Institut za vinogradarstvo i vinarstvo

region vinarstvo vinogradarstvo

Institut za vinogradarstvo i vinarstvo. Opština Sremski Karlovci i JP Zavod za urbanizam Vojvodine zaključili su ugovor za izradu urbanističkog projekta. Projekta za kompleks Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima. To je, kako se navodi na sajtu lokalne samouprave, prvi korak u nastojanju da ova naučna ustanova, koja svoje sjedište ima u tom gradu, preraste u Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo, kako je odlučeno još prije dvije godine.

Novi Institut za vinogradarstvo i vinarstvo

Planirano je da se na budućem institutskom kompleksu, koji će, pored velikih zasada vinove loze, obuhvatati i novopodignute radne objekte. Objekti su moderna osnova budućeg razvoja srpskog vinogradarstva i vinarstva. Cilj je unapređenja proizvodnje grožđa i vina u Srbiji, ali i u čitavom regionu. Time bi Institut postao najznačajnija ustanova u toj oblasti na ovim prostorima, a Sremski Karlovci centar vinarstva u zemlji i okruženju.

Institut za voćarstvo i vinogradarstvo
Ilustracija (Foto: Kishivan/shutterstock.com)

Institut će djelovati na više polja. Kroz edukaciju i inforisanje o savremenim tokovima u proizvodnji vina, namjenjenim kako proizvođačima tako i studentima fakulteta. Sve to kroz okupljanje svih zainteresovanih subjekata kada su u pitanju vinogradarska i vinarska djelatnost, kao i kroz stručno-naučni i istraživački rad. Opremanje Instituta biće praćeno najsavremenijom tehnologijom dostupnom naučnim i stručnim radnicima vinogradarsko-vinariske struke.

Urbanističkim projektom, čija cijena izrade iznosi 755.790 dinara, obuhvaćena je okvirna površina kompleksa Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo od 0,7 hektara. Rok za izradu urbanističkog projekta je 45 radnih dana. Naravno od dana dobijanja svih neophodnih uslova od ovlašćenih organa, organizacija i preduzeća, kao i dostavljanja svih dokumenata od strane investitora, odnosno Opštine Sremski Karlovci.

Napomena autora. Sa površinom od 26.000 ha Institut u obliku u kojem postoji već dugi niz godina bavi se stvaranjem novih sorti vinove loze. Radi se o ustanovi od međunarodnog ugleda i značaja kada je u pitanju stvaranje novih sorti. U prvom redu sorti otpornih na glavne kriptogamne bolesti vinove loze (https://ovinu.info/interspecies-vinske-i-stone-sorte/ ).  

Izvor: https://www.ekapija.com/. Naslov orginala: Institut za vinogradarstvo i vinarstvo gradiće se u Sremskim Karlovcima – Počinje izrada urbanističkog projekta. Objavljeno: 15.12.2021. Pripemio za sajt: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/dionis-nova-sorta-vinove-loze/