Michele Palieri

ampelografija grožđe sorta

Michele Palieri (Micheli di Palieri) je prilično bujna sorta, koja se dobro prilagođava širokom području uzgoja. Grozd je vizuelno veoma atraktivan, velik, polupiramidalnog oblika. Bobica krupna, debele pokožice. Meso mu je hrskavo, sočno, prilično neutralnog okusa, iako ponekad ima određenu aromu i medonosni okus.

Michele Palieri
Michele Palieri: https://www.vitifera.it/

Michele Palieri – karakteristike sorte

  • Porijeklo: Sorta je stvorena u Italiji od strane M. Palleri, ukrštanjem sorti Alfons Lavallée i Red Malaga.
  • Mladi lastar: vrh otvoren, go, intenzivno zelen; vršni listići malo savijeni.
  • List: velik, petodjelan-okruglast; liska glatka, gola.
  • Bobica: Bobica je vrlo krupna i prosječne težine 9-10 grama, jajolikog oblika. Bobice u grozdu su vrlo ujednačene veličine i slabo obojene. Pokožica je debela, sa puno pepeljka. Meso neobojeno, tvrdo, ne baš sočno, blagog mirisa i medonosnog okusa. Sjemenke su srednje veličine, i dugo ostaju zelene. Sadržaj šećera u grožđu je 14-16%.
  • Grozd: Srednji do velik, težine do 800 grama, srednje kompaktan. Peteljka je kratka i slabo odrvenjela.
Michele Palieri: https://www.novelloec.com/
  • Bujnost i rodnost: Sorta bujnog rasta. Prosječni koeficijent plodnosti lastara je između 1,4 i 2,0. Sorta visokog prinosa. Micheli di parlieri je prilično produktivna sorta.
  • Fenologija: Kretanje pupoljka druga sedmica aprila. Cvatnja prva sedmica juna. Berba prva dekada septembra (https://www.krizevci.net/)
  • Ostale karakteristike sorte: Rezidba je srednje duga, ali je prporučljivo da se u vinogradu gaji na pergoli. Traži intenzivnu eliminaciju nerodnih lastara i/ili smanjenje rodnih lastara. Veoma je otporna na transport i dobro se čuva, posebno kada je hladno. Osjetljiva je na grozdovog moljca. Srednje je osjetljiva na plamenjaču i pepelnicu. Veoma osjetljiva na sivu plijesan.

Naslov orginala: Micheli di Palieri –- Uva de mesa tinta. Izvor: https://godlywine.com/ . Objavljeno: 25.08.2021. by Sofia Seccombe. Pripremio: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Godine 2019., vinar Isaac Giesen otputovao je daleko od vinograda svoje porodice Marlborough na New Zealand kako bi postao prva osoba ove južne hemisfere koja je sama preveslala Atlantski okean (impresivno putovanje od 3000 milja).