Zagrobni život vinskog bureta

Zagrobni život vinskog bureta je… Viski?

alkohol barrique brandy vino

Zagrobni život vinskog bureta. Vinari troše ogromno vrijeme i energiju razmišljajući u kojim buradima će čuvati svoje vino. Novo bure, drugo korištenje, neutralno; američki, francuski, mađarski hrast; koji kooperat, koji nivo tosta i još mnogo toga. Sve to igra presudnu ulogu u karakteru vina koje će se odmarati i na kraju iz njih puniti u boce. Ali njihova korisnost (buradi) se tu ne završava. Na mnogo načina, “zagrobni život” vinskih bačvi – kao konačni arbitar aroma, okusa i tekstura viskija – jednako je fascinantan kao i za njihovu primarnu upotrebu.

Život vinskog bureta

 “U zavisnosti od toga s kim razgovarate, sazrijevanje u buradi doprinosi 60 do 71% konačnog okusa viskija”. Objašnjava Dylan Carney, koji radi za Savage & Cooke (Francisco Bay Area Mare Island) destileriju koja je u vlasništvu Dave Phinney-a, renomirani vinar koji je pokrenuo Prisoner Wine Co., Orin Swift i Locations.

Život vinskog bureta

Whisk(e)y

„Da biste napravili odličan viski, morate, naravno, početi sa visokokvalitetnim destilatom“, tvrdi Carney. „Vrijeme u buretu je ono kada dobar viski postaje odličan. Sa većinom američkog viskija, poput burbona i raži, proizvođači viskija prvo moraju odležavati viski u novim, ugljenisanim hrastovim bačvama. Izbor upotrebe bureta za završnu obradu otvara vrata mnogim alatima za poboljšanje okusa viskija koji nisu dostupni u tradicionalnom programu odležavanja.”

Proizvođači viskija koriste sve, od ex-Porto buradi do onih u kojima su se ranije nalazili Shery, Rum i još mnogo toga. Ali korištenje bivših vinskih buradi „može dodati složenosti viskiju, jer (to) izvlači vino natopljeno u kapilarima drveta“, nastavio je Carney. “Ovo donosi nove, voćne i odvažne okuse, kao i strukturalni uticaj na završnicu i osjećaj u ustima.”

Tu su i finansijske pogodnosti, dodao je. “Vinsko bure u nekim slučajevima takođe pruža uticaj drugih vrsta hrasta, kao što je francuski hrast. Francuski harst i ako je dozvoljen, obično se ne koristi za primarnu burad viskija zbog troškova za proizvod koji se može koristiti samo jednom. Sve ove opcije (bivšeg vinskog bureta) omogućavaju mi kao blenderu širi izbor okusa koje mogu crpiti.”

A kao manji proizvođač u moru mnogo većih, brendovi poput Savage & Cooke mogu iskoristiti završnu obradu bureta kako bi se istakli, a da pritom ne moraju potrošiti cijelo bogatstvo. „Viski kao kategorija je tržište u procvatu“, objasnio je. “Posjedovanje više opcija za stvaranje inovativnih mješavina pomaže destileriji da se razlikuje od većih brendova sa dužom istorijom. Očekujem da ću vidjeti mnogo više brendova kako završavaju svoj viski u vinskim buradima, čak i ako je to samo za ekskluzivne destilerije ili visoko dodijeljene sezonske proizvode (i) jednokratne.”

Bure od vina Côte-Rôtie – zagrobni život vinskog bureta

Gareth Howells, ambasador nacionalnog brenda za Aberfeldy, destileriju u Centralnoj visoravni Škotske slaže se. „Završna burad su nevjerovatan način da se iznijansira već završen viski i uvede profil okusa koji obično ne bi proizašao iz početnog perioda sazrijevanja“, rekao je. Novo 18-godišnje izdanje Aberfeldyj-a, koje je završeno u buradima bivših vina Côte-Rôtie, odličan je primjer. “Côte-Rôtie je tako snažno i elegantno vino koje ima nevjerovatne voćne i cvjetne note.

Ove bačve su bile spoj napravljen na nebu za upotrebu sa bogatim, rijetkim mednim notama koje se nalaze u Aberfeldy viskiju.” Taj poseban završetak burtea “donosi nevjerovatan buket Aberfeldy 18, i uvodi note crvenih bobica, malina i brusnice”, objasnio je.

Kako se svijet vina i viskija nastavlja širiti, asortiman bivših buradi za vino koje proizvođači viskija moraju birati nastavit će rasti. Starward, veliki australski proizvođač viskija, koristi bivšu burad vina koja se nalaze na rastojanju od jednog dana vožnje od njihove lokacije u Melbourne.

Destilerija McLaren Valley takođe koristi burad u kojima su se ranije nalazila vina svjetske klase. Nedavni MVD izraz je završen u buradima koje su prvobitno držale vino Riggs Shiraz i, neposredno prije nego što je viski ušao u bure, bile su dom za jako vino Muscat. Sve ovo doprinosi jednom veoma važnom uticaju, daleko ukusniji svijet i sve veća integracija najboljih proizvođača vina i viskija.

Izvor: https://napavalleywineacademy.com/. Naslov orginala: The Afterlife of Wine Barrels is…Whiskey? Objavljeno: by Brian Freedman. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali?

Postoji 600 do 800 vrsta hrasta, samo se dvadesetak vrsta više koristi za proizvodnju buradi. Samo 5% hrasta iskoristi se za proizvodnju kvalitetnog bureta. Francuski harst koji se koristi za burad star je preko 100 godina. Od jednog hrasta samo dva bureta od 225 litara.