Španija – regioni, sorte i vina

region sorta vino

Španija – regioni. Nije tajna da Španija ima bogat terroir, koji nam donosi najzanimljivije svjetske sorte i visokokvalitetno vino. Kao rezultat toga, Španija je sada poznata po tome što je jedna od najvećih svjetskih izvoznika vina, najveći svjetski proizvođač organskog vina i država sa najvećim brojem vinograda.

Španija-regioni
Španske vinske regije

Španija – regioni – dio 1

Jerez de la Frontera (Andalisia). Jerez je poznat po proizvodnji nekih od najboljih Sherry vina u nekoliko različitih stilova. Sorte grožđe koje se uzgajaju za proizvodnju vina Sherry su pretežno Pedro Ximenez, Moscatel de Alejandria i Palomino Fino.

Španija-regioni

Španija-regioni
Regioni Španije, Izvor. https://vineyards.com/

Razlog za izvanredan Sherry koji proizvodi ova regija je jedinstvenost elemenata. Tlo je glinasto i krečno ili izuzetno pjeskovito. Okeanski povjetarac koji se kreće kroz ovu regiju pomaže u povećanju kiselosti grožđa, a beskrajna sunčeva svjetlost koncentriše sok unutar grožđa dovoljno da stvori slatkoću potrebnu za proizvodnju vina Sherry. Savršena kombinacija svih ovih elemenata je razlog zašto ova regija može proizvesti Sherry kakav danas proizvodi, osnovno špansko vino.

Španija-regioni
 Andaluzija

Rias Baixas (Galicia). Kada je riječ o svjetskim poznatim bijelim vinima, Rias Baixas je na vrhu liste. Budući da se nalazi na obali Španije, grožđe ovog područja razvija snažan mineralni okus – popularan među ljubiteljima Sauvignon Blanc. Osim toga, klima na ovom području je izuzetna – hladnoća se ne spušta ispod nule, a ljeta su dovoljno vruća da osiguraju pravilan razvoj grožđa. Iako ovo područje zahvataju razorni vjetrovi i oluje, loza koja preživi daje izuzetan kvalitet.

Španija-regioni
Galicia

Pais Vasco. Tačno na granici Francuske nalazi se atlantska regija Pais Vasco. Jedinstvene karakteristike regije i kvalitetno grožđe doveli su do toga da je regija stekla priličnu reputaciju. Iako nije toliko poznat po vinu koliko po svojoj kuhinji, ovaj region je pokazao da razvija neka osvježavajuća vina. Neke od sorti uključuju Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Beltza i Petit Manseng.

Cantabria

Španija – regioni – dio 2

Ribera Del Duero (Castile and Leon). Ova regija ima zaista jedinstven profil. Smještena duž rijeke Duero, tlo u ovoj regiji sastoji se od kombinacije tla – uključujući krečnjak, kredu i glinu – što joj daje pravi dodir Ribera Del Duero. Osim toga, ova regija se ponosi činjenicom da uzgaja pretežno kvalitetno crno grožđe – s tim da su vina izuzetno složena i dobro odležavaju. Ribera je najviše cijenjena zbog svog visokokvalitetnog grožđa, odvažnog Tempranilla, s tim da je većina njihovih čokota starija od 25 godina.

Costers del Segre (Catalonia). Vinova loza Costers del Segre može izdržati mnogo, uključujući i špalire i nizake grmove u proizvodnji grožđa. Ne samo da ovaj region doživljava ekstremne vrućine i ekstremnu hladnoću, već mora da izdrži oluje sa gradom i periode suše tokom cijele godine.

Španija-regioni

Ovi surovi uslovi, međutim, omogućavaju grožđu da postane visoko koncentrisano i aromatično. Ovdje se gaje sorte Sauvignon Blanc, Riesling, Parellada, Merlot i Syrah.

Španija-regioni
Catalonia

Yecla/Jumilla (Muricia). Dokazi pokazuju da se vinsko grožđe ovdje uzgajalo više od 2.000 godina – i da se to uspješno nastavlja sve ove godine. To je najmanja vinska regija u Španiji, ali ovdje uspijevaju razne sorte. Uspjeh vinove loze u ovoj oštroj, suvoj klimi je zahvaljujući krečnjačkom tlu koje zadržava vodu tokom cijele sušne sezone. U ovoj regiji možete očekivati da ćete naći pretežno sorte Mourvedre i Grenache.

Španija – regioni – dio 2

Toro (Castile and Leon). Ova španska vinska regija pretežno uzgaja sortu Tempranillo – što je preko 95% plantaža regije. Klima u regionu omogućava grožđu iz ovog regiona da generalno razvije visok nivo alkohola koji takođe čini vina gumastim i kiselim. To nije bila poznata regija, ali je vremenom stekla veliku reputaciju.

Priorat (Catalonia). Priorat je poznat po tome što ima bogato, slobodno drenirajuće tlo – i proizvodi vrhunsko grožđe vrhunskog kvaliteta. Godišnje ova regija dobije do 3.000 sati sunčeve svjetlosti i manje od 380 mm kiše. Jedan od jedinstvenih dijelova terroir-a ovdje je to što se većina vinograda nalazi na izuzetno strmim padinama koje imaju nevjerovatno zbijeno tlo – gdje se dobija kvalitetno grožđe. Međutim, ovo područje ima šokantno niske prinose, ali kvalitet proizvedenog grožđa nadoknađuje nedostatak prinosa. Ova regija proizvodi vrhunsko grožđe sorti Carignan i Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah: gotovo uvijek kao mješavine.

Rioja. Krećući se prema centralnom dijelu zemlje, neke od glavnih sorti u ovoj oblasti su Maturana, Carignan, Grenache i Macabeo. Značaj ove regije su Kantabrijske planine koje štite vinograde od niskih temperatura i jakih vjetrova. Tlo ovog kraja takođe je bogato krečnjacima, pa grožđe ima dobru drenažu i nešto je slađe. Vina sa ovih prostora poznata su po čvrstim taninima, izuzetnoj voćnosti i velikom potencijalu za odležavanje. Međutim, uglavnom se koriste u blendiranju jer grožđe iz ovog kraja često ima previše kiselosti i gotovo da nema arome.

Španija-regioni
Rioja

Španske vinske sorte grožđa

Nije dobro poznato da Španija zapravo uzgaja preko 400 različitih sorti grožđa, ali samo 20 od ovih sorti se obično koristi za proizvodnju vina. Zapravo, postoji čitav festival za proslavu berbe grožđa u Španiji – koji ima različite parade, takmičenja i degustacije.

Bobal. Sorta daje crvena vina punog tijela jedinstvena je za Španiju – redovno se koristi za spravljenje pjenušavog vina i rozea. Crveno vino je u laganom usponu.

Monastrell. Odlično vino punog tijela sa neizmjernom mesnatošću i dominantnim zeljastim aromama. Drevna sorta grožđa koje datira još od Feničana.

Španija-regioni

Mencia. Uzgajana u sjeverozapadnoj Španiji, ova crna sorta, sa vinima srednjeg tijela odlična je sorta za dugotrajno čuvanje.

Tempranillo. Vjerovatno najpoznatija sorta grožđa u Španije, Tempranillo je crveno vino punog tijela koje je poznato po svojim ogromnim aromatičnim ili okusnim karakteristikama. Međutim, idealan je za bogate, mesne obroke.

Španija-regioni

Grenache. Vino ove sorte je često vino sa mnogo bobičastih i začinskih okusa. Ovo vino može biti svjetlije boje i rijetko odležava u hrastovom buretu. Punog tijela sa niskom kiselinom i aromama lavande.

Verdejo. Odlično lagano vino za uparivanje sa hranom, ova sorta često ima okus limuna, grejpa i breskve.

Španija-regioni

Prieto Picudo. Crveno vino, koje se često koristi za miješanje ili Rosé, ova rijetka sorta grožđa je slična sorti Tempranillo, a vino ima istaknute okuse bobičastog voća i primjetnu mineralnost.

Listan Negro. Vino koje se obično kombinuje sa lakšim mesom. Vino Listan Negro zbog svojih mekih tanina i lakšeg tijela ima različite arome banane i začina. U Americi, ova sorta je poznata pod imenom Mission.

Nije ni čudo što Španija proizvodi tako fantastična vina, s obzirom na španski karakterističan terroir i zanimljive sorte.

Regioni – Vinari, površine i proizvodnja vina u Španiji

RegionVintnersVineyard (ha)Production (hl)hl/ha
Alto Ebro17.37976.3983.684,54348
Andausian5.57815.624685.44544
Aragonese3.81027.1871,176.13743
Balearics1821.04415.18914
Canarian8.8135.97433.9526
Cantabrian40795738.57340
Catalan19.824117.4362,637.94023
Central25.100227.3731,457.9636
De Levante16.44383.3931,315.99616
Del Duero14.44350.5171,728.62234
Extremaduran3.33635.79773.7952
Galician15.2509.230407.40844
Total130.565650.93013,255.56320
Španija: regioni, površine i proizvodnja vina, Izvor; https://www.artobatours.com/

Španski sistem apelacija (označavanja) vina

Španski sistem naziva vina sličan je onima u Francuskoj i Italiji. Postoji pet nivoa, i to:

  • 1. DOCa (Denominación de Origen Calificada) 
  • 2. DO (Denominación de Origen) 
  • 3. VP (Vino de Pago) 
  • 4. VC (Vino de Calidad con Indicación Geográfica) 
  • 5. VT (Vino de la Tierra) 
Španija-regioni

Naslov orginala: Spanish Wine Regions. Izvor: https://www.vinology.com/ . Objavljeno: 27.12.2021. by Alana. Prevod i dopuna teksta: Dragutin Mijatović

POGLEDAT i:

Dobro je znati-ako niste znali? Prema Food Magazine, restoran Sublimotion sa Michelin zvjezdicom, koji se nalazi na Ibici u Španiji ima najskuplji degustacijski meni na svijetu. Cijena po osobi je 1.740 dolara. Većinu ostalih mjesta na listi najskupljih degustacijskih menija na svijetu popunili su azijski restorani. Restoran Masa u New Yorku bio je jedini američki restoran koji je rangiran među 15 najboljih, sa cijenom obroka po osobi od 800 dolara.