Od čokota do vina – April – Godina dana u vinogradu i vinariji

podrum vinarstvo vinograd vinogradarstvo vinova loza zastita loze

Od čokota do vina – April. Sa toplijim vremenom kretanje pupoljaka dolazi brzo. Sićušni pupoljci nabubre, a zatim brzo otkrivaju male, nejasne, zelene listove dok primordija izdanaka počinje da se izdužuje. Ove primordije izdanaka će postati potpuno razvijeni lastari u narednih nekoliko sedmica!

Od čokota do vina - April

Tačno vrijeme kretanja pupoljaka razlikuje od lokacije do lokacije i iz godine u godinu. Hladnija područja uzgoja mogu imati kretanje pupoljaka u maju, topliji krajevi već u martu. Bilo kako bilo, nakon odmora pupoljak zvanično započinje novu vegetaciju žureći prema novoj berbi!

Ovo je posebno delikatno vrijeme u vinogradu jer mraz može biti veoma štetan za lozu. Iako loza ima rezervne lastare (pogledajte februarski post Viti/Vini), teška oštećenja primarnog izdanka u ovom trenutku su razorna. U blagim slučajevima, mraz može odgoditi sezonu jer loza mora raditi kako bi zamijenila izgubljeno lišće. U teškim slučajevima to znači kraj berbe.

Kretanje pupoljaka – Od čokota do vina – April

Vinogradari se veoma trude da spreče mraz zbog ovog rizika. Odvodnja hladnog vazduha je na prvom mjestu kada istražuju potencijalne lokacije vinograda. Lokacije za podizanje vinograda se biraju kako bi se smanjili ili eliminisali džepovi mraza. Ako su vremenski obrasci takvi da mraz predstavlja stalni rizik, koristi se oprema za ublažavanje mraza. Pod pretpostavkom da proljeće dođe bez ikakvih nepovoljnih vremenskih prilika, izdanci se brzo razvijaju u dužinu. Mali listovi se šire i razvijaju, a cvasti budući grozdovi se uvećavaju pripremajući se za cvjetanje.

U početku, vinova loza povlači rezerve ugljenohidrata deponovanih u korijenu i stablu kako bi stvorila energiju za ćelijski rast sve dok novi listovi ne postanu dovoljno veliki da budu “izvoznici” ugljenohidrata (obično šećera koji se zove glukoza). Obično se to dešava kada novi listovi dostignu oko 50% svoje konačne veličine. Do tog trenutka, listovi u razvoju su potrošači ugljenohidrata, odnosno troše više ugljenohidrata nego što proizvode.

Kada listovi dostignu 50% svoje konačne veličine i veći, list postaje izvor ugljenohidrata za vinovu lozu. Ovi ugljenohidrati se transportuju duž mreže tkiva koja se proteže kroz čokot. Vaskularni sistem (provodno tkivo) se sastoji od floema (phloem) i ksilema (xylem). Floem prenosi ugljenohidrate od “izvora do tkiva” gdje god su potrebni u cijelom čokotu. Ksilem prenosi vodu i hranjive materije od korijena do lastara i općenito je jednosmjeran.

Interesantna činjenica: Prilikom kalemljenja, vaskularni sistem plemke mora biti u liniji sa vaskularnim sistemom podloge da bi se dobio zdrav kalem. U suprotnom, transport ugljenohidrata, vode i hranljivih materija je otežan i kalem ne preuzima potrebne materije.

Fotosinteza

Proces fotosinteze je fascinantan. Ćelije biljke sadrže hlorofil koji prima sunčevu svjetlost, vodu i ugljen dioksid (CO2) i pretvara ga u šećer (glukozu), kiseonik (O2) i vodu (H2O). Često se ovaj proces pojednostavljuje u hemijsku jednačinu na slici ispod.

Od čokota do vina - April

Najbolje talasne dužine svetlosti za fotosintezu su dužine plavog i crvenog spektra, zbog čega su biljke za naše oči vidljive zelene. Zelena je talasna dužina koju biljka odbija tako što je ne apsorbuje. Proizvedeni šećer se zatim transportuje kroz floem do drugih zelenih tkiva u razvoju, korijena i, naravno, samog grožđa koje postaje veliki potrošač tokom sezone.

Hrana: Uopšteno se pretpostavlja da su ljudi dominantna i najnaprednija vrsta na zemlji. Međutim biljke su naučile koegzistirati u svom okruženju i stvarati vlastitu hranu. Ova karakteristika ih čini potpuno samodovoljnim; ne oslanjaju se na druge vrste.

Kako se razvijaju glavni lastari, loza često šalje dodatne izdanke ne samo iz sekundarnih, već i iz spavajućih pupoljaka na deblu ili kraku kordunice. Ako se ne drže pod kontrolom, ovi dodatni izdanci mogu oduzeti energiju glavnim lastarima. Iz tog razloga, prorjeđivanje lastara provodi se rano u sezoni kako bi se fokusirao i usmjerio rast i kako bi se održala uravnotežena struktura uzgojnog oblika čokota vinove loze na sistemu naslona.

Ako se dopusti da ovi dodatni izbojci ostanu, ne samo da će primarni lastari trpjeti, već će biti i mnogo teže upravljati čokotom kako sezona odmiče. Protok vazduha oko listova i grozdova će biti smanjen i prodiranje sredstava za prskanje u krošnju će biti otežano. To dovodi do povećanog rizika od bolesti i smanjenog prinosa sledeće godine. Zapamtite, sunčeva svjetlost pupoljcima je neophodna za razvoj primordija grozda za sledeću godinu!

Šta uzrokuje mraz i kako funkcioniše zaštita od mraza?

Mraz se dešava u vedrim, mirnim noćima kada temperatura dostiže tačku rose (tačku na kojoj vodena para u vazduhu prelazi u tečnost). Ako se tačka rose dostigne dok je temperatura blizu ili na nuli, formiraće se mraz. Različite metode zaštite od smrzavanja djeluju na različite načine.
Ventilatori za mješanje i odvođenje vazduha: Oni rade miješanjem vazduha. Čak i napolju hladan vazduh tone, a topliji se diže. To znači da je veća vjerovatnoća da će se hladni džepovi mirnog vazduha smrznuti. Ventilatori za mješanje vazduha rade na ometanju raslojavanja vazduha i održavaju topliji vazduh u stalnom miješanju sa hladnijim vazduhom tako da se ne može slegnuti. Ventilatori za odvod vazduha su ventilatori okrenuti prema gore koji “povlače” hladni vazduh prema mašini, a zatim ga izduvaju nagore. Ovi ventilatori takođe mješaju vazduh i ne dozvoljavaju da se hladni vazduh slegne i formira mraz.
Nadzemne prskalice: Iako ovo može izgledati kontra intuitivno, voda iz prskalica se smrzava na vinovoj lozi. U trenutku kada se voda zamrzne, odaje malu količinu toplote poznatu kao latentna toplota smrzavanja. Ova toplota je mala, ali je sasvim dovoljna da zaštiti osjetljive izdanke od oštećenja. Ovo se može koristiti samo u područjima sa dovoljno vode jer je potrebna tako velika količina vode da bi se pružila zaštita.
Peći: One rade tako što odaju dodatnu toplotu u vazduh. Pošto su peći na tlu, topli vazduh koji se diže ometa taloženje hladnog vazduha i na taj način sprečava mraz.

Od čokota do vina – April – U vinariji

U vinariji se ovo doba godine često naziva „sezonom flaširanja“, što podrazumijeva pripremu vina za njihovo konačno pakovanje. Prvi korak ka flaširanju je određivanje konačne mješavine-kupaže. U malim vinarijama ili za vina iz jednog vinograda, ovo može biti prilično jednostavno jer se konačno vino može sastojati samo od jedne partije. Veće vinarije, s druge strane, mogu imati vrlo složene kupaže sastavljene od stotina različitih komponenti. U takvim slučajevima, određivanje tačnih proporcija za najbolju mješavinu zahtijeva puno vremena i rada na “klupi” (u laboratoriji).

Od čokota do vina - April

„Klupa“ se odnosi na naporan proces pravljenja sićušnih mikro mješavina, ponekad veličine samo 100 ml, i probanja dok se ne odredi tačna količina svake komponente za konačnu mješavinu (kupažu, cuvee). Tek nakon što se mnoge opcije isprobaju i neuspješne odbace, vinar se osjeća ugodno sa planom da krene naprijed u relazaciju u podrumu.

Bistrenje vina

Nakon kupažiranja (miješanja), sledeći korak je fino bistrenje. Bistrenje se često brka sa filtracijom (o čemu ćemo govoriti u našem junskom postu). Bistrenje je dodavanje neke supstance vinu kako bi se uklonila ili smanjila druga supstanca koja je takođe prisutna. Postoji mnogo različitih vrsta sredstava za bistrenje uključujući riblji mjehur, bentonit, PVPP (polivinilpolipirolidon) i bjelance jajeta i svako od njih uklanja nešto malo drugačije.

Bentonit je jedan od sveprisutnijih agenasa za bistrenje jer je neophodan za sprečavanje zamućenja proteinima u bijelim ili roze vinima. Bentonit je prirodna glina koja se takođe koristi u industriji ljepote za pročišćavanje maski. Bjelance uklanja tanin. Riblji mjehur uklanja vrlo male količine tanina i vezuje se za vrlo male čestice, izvlačeći ih iz otopine kako bi pružio “svijetlu” jasnoću vinu. PVPP uklanja tanine i jedinjenja boje.

Svako sredstvo za bistrenje bira vinar jer postiže rezultat koji je poželjniji od ostalih. Obično se to određuje probnom mješavinom kojom se procjenjuje uticaj sredstva za bistrenje na vino i količinu sredstva za bistrenje koje je potrebno dodati da bi se postigao željeni rezultat.

Važno je shvatiti da se agens za bistrenje u potpunosti uklanjaju iz vina koracima kao što je filtracija. Čak i tako, novi propisi EU zahtijevaju da se svaki agens za bistrenje koji se smatra alergenom, navede na etiketi vina iako više nije prisutan u samom vinu.

Izvor: https://www.winescholarguild.org/. Naslov orginala: Vine to Wine: A Year of Viti/Vini – April. Objavljeno: 13.04.2021. by Nova Cadamatre MW. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? Što više naučite o vinu, više počinjete da poštujete vinare koji ulivaju svoje srce i dušu u svaku bocu. Vinarstvo je umjetnost i oni koji proizvode vino su pravi umjetnici.