Stare i nepoznate sorte u zemlji vina

hibridi klima region vinarstvo vino vinogradarstvo

Stare i nepoznate sorte u zemlji vina. Kako klimatske promjene stvaraju nove, nepredvidive temperature i vremenske formule, potraga za izvanrednim vinom znači okretanje manje poznatim sortama grožđa. Kathleen Willcox

Stare, rijetke sorte grožđa su u trendu u vinskim zemljama novog svijeta. Razlog? Taj stari bugabu, klimatske promjene. Grožđe je delikatno, a promjena temperature od nekoliko stepeni može pretvoriti vinara koji je sposoban da proizvede robusno, svijetlo i kompleksno vino u dobavljača nečeg ravnog, mlohavog i bezukusnog.

Studija

Prema studiji u Proceedings of the National Academy of Sciences (Proceedings of the National Academy of Sciences) porast temperature od 20C mogao bi smanjiti regije pogodne za uzgoj vina za 56%. Pri porastu od 40C, 85% regiona bi postalo neproduktivno. Ista studija otkriva da bi prilagođavanje sorti grožđa mogle smanjiti gubitke za polovinu odnosno jednu trećinu u istim scenarijima zagrijavanja. Na našem trenutnom putu, Ujedinjene nacije (United Nation projects) predviđaju da bi temperature mogle porasti za čak 4,4°C do kraja vijeka.

Iako je možda teško pokušati pronaći srebrnu liniju usred sve egzistencijalnije sumornosti klimatskih promjena. Korisno je da se potreba za vinskim regijama i pojedinačnim proizvođačima prošire izvan tradicionalnih uporišta. Uporišta kao što su Cabernet Sauvignon i Merlot, i poklape sa povećanom otvorenosti među potrošačima prema nepoznatom grožđu.

Kako se osnovno znanje o vinu, posebno u SAD-u, povećalo, povećala se i spremnost tržišta da pije šire i šire. Niche crvene mješavine su već godinama u trendu čak i među brendovima supermarketa. Prema Izvještaju o stanju vinske industrije za 2021. od EVP-a i osnivača banke Silicon Valley, Roba McMillana, stopa pada sorte Chardonnay negativna je već drugu godinu u zaredom, a Merlot je pao za skoro 10%.

Stare i nepoznate sorte
  • Lijevo: Marselan—jedna od novih sorti grožđa Bordeaux koje je odobrila INAO
  • Sredina: Mlade bobice sorte Koshu / Gamble Family Vineyards
  • Desno: Rootdown na Cole Ranch-u u Kaliforniji

Alvarinho i Liliorila

Čak i najtradicionalnije vinske regije i proizvođači radikalno revidiraju svoju praksu sadnje i uzgoja. Ove godine je francuski Institut National de l’Origine et de la Qualite (INAO) službeno odobrio šest novih sorti grožđa za Bordeaux, a sve su relativno nepoznate. Četiri crvene su Arinarnoa, Castets, Marselan i Touriga Nacional. Dvije bijele su Alvarinho i Liliorila. Pogledati: Nove sorte grožđa u starim francuskim regionima

Vinski savjet regiona Bordeaux opisao je važnu odluku kao „kulminaciju više od decenije istraživanja naučnika i uzgajivača grožđa iz regiona Bordeaux kako bi se pozabavili uticajem klimatskih promjena kroz vrlo inovativne, ekološki prihvatljive mjere“.

U SAD vinogradarstvo je mnogo manje regulisano. Ali brendovi koji žele zarađivati za život moraju uzgajati ne samo regionalno odgovarajuće sorte, već i one koje će pokrenuti boce na tržištu. Sve dok promjena okusa nije promijenila planove sadnje, to je značilo uglavnom poznate sorte. Ali danas, kombinacija toplijeg vremena i radoznalih potrošača znači pojavu opskurnih sorti širom SAD-a.

Koshu i Ambulo Blanc

U regionu Napa, Tom Gamble, vlasnik Gamble Family Vineyards, vidio je koliko se klima promijenila otkako je prvi put počeo uzgajati grožđe davne 1981. Posljednjih godina zasadio je eksperimentalne parcele (0,6 hektara ili manje) atipičnih Napa izbor sorti. To su Syrah i Malbec, te Koshu i Ambulo Blanc. Ove dvije posljednje, vjeruje Gamble, su prvi komercijalni zasadi u Sjevernoj Americi. Ambulo Blanc je 97% Vitis vinifera, i mješavina dvije autohtone sjevernoameričke vrste – Vitis arizonica i Vitis rupestris. Sorta je stvorena za proizvodnju grožđa kao sorta otporna na Pierce-ovu bolest. Koshu je japanska crvena sorta grožđa za bijelo vino za koje Gamble kaže da je prirodno otporno na plijesan. Pogledati ove stranice: https://ovinu.info/syrah/; https://ovinu.info/malbec/; https://ovinu.info/sorte-vinove-loze-gajene-u-aziji/; https://ovinu.info/nove-kalifornijske-sorte-vinove-loze-otporne-na-pierce-ovu-bolest/

„Ako ne nastavimo da pomjeramo granice, nećemo ići dalje“, kaže Gamble. “Emisija Ambulo i Koshu obećava. Možda neće uspjeti. Ali možda će jedana biti fantastična.” Larkmead Vineyards, takođe u regionu Napa, posvetio je 1,2 hektara kalifornijskom naslijeđu i mediteranskim sortama, uključujući Petite Sirah, Aglianico i Touriga Nacional, kao zaštitu od klimatskih promjena.

Aglianico i Touriga Nacional

 Stare i nepoznate sorte . “Odabrali smo svaku od ovih sorti kako bismo donijeli različite kvalitete koji bi mogli biti izazovni za Cabernet Sauvignon u budućnosti, kao što su boja i kiselost,” kaže vinar Larkmeada, Avery Heelan. „Na primjer, sorta Charbono ima vrlo debelu pokožicu i visok sadržaj fenola koji produžava period berbe izvan Caberneta kako bi dostigao fenolnu zrelost. Slično, Aglianico može imati nevjerovatno visoke tanine, ali izuzetno visoku kiselost, tako da najbolje uspijeva u vrućim, suvim klimama, gdje može imati dug period zrenja, sve do novembra.”

Stare i nepoznate sorte

Drugi, poput Mike Lucia, koji je pokrenuo vinograde Rootdown na Cole Ranch-u u Kaliforniji 2014. godine, oblikovali su svoje brendove oko istraživanja nepoznatih i rijetkih sorti grožđa. Sa 22 hektara pod vinovom lozom, Lucia ima 12 sorti u proizvodnji ili na putu, uključujući Trousseau Gris, Savagnin, Jacquere, Hondarrabi Zuri, Aligote, Poulsard i Trousseau.

Stare i nepoznate sorte

Jacquere, Hondarrabi Zuri – Stare i nepoznate sorte …

“Odabrali smo ove sorte grožđa na osnovu onoga što se čini da najbolje odgovara klimi, izloženosti i tlu”, objašnjava Lucia. „2021. objelodanjuje prvu berbu za nekoliko sorti, uključujući Savagnin i Poulsard, i nisam bio siguran šta da očekujem. Ali bio sam veoma prijatno iznenađen i uzbuđen sam što ću ih podijeliti.”

Rootdown podrum (vinarija) je izgradio brend sa manje poznatim sortama, poput Trousseau. Ideja o lansiranju brenda sa perspektivnijim grožđem u zemlji takođe dobija na snazi u Teksasu.

Alicante Bouschet i Souzao

“Želimo uzgajati grožđe koje voli vrijeme ovdje”, kaže suosnivač Texas Heritage Vineyarda Susan Johnson. Kada su 2015. godine posadili, odlučili su da prvo posade Alicante Bouschet, a zatim i Souzao jer dobro odgovaraju na izazove kratke i vruće vegetacije Teksasa.

“Grožđe u Teksasu nema uvijek dubinu boje i okusa koji su nam potrebni”, kaže Johnson, napominjući da je to posebno uobičajeno među poznatijim crnim sortama. “Obe ove sorte grožđa su izuzetak, sa debelom pokožicom koja može podnijeti veliku toplotu. Obe sorte daju zaista izvanredna vina za nas.” Pogledati: /souzao-vinska-sorta/

Izvor: https://wineindustryadvisor.com/. Naslov orginala: Old & Obscure Is New & Cool in Wine Country (Staro i nepoznato je novo i cool u zemlji vina). Objavljeno: 07.12.2021. by Kathleen Willcox. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/sorte-grozdja/