Oko svijeta u 80 berbi

Oko svijeta u 80 berbi grožđa

berba grožđe region vinogradarstvo zabava

Oko svijeta u 80 berbi. Ključ za razumijevanje svakog vina je razumijevanje odakle dolazi – ljudi, mjesto, uslovi i tradicija. Nema boljeg vremena da se uhvatite u koštac sa „terroirom“ nego kada se grožđe bere. Ovo je etos koji stoji iza „Around the World in 80 Harvests“.

Oko svijeta u 80 berb

U naredne dvije godine planiram posjetiti 80 vinskih regija širom svijeta. Želim oživjeti svaku od njih dok ih dokumentujem u vrijeme berbe. Oživjeti kroz video zapise, fotografije, članke i turističke vodiče. Više od prekrasne knjige i časopisa o berbi grožđa. Susrest ću se sa vrhunskim vinarima, agronomima i stručnjacima. U svakoj regiji zajedno ćemo stvoriti gigantski centar informacija kako bi se svi osjećali povezaniji sa vinom koje se pije, mjestom, te ljudima koji ga spravljaju.

Oko svijeta u 80 berbi grožđa

Kada sam prošle godine počela da planiram ovu globalnu vinsku avanturu, kontaktirala sam mnogo različitih vinara i stručnjaka za vino da vidim kuda da idem. Evo šta su ispričali.

„Regija koja bi mi se odužila posjetom je Pijemont“ (Piedmont), kaže Steven Spurrier, britanski vinski stručnjak poznat po organizaciji degustacije vina u Parizu 1976. (kao što je prikazano u filmu Bottle Shock). „Mogu samo tako da razmišljam da razumijem grožđe sorte Nebbiolo na mjestu njenog porijekla, uz neuporedivu lokalnu hranu.”

Pijemont je takođe bio najbolji izbor Jancis Robinson i mnogih drugih vinara. Sjevernije u Starom svijetu nalazi se regija koja je zainteresovala kanadskog pisca vina Tony Aspler-a. „Bilo bi lako izabrati Burgundiju (Burgundy) čija vina volim… Ali regija koju najviše volim posjećivati je Penedès. Ne samo zbog asortimana kvalitetnih vina koja se proizvode tamo po pristupačnim cijenama, ali i zbog domaće kuhinje i topline dobrodošlice.”

Manje poznate vinske regije

Veliki klasici na vinskoj ruti, su zemalje Starog svijeta Francuska, Italija i Španija. Tu su i velike vinske regije Novog svijeta u SAD-u, Argentini i na Novom Zelandu. 80 berbi će uključiti i neke od manje poznatih vinskih regija širom svijeta. Uključujući regije ‘nove geografske širine’ u Indiji, Tajlandu, sjevernoj Evropi i Africi.

Oko svijeta u 80 berb
Da možete uživati u berbi grožđa bilo koje vinske regije ili proizvodnji bilo kojeg vina na svijetu – gdje bi to bilo?

U mojim intervjuima neki drugi stručnjaci za vino naveli su put kojim se manje putuje kao najzanimljiviji koji bi željeli vidjeti?

Rostov na Donu u Rusiji, prijatelji Maks i Valeri Troychuk u vinariji Vedernikov uzgajaju tri autohtone sorte vinove loze koje se ne uzgajaju nigde drugdje. To su sorte Krasnostop Zolotovskiy, Tsimlyanskiy Cherniy i Sibirkoviy“, kaže José Vouillamoz, poznati genetski stručnjak za grožđe, koautor knjige Wine Grapes.

Oko svijeta u 80 berb
Izvor: https://garden-en.desigusxpro.com/vinograd/krasnostop.html#i-3

 “Napravio sam analize DNK profila na njihovim sortama i ispostavilo se da su jedinstvene u svijetu. Njihovi vinogradi uzgajaju se pod oštrom ruskom klimom i vinogradari moraju svake zime da zagrću čokte, a zatim da ih odgrću svakog proljeća. To je ogroman trud i volio bih tome svjedočiti!”

Kanarska ostrva su ta koja imaju egzotičnu privlačnost za Vinography vinskog blogera Alder Yarrow-a. “Ovaj vulkanski arhipelag na sjeverozapadnom uglu Afrike ima nestvarni osjećaj, sa neprekidnim prostranstvima crnih polja. Polja lave ispresijecanim malim udubljenjima isklesanim da drže pojedinačne čokote blizu tla i dalje od kažnjavajućih vjetrova. Vina su neobična kao i mjest, a kao poznavalac čudnih i egzotičnih elemenata vinskog svijeta, dugo imam želju da ih posjetim.”

Turska je vrlo cool

Urednik The Grape Collective Christopher Barnes takođe je više obožavatelj nekonvencionalnog. „Mene lično zanimaju čudnije vinske regije u kojima postoji politička ili društvena priča povezana sa vinskom pričom. Turska je vrlo cool, luda politička situacija, zanimljivo domaće grožđe i neki ozbiljni marketinški izazovi.”

Bilo da želite da vidite neortodoksne i neobične regije u svijetu, ili možete otključati velike klasike, nadam se da mi se možete pridružiti u Oko svijeta u 80 berbi kako bismo mogli otvoriti svijet berbi grožđa i diviti se vinogradarima i mjestima svakog regiona.

Naslov orginala: Around the World in 80 Harvests: where would you go? (Oko svijeta u 80 berbi grožđa: gdje biste otišli?). Izvor: https://grapecollective.com/. Objavljeno: 04.02.2016. by Amanda Barnes. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? 12. Zašto se vino Vintage Port uvjek puni u crno-tamno obojenu flašu? Zato što je vino osjetljivo na ultravioletne zrake, kao i sva vina, specijano ako će se vina duže lagerovati.