Koliko dugo možete čuvati bocu vina?

čuvanje vina okus vina

Koliko dugo možete čuvati bocu vina. Kada pokrećete vinski podrum, može biti primamljivo kupiti što više boca, gurnuti ih na hladno i tamno mjesto i ne dirati ih 15 godina. Ali ta taktika ne funkcionieš za svaku bocu. Neka vina jedva se mijenjaju nakon godina čuvanja, a druga su sklona starenju.

Koliko dugo možete čuvati bocu vina

Da bi shvatio ovaj delikatan čin balansiranja, VinePair je razgovarao sa Zach Geballe-om, somelijerom, edukatorom o vinu i suvoditeljem “VinePair Podcast“. Razgovarao kako bi saznao njegovo mišljenje o savršenom trenutku kada da otvorite tu bocu od koje ste pobjegli.

Odležavanje vina

„Ako bih uopštavao stvar, rekao bih da je većina vina koja se danas proizvode namijenjena da se odmah popije“, kaže Geballe. „Postoji samo djelić vina koji je određen i stvoren za značajno odležavanje, ali ta vina uglavnom privlače više pažnje samo zbog toga.”

Prilikom odležavanja vina postoje tri različite faze kroz koje će boca proći: mlado vino, vino u maksimumu kvaliteta i prestaro (prezrelo) vino. Mlada vina su uglavnom neuravnotežena i svježa, često sa malo više tanina, voća ili kiselina nego što se želi. Mlada vina koja odleže će se ublažiti i dati složenost tim okusima. Peak (maksimum) je izraz koji se koristi za vrijeme kada je vino na vrhuncu. U ovom trenutku će biti dobro izbalansirano, slojevito i glatko na nepcu. Vino koje je prestaro ili starilo predugo i ako je čuvano u podrumu, većina njegovih nekada živahnih karakteristika imat će pomalo umrtvljen ili izblijedjeli okus – “skoro kao fotografija”.

„Trebalo mi je vremena da naučim, kao i većini ljudi, da sazrijevanje i starenje vina nisu linearni. Sve zavisi od toliko različitih suprotstavljenih faktora”. Iako se nekada smatralo da je odležavanje vina neophodna za kolekcionare, Geballe kaže da se to mijenja. „U današnje vrijeme je rijedak broj vina koja u početku nisu u ravnoteži kada su mlada, a zatim se razvijaju sa godinama. Ali neki ljudi i dalje odležavaju svoje vino, jer to su okusi koje žele.”

Geballe-ov savjet

Geballe-ov glavni savjet za odležavanje vina je da ga probate dok je mlado. Vidite da obećava u mladosti; tada, starenje može biti gubljenje vremena. „Često sam se suočavao sa neuravnoteženim vinom koje je previše taninsko ili je u njemu previše svježeg hrasta,“. Kada vino nije u ravnoteži dok je mlado, starenje će ga rijetko popraviti.”

Uobičajena zabluda među vinskim početnicima je da što je vino starije, to će biti boljeg okusa. Ali za većinu vina i onih koji piju vino, to nije nužno slučaj, bilo zbog nedosljednog čuvanja ili jednostavno individualnih preferencija.

Koliko dugo možete čuvati bocu vina
Izvor: https://moderntalentusa.com/

„Sa starijim bocama uopšteno – čak i ako su iz stila koje mogu odležati 20 do 30 godina, ili dobre berbe – pogledajte skladištenje i u kakvim je uslovima bilo,” kaže Gaballe. “Ako kupujete vino u visokokvalitetnoj vinoteci koja može provjeriti gdje je čuvano, ili ako ga kupujete u vinariji, to je dobar znak.”

Koliko dugo možete čuvati bocu vina?

Odlična stvar za početnike koji prate podrume-vinarije je to što danas, sa napretkom vinogradarstva, većina regija rijetko ima užasnu berbu koja nije vrijedna čuvanja u podrumu. To znači da potrošači ne moraju provoditi sate analizirajući karte berbe kako bi odredili prave boce za kupovinu i pravo vrijeme da ih otvore. Geballe predlaže da pronađete uravnoteženo mlado vino dostojno starosti za koje već znate da ga volite. Kupite vino na veliko i pijete ga postepeno iz godine u godinu. Jednom kada pronađete period odležavanja u kojem ta boca dobro odgovara vašem nepcu, ili odslikava taj stil vina, onda je vrijeme da se opustite i počnete piti svoje zalihe.

„Čuvajte vino malo nepristrasnije, jer se vaši okusi mogu promjeniti tokom vremena. Dozvolite sebi da pijete vino kad god poželite”. “Samo moraš da se potrudiš.”

Izvor: https://vinepair.com/. Naslov orginala: How Long Can You Really Age a Bottle of Wine? (Koliko stvarno dugo možete čuvati bocu vina). Objavljeno; 20.01.2022. by Julia Larson. Ilustracija: Ariela Basson. Preveo i pripremio za sajt: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i: https://ovinu.info/koliko-traje-vino-nakon-otvaranja-boce/ –  https://ovinu.info/mane-vina-i-kako-ih-otkloniti/

Dobro je znati-ako niste znali? Hipokrat (oko 460 – oko 370 pne), takođe poznat kao „otac medicine“, koristio je vino u mnogim svojim zabilježenim ljekovima. Koristio ga je za snižavanje temperature i kao opšti antiseptik. Bio je to lijek koji je često koristio za svoje bolesne pacijente.