Preporuke kako piti vino

Preporuke kako piti vino

degustacija hrana i vino vino vinska kultura zabava

Preporuke kako piti vino. Pitate se kako piti vino kao stručnjak? Došli ste na pravo mjesto! Uz ovaj mali vodič moći ćete odabrati, otvoriti, poslužiti i popiti bocu vina kao profesionalac! Provest ćemo vas kroz 12 najpraktičnijih savjeta o tome kako piti vino, kako odabrati vinsku bocu i kako možete napraviti kolekciju vrhunskih vina kada budete spremni. Spremite se da otkrijete kako elegantno otvoriti, poslužiti i piti uz ovih 12 savjeta o ispijanju vina:

 • 1. Proučite svoju bocu vina
 • 2. Otvorite bocu vina
 • 3. Koristite pravi tip čaše za vino
 • 4. Poslužite vino na odgovarajućoj temperaturi
 • 5. Sipajte pravu količinu vina u čašu
 • 6. Pretočite/dekantirajte vino ili zavrtite svoje vino u čaši
 • 7. Držite čašu ispravno
 • 8. Uživajte u aromi vina
 • 9. Pijuckajte vino lagano
 • 10. Upariti hranu sa vašim vinom
 • 11. Vježbajte svoj nos i nepce
 • 12. Uživajte u iskustvu

1. Proučite svoju bocu vina

Prije nego što zaista popijete bilo koje vino, prvo bi trebalo da proučite bocu vina. Vinske boce dolaze sa čepovima na navoj ili plutanim čepovima. Ako imate čep na boci, provjerite ima li oštećenja, kao što su:

Preporuke kako piti vino

 • Izbočeni čep: Ovo ukazuje na oštećenje od toplote ili na pogrešno zatvorenu bocu.
 • Zaglavljeni čep: Vino možda nije imalo dovoljno kiseonika, što može uticati na njegov okus.
 • Natopljeni čep: Kada otvorite bocu crvenog vina, provjerite koliko je čep zasićen. U idealnom slučaju, čep bi trebao biti blago obojen od vina. Ako je čep natopljen, vino se možda pokvarilo. Mrvljivi čep za bilo koju tip vina takođe je dobar pokazatelj kvarenja.

Takođe, proučite etiketu na svojoj boci vina. Na primjer, na osnovu zemlje porijekla, možete saznati da li je vaša boca crvenog vina svijetlog (obično iz hladnijih regija poput Njemačke i sjeverne Francuske) ili punog tijela (iz toplih regija kao što su dolina Napa-SAD i Španija).

2. Otvorite bocu vina

Evo kako da otvorite boce vina:

Preporuke kako piti vino

A. Otvaranje začepljenog bijelog i crvenog vina. Da biste otvorili bocu vina čepom, trebat će vam pravi alati:

 • Prijatelj konobara (ili vinski ključ): Ovaj uređaj ima crv, ručku, zglobno oslonac i, ponekad, nož. Većina ključeva za vino ima dvostruku šarku, tako da možete izvući čep do pola, a zatim ponovo postaviti uporište na ivici boce da ga potpuno izvučete.
 • Nož: Možete koristiti nož za sečenje i uklanjanje folije omotane oko boce.
 • Vadičep: Vadičep dolazi u različitim oblicima, veličinama i cijenama. Obično imaju metalnu spiralu sa oštrim vrhom koja se naziva crv. Pomoću njega možete izvući ga.

B. Otvaranje boce pjenušavog vina. Otvaranje boce pjenušavog vina je malo drugačija igra s loptom jer se boca puni ugljen dioksidom pod pritiskom. Dakle, ako ga ne otvorite kako treba, čep može pucati i uzrokovati ozljede i oštećenja. Evo šta treba da uradite da lako otčepite bocu pjenušavog vina:

 • Prerežite i uklonite foliju oko vrata boce i olabavite metalni kavez/koš/zaštitnik. Palcem čvrsto uhvatite kavez preko čepa.
 • Drugom rukom počnite okretati dno boce dok ne osjetite da čep otpušta/popušta/izlazi. Zatim lagano izvadite čep.

3. Koristite pravi tip čaše za vino – Preporuke kako piti vino

Izbor prave čaše za vino za različite stilove vina može značajno poboljšati vaše iskustvo pijenja vina. Neki bitni faktori koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru čaše za vino su oblik kupe, debljina oboda i drška. Najbolje je koristiti čaše za vino koje su namijenjene za različite stilove vina:

 • Čaša za crveno vino: Crveno vino se najbolje pije u čaši za vino koja ima široki rub i veću kupu. Merlot, Bordeaux, Cabernet Sauvignon i neka vina Pinot Noir imaju visok sadržaj tanina. Dakle, veća površina za disanje čaše za crveno vino omogućava bolji okus i miris vina.
 • Čaša za bijelo vino: Čaša za bijelo vino je manja od čaše za crveno vino. Nje U-oblik drži vino hladnim duže vrijeme. Suvo vino kao što je Sauvignon Blanc najbolje je piti iz vinske čaše sa malo tankim rubom kako bi vino pogodilo vaše srednje nepce. S druge strane, vinu Chardonnay je potrebna šira kupa i uski rub kako biste istinski mogli uživati u kiselosti i voćnosti vina.
Preporuke kako piti vino

 • Čaša za rose/roze vino: Pijte mlado roze vino iz čaše za vino sa širokim usnom/otvorom i dugačkom drškom. Zrelije roze vino najbolje je poslužiti u kraćoj čaši sa malom posudom/kupom kako bi se poboljšala njegova aroma.
 • Čaša za pjenušavo vino: Čaša za pjenušavo vino ili šampanjac ima visoku, usku zdjelu/kupu sa kratkom ili srednjom drškom. Ova vrsta čaše za vino će duže sačuvati mjehuriće vašeg pjenušavog vina.

4. Poslužite vino na pravoj temperaturi

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir pri posluživanju vina na pravoj temperaturi:

 • Crveno vino: Poslužite većinu crvenih vina između 13-180 C (55 i 650 F).
 • Bijelo vino: Ohladite svoja bela vina na oko 5-90 C (41-480 F). Bijelo vino možete čuvati u frižideru za vino (ili običnom frižideru) i izvaditi ga 20 minuta prije serviranja. Ili ako želite da se vino rashladi, stavite svoje vino u kantu za led ili zamrzivač na 10 minuta prije nego što ga počnete piti.

5. Sipajte pravu količinu vina u čašu – Preporuke kako piti vino

Napuniti čašu za vino do vrha nije dobra ideja. S druge strane, točenje premalo vina može rezultirati prezasićenošću kisikom vina što može negativno uticati na profil okusa i arome. Poslužite svoja omiljena vina na ovaj način:

 • Crveno vino: Sipajte pola čaše ili oko 120 ml (4 ounces) crvenog vina.
 • Bijelo vino: Sipajte svoje vino do jedne trećine ili 90 ml (3 ounces).
 • Šampanjac: Napunite ne više od dvije trećine čaše ili otprilike 150 ml (5 ounces).
Preporuke kako piti vino

6. Pretočite/dekantirajte ili zavrtite svoje vino u čaši

Većina stilova crvenog vina ima koristi od dekantiranja, ali i drugi tipovi vina mogu se dekantirati na kratko. Za dekantaciju, sipajte vino iz boce u dekanter i ostavite da prozrači. Dekantiranjem vina pojačat će se aroma i okus vina koji bi inače ostali skriveni.

Preporuke kako piti vino

Dekantiranje je takođe odličan način za uklanjanje sulfita/sumpora i taloga u starim crvenim vinima, poboljšavajući okus vina. Ako nemate dekanter, možete lagano zavrtjeti čašu kako biste prozračili vino prije nego što je ispijete.

7. Držite čašu ispravno

Etiketa staklenog posuđa je takođe bitan element cjelokupnog iskustva ispijanja vina. Čašu za vino treba držati za dršku kako se toplina iz ruke ne bi prenijela na vino. Da biste imali stabilan zahvat, samo stavite palac, srednji prst i kažiprst na sdršku čaše za vino dok nežno oslonite ostale prste na podnožje.

8.Uživajte u aromi vina

Dok vrtite svoje bijelo ili crveno vino u čaši, uživajte u aromi vina i zabilježite različite mirise. Kako se vino razvija, moći ćete otkriti različite nijanse aroma. Što je vino kompleksnije, to više ima za otkriti.

Preporuke kako piti vino

9. Pijuckajte vino – Preporuke kako piti vino

Sada je vrijeme da popijete svoju čašu vina. Uzmite dovoljno vremena kada probate vino i zabilježite niz nota okusa. Da popijete vino, uzmite mali gutljaj i zavrtite vino u ustima kako biste u potpunosti apsorbirali okus svojim nepcima. Vino možete držati oko pet sekundi, a zatim progutati i uživati u retroukusu. Fina vina se duže zadržavaju na nepcu. Ovo je posebno tačno kada se pije crveno vino. Ako ste na svečanoj degustaciji vina, možda ćete ga morati ispljunuti u predviđene pljuvaonice. Zašto? Na degustaciji obično probate nekoliko vina, a pijuckanje svakog od njih moglo bi vas opiti. To vas sprečava da uživate u nijansama svakog vina.

Preporuke kako piti vino

10. Uparite hranu sa vašim vinom

Zagolicajte svoje nepce pravim spojem hrane i vina:

 • Pjenušavo vino: Šampanjac i druge vrste pjenušavih vina dobro idu uz pržena jela poput ribe i pomfrita i pohovane piletine.
 • Bijelo vino: Oštro bijelo vino, poput Chardonnay, dobro se slaže sa krem sosovima i morskim plodovima.
 • Crveno vino: Pijte crveno vino poput vina regiona Bordeaux i Cabernet Sauvignon sa crvenim mesom i Pinot Noir-a sa lososom.
 • Rose vino: Suva rose dobro ide uz jela koja su sirasta i bogata.
 • Slatko vino ili desertno vino: Ove vrste vina najbolje se serviraju uz sireve ili voćne deserte.

11. Vježbajte svoj nos i nepce

Da biste u potpunosti uživali u ispijanju vina, morate razviti svoje nepce. Kako? Pomirišite voće i povrće, parfeme, knjige i druge arome. Kušajte hranu koja je kisela, slatka, gorka i slana. Što više mirisa osjetite i probate vina, to ćete više razvijati svoje čulo okusa i osjetljivost nosa. Takođe možete zapamtiti različite nijanse okusa tako što ćete ih povezati sa određenom uspomenom.

Preporuke kako piti vino

12. Uživajte u iskustvu – Preporuke kako piti vino

Zar ne bi bilo nevjerovatno prepoznati mnoge nijanse okusa vina, sorte grožđa, regije i još mnogo toga na samo gutljaj ili dva? Ali osim ako se to ne nadate postići, pijenje vina ne mora biti toliko tehničko. Možete piti vino da biste uživali u okusima, cijenili nijanse ili bolje razumjeli karakteristike vinskog grožđa.

Cilj je da uživate u vinu na svoj način! Sada: Poznavanje bitnih stvari o tome kako se pije vino je jedan dio. Jednako je važno znati kako odabrati pravo vino za piće! Pogledajmo kako lako možete odabrati dobru bocu vina.

Naslov orginala: 12 Essential Tips on How to Drink Wine (12 osnovnih savjeta o tome kako piti vino). Izvor: https://www.vinovest.co/. Tekst: Hunter Robillard. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI

Život: “Omnium enim rerum principia parva sunt.” Početak svega je malen. Ciceron