Vitamin K u svježem grožđu za borbu protiv koronavirusa

grožđe nauka vinova loza vinska kultura

Vitamin K. Nedavno istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Clinical Infectious Diseases pokazalo je da svježe stono grožđe može pomoći u borbi protiv Covid-19. Studija je pokazala da je nedostatak vitamina K, koji je prirodno visok u stonom grožđu, povezan sa lošim liječenjem kod pacijenata sa Covid-19.

Vitamin K

Istraživači su identifikovali povećanu potrebu za vitaminom K tokom Covid-19 i primijetili su da iscrpljivanje ili nedostatak vitamina K može imati razarajuće posljedice na pluća.

Vitamin K

“Hranjivi sastojak” koja se nalazi u izobilju u svježem grožđu, igra presudnu ulogu u zgrušavanju krvi. Vitamin uključujući održavanje ravnoteže faktora pro- i anti-zgrušavanja. Nizak nivo vitamina K može poremetiti ovu ravnotežu, čineći krv sklonijom zgrušavanju. Iako je Covid-19 prvenstveno poznat kao respiratorna infekcija, krvni ugrušci su prilično česti, što narušava liječenja pacijenta. Vitamin K je takođe uključen u suzbijanje kalcifikacije mekih tkiva i razgradnje elastičnih vlakana, navodi se u časopisu. Koronarna kalcifikacija povezana je sa povećanim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka, a razgradnja elastičnih vlakana može oštetiti integritet plućnog tkiva. Uz to, vitamin K poznat je po svojoj protivupalnoj aktivnosti: smanjenje nivoa vitamina K povezano je sa povećanjem upalih proteina.

Druga istraživanja ukazuju da određeni flavonoidi koji se nalaze u grožđu, zelenom čaju, kakau i tamnoj čokoladi mogu biti korisni protiv Covid-19 suzbijanjem enzima koji replicira ovaj virus. Ova studija koristila je tehnike računarske simulacije i laboratorijska istraživanja. Sve kako bi predvidjela kako bi se određeni flavonoidi, posebno flavan-3-oli i proantocijanidini, mogli vezati za kritični enzim koji promoviše i inhibira infektivnost Covid-19.

„Vrijedno je znati sve što može pomoći u neutralisanju negativnih efekata ovog razornog virusa. Zaključci da prirodne komponente sadržane u grožđu – naime vitamin K i neki flavonoidi – mogu igrati korisnu ulogu u borbi protiv koronavirusa, zaslužuju da javnost zna za njih”, ​​rekla je Kathleen Nave. Ona je predsjednica Kalifornijske komisije za stono grožđe (CTGC). “Ova nedavna otkrića dopunjuju značajni obim dvadeset godina istraživanja. Istraživanja koja pokazuju da dugoročno jedenje svježeg grožđa može imati velike zdravstvene koristi.”

POGLEDATI i: https://ovinu.info/grozdje-je-mnogo-vise-nego-samo-vino/

Izvor: https://vinograd.info/. Naslov orginala: Витамин к в свежем винограде для борьбы с коронавирусом. Slika: Красохиной С.И. Objavljeno: 28.01.2021. Prevod: Dragutin Mijatović