Merlot i Cabernet Sauvignon – koja je razlika između vina?

aroma vina sorta vino vinska kultura

Merlot i Cabernet Sauvignon. U pravu ste da su Merlot i Cabernet različite sorte grožđa. Obe sorte su crno grožđe, ali sorte – i vina od njih proizvedena – imaju različite karakteristike. Ipak, zajedničko im je: Obe su glavne sorte grožđa regiona Bordeaux u Francuskoj. Često se miješaju zajedno u proizvodnji vina (ponekad i sa drugim sortama grožđa), jer iako mogu samostalno stajati, mogu se i nadopunjavati. Kao puter od kikirikija i žele, ili Sonny i Cher.

Merlot i Cabernet Sauvignon
Cabernet je Cabernet, ali i Merlot ima svoje ja

Vino Merlot je uopšteno rečeno mekše i gipkije od vina sorte Cabernet Sauvignon. Najbolji primjeri uravnotežuju ljupke okuse bilja, trešnje i čokolade. Cabernet Sauvignon ima malo više kičme i taninske snage od vina Merlot.

Tanini su najistaknutiji u crvenim vinima, koji se uglavnom dobijaju iz pokožice grožđa, sjemenki i peteljkovine, ali i od hrastovih buradi. Tanini su važna komponenta strukture i teksture vina i djeluju kao prirodni konzervans koji pomaže vinu da stari i razvija se. Tu je vino sorte Cabernet Sauvignon nadmoćnije nad vinom Merlot. Cabernet Sauvignon hvali se intenzitetom i klasičnim okusima ribizle, šljive i začina, a takođe može imati prepoznatljive note biljaka, maslina, duvana, kedra i anisa, između ostalih.

Pročitati i:

Pogledati i:

Izvor: https://www.winespectator.com/. Naslov orginala: What's the difference between Merlot and Cabernet Sauvignon? Izvor:https://winefolly.com/. Objavljeno: 24.01.2007. by dr.Vinny. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović