Raspoloženje i uparivanje vina

Raspoloženje i uparivanje vina

degustacija hrana i vino vino zabava

Raspoloženje i uparivanje vina. Sa čime tačno poslužiti svoje vino može biti živa tema za razgovor. To je ključ da dobijete pravi obrok i divan način da obogatite svoje iskustvo za stolom. Ipak, iako je uparivanje rijetko pitanje ispravnog i pogrešnog – propisana pravila ne odgovaraju nečemu subjektivnom kao što su osjetila. Možda ćete smatrati da je sav ovaj razgovor o uparivanju prilično složen, pa čak i zastrašujući. Riječ ‘gastronomski’ natjerat će neke ljude da trče u brda!

Raspoloženje i uparivanje vina

Dakle, evo ideje koja bi mogla biti malo pristupačnija: uparivanje raspoloženja i vina. Ovdje je riječ o postavljanju scene i stvaranju trenutka. I mislimo da je ‘hygge'*, čuvena ‘neprevodiva’ dansko/norveška ideja o udobnosti i zajedništvu, dobra riječ koju treba imati na umu. (*Kvalitet udobnosti i ugodnog druženja koji stvara osjećaj zadovoljstva ili blagostanja (smatra se kao definitivna karakteristika danske kulture).

Možda mislite da su sve stvari hygge pomalo prolazne. Zar se životni trendovi nisu pomakli od 2016. godine? Iako je istina da je koncept hygge malo prije podigao pomamu u izdavačkoj industriji i krugovima pinterest-a. Trenutno hladno vrijeme u mnogim zemljama sjeverne hemisfere poziva nas da to ponovno osjetimo…sa čašom vina u ruci!

Prvo izađite napolje

Udobno za zimu često uključuje smještaj uz estetski postavljene mirisne svijeće i veliko, pleteno ćebe… Ali Danci vole i da izlaze napolje! Uživajte u svijetu prirode (ili barem malo svježeg vazduha!), a zatim uživajte u radosti povratka. Za to ćete poželjeti vino koje će vas zagrijati. Dolina Rone (Rhône Valley) je odlična regija za koncentrisane cuvée sa intenzivnim, začinskim notama. Guigal je jedan od naših omiljenih, domaćina sa vinogradima širom najprestižnijih apelacija u regiji. Clusel-Roch proizvodi Côte-Rôtie cuvées koji ističu svu srdačnost grožđa sorte Syrah, a Maison Chapoutier je poznat po proizvodnji raskošnih vina. Sve će vas to lijepo pripremiti za veče uz vatru.

Dijeljenje brigaRaspoloženje i uparivanje vina

Iako samo vino često zauzima središnje mjesto prilikom degustacije, ne treba zaboraviti značajnu ulogu koju imaju ljudi sa kojima smo. Uživanje u druženju sa drugima često se navodi kao pokretačka strast za ljubitelje vina, a deljenje je ključno za stvaranje hygge trenutka. Ovo je prilika da svoju nepodijeljenu pažnju posvetite ljudima oko sebe, pa evo nekoliko lakših opcija za otkopčavanje u bliskom društvu. Proizvođači kao što su Laurent Roumier (Burgundy), Yves Cuilleron (Rhône), Bott-Geyl (Alsace) i La Grange Tiphaine (Loire) proizvode divne cuvée (kombinacije) koji se lako piju i koji će dobro proći uz dobro društvo.

Za aperitiv sa gaziranjem, pjenušavo vino može dodati dašak luksuza vašem ugodnom druženju. Ne možete pogriješiti sa klasičnim cuvéeom iz Bollinger-a, najstarije kuće šampanjca i jedne od poznatih koja će biti stavljena pod naše reflektore.  RuinartRoedererJacquessonSelosse…sva ova briljantna imena vina su sjajna za proslavu bez potrebe za velikom publikom.

Trenutak pažnje

Koliko često sjedite i zaista uživate u svom vinu? Budite namjerni u svom pijuckanju tako što ćete cijeniti boju, aromu, teksturu, okus i trajni utisak nektara u vašoj čaši. Takav meditativni trenutak zahtijeva nešto bogato i kompleksno. VDN (Vins doux naturalls) su lagano bogatija vina u alkoholu prirodnog nivoa slatkoće, od kojih su mnoga stara decenijama i više nego spremna za uživanje u svom svom raskošnom sjaju.

Many Rivesaltes cuvées dovoljno su zreli da vas odvedu na putovanje u prošlost, kao što je slučaj sa ovim vrhunskim odležanim vinima Maury. Mas Amiel je legendarni proizvođač Maury u regionu Roussillon, pionir u renesansi ovog intenzivnog i ukusnog pića.

Alkoholna pića su takođe savršena za promišljeno pijuckanje. Bilo da se radi o viskiju, rumu, konjaku, armanjaku ili šartreusu koji će vam se svidjeti. Ove često dugo odležane boce su senzacionalne po svojoj dubini i složenosti. Pronaći ćete širok i raznolik izbor na FineSpirits.Auction, mjestu posvećenom alkoholu iz cijelog svijeta.

Pošto sebi jednostavno ne možemo pomoći…

Za ljubitelje hrane među vama koji bi željeli probati tradicionalno, skandinavsko jelo, evo nekoliko ideja:

Raspoloženje i uparivanje vina
https://www.vinovest.co/blog/white-burgundy-wine

Gravlax / skandinavsko jelo od sušenog lososa mariniranog u začinskom bilju. Ovo nordijsko jelo je losos koji se tradicionalno ”liječi” solju, šećerom i koprom. Zaista ga je jednostavno pripremiti, iako morate planirati unaprijed i biti strpljivi. Masnoća iz ribe i njena marinada zahtijevaju vino sa izraženom mineralnošću, kao što je Muscadet, Sancerre ili suvi rizling. Domaine de l’EcuClaude Riffault i Agathe Bursin prave cuvée koje karakterišu njihova svježina i citrusne note, a ovo je klasičan spoj za jelo sa plodovima mora.

Frikadeller (danske ćufte). Postoje varijacije ovog jela širom sjeverne Evrope, ali danska iteracija mesnih okruglica uključuje teletinu i svinjetinu. Često se servira sa kuvanim krompirom, kiselim krastavcima i tradicionalnim umakom, a na tanjiru ima dosta okusa. Bogati i kremasti umak bi se zaista lijepo sljubio sa punim bijelim vinom kao što je Chardonnay iz regiona Burgundy. Svijetla i živahna crvena vina bi takođe bila opcija; istražite vina iz regiona Beaujolais kako biste upotpunili ćufte.

Kanelsnegle/kanelbulle (zemičke sa cimetom). Za kraj slatkim poslasticama, nismo mogli izostaviti čistu udobnost svježe pečenih lepinja. Vaša kuća će mirisati božanstveno uz hrpu mekih, začinjenih lepinjica koje se zagrijavaju u pećnici, a kako bi ovaj trenutak bio zaista ugodan, ne bi bilo loše dodati desertno vino. Zlatni cuvée iz poput Château Suduiraut (premier grand cru classé), Zind-Humbrecht (Pinot Gris) i mađarskog domena Disznoko (tokajska vina) svi imaju magični profil nalik medu koji balansira cimetov udarac.

Rasploženje i uparivanje vina

Zima je uvijek vrijeme za prihvatanje toplote tamo gdje je možete pronaći i nadamo se da ćete uživati u hygge trenutku uz čašu jednog od ovih vina tokom zahlađenja.

Kako se ne nalazite u Danskoj, iskoristite sve prednosti domaće proizvodnje vina i vina koja imate u vašim marketima i naravno vina iz okruženja koja su Vam na dohvat ruke.

Naslov orginala: Mood And Wine Pairings | A Glassful Of Hygge (Raspoloženje i uparivanje vina – Čaša hygge-a). Izvor: https://www.idealwine.info/. Objavljeno: 26.01.2023. by iDealwine. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:  

Zanimljivosti o lozi i vinu: Alkohol u dovoljnoj količini može iskazati sve efekte pijanstva. (Oscar Wilde)