence) ChatGPT – inicijali su skraćenice za Generative Pre-Training Transformer. Sada je vruća tema dok studenti, novinari i trgovci istražuju njenu sposobnost stvaranja informativnog teksta o širokom spektru tema. Italijanska industrijska platforma WineNews sada izvještava da je koristi u svojoj pionirskoj upotrebi kao kompjuterizovani sommelier.

Prema IWCB-u, svom ličnom digitalnom somelijeru možete pokloniti sombot-a*? – ime i interakciju sa njim “kao sa ljudskim bićem”. Prema izvještaju, tehnologija odgovara na pitanja potpunim, tečnim rečenicama i daje vjerodostojne odgovore zasnovane na podacima dubokog učenja. U tom procesu digitalni sommelier ‘pamti’ svoje goste – odnosno njihove korisničke račune – i uči njihove lične preferencije.

*Vi ste optimistični, inspirativni, otvoreni i izražajni. Ljudi vas vide kao veselog, pozitivnog i šarmantnog; tvoja ličnost ima određenu žicu i polet… Učenje korisničkih preferencija: Šta je već popio? Šta je bilo dobro?

Obuka, trening, vježba

GPT aplikacije se baziraju na kontinuiranom širenju i optimizaciji skupa podataka kroz stalnu vježbu. Odgovaranje na pitanja korisnika pomaže im da uče. Tako se stvaraju vještačke neuronske mreže. Međutim, to obično zahtijeva povratnu informaciju korisnika, koja informiše vještačku inteligenciju (AI) da li su njeni prijedlozi bili tačni. Generalno, što više informacija GPT sistem dobije od svojih korisnika, odgovori će biti precizniji i korisniji.
 

‘Privilegije (Povlastice) Cluba’ u Metaverse / ‘Privilege Club’ in the Metaverse

BG3.0 Winebank je dizajniran da “povezuje stvarni i metaverzum“*. S jedne strane, fizički vinski bar otvorit će se na Piazetta Santo Spirito u Bergamu gdje nudi hranu i vina uz degustacije virtuelne stvarnosti koristeći VR naočale. S druge strane, otvorit će se takozvani ‘Privilege Club’, koji će nuditi “degustacije, događaje i igre u proširenoj stvarnosti” i gdje se nezamjenjivi (znakovi, simboli, žetoni) tokeni (Non-Fungible Tokens-NFT) mogu koristiti kao certifikati.

*Metaverzum je koncept trajnog, onlajn, 3D univerzuma koji kombinuje više različitih virtuelnih prostora. O tome možete razmišljati kao o budućoj iteraciji interneta. Metaverzum će omogućiti korisnicima da rade, upoznaju se, igraju se i druže zajedno u ovim 3D prostorima.

Članovi kluba Privilege takođe će dobiti ličnu uslugu od ličnog GPT somelijera koji će na zahtjev preporučiti odgovarajuća vina iz vlastitog vinskog podruma. Preporuke su pohranjene u bazi podataka – u obliku NFT-a u IWCB-ovom Metaverse. Italijanska Wine Crypto Banka je dio projekta Crypto World Wine Bank, registrovane robne marke The I Factor LTD. Kompanija je sa sjedištem u Hong Kongu koja više od 12 godina distribuira italijansko vino i hranu širom svijeta.

Naslov orginala: Wine Recommendation 3.0. Izvor: https://www.wine-business-international.com/. Objavljeno: 27.01.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu: Stvarnost je iluzija stvorena nedostatkom alkohola (N.F.Simpson)