Sagrantino

Sagrantino

grožđe polifenoli sorta tanini vino

Sagrantino je crna/tamno obojena vinska sorta grožđa koja se uglavnom uzgaja u regiji Umbrija u središnjoj Italiji. Često se opisuje kao sorta Italije sa najvišim sadžajem tanina nadmašujući čak i sortu Nebbiolo u tom pogledu. Iako je porijeklo sorte Sagrantino sporno, Umbrija je vjekovima bila dom ove sorte. Tu se nalazi oko 90% zasada (oko 1.000 ha / 2.500 acres.

Sagrantino

Prema https://glossary.wein.plus/ crna sorta grožđa Sagrantino potiče iz Italije. Sinonimi su Sagrantino Rosso i Sagrantino di Montefalco. Porijeklo (roditeljstvo) vjerovatno vrlo stare sorte nije poznato. Prema jednoj hipotezi, sortu su u Umbriju u srednjem vijeku donijeli bizantski monasi iz Grčke ili franjevci iz Male Azije. Na to ukazuje i ime, koje je vjerovatno izvedeno od “sacro” (sveto). Prema drugoj, neprovjerivoj hipotezi, kaže se da je potomak drevne sorte grožđa “Itriola” koju spominje Plinije Stariji (23-79).

Sagrantino je kasno dozrijevajuća sorta podložna gljivičnim bolestima poput plamenjače. Daje tamna rubin-crvena vina bogata taninom sa aromama trešnje i duda, kao i potencijalom pogodnim za odležavanje u barrique-u.

Montefalco zemlja vina

Na web sajtu: https://www.consorziomontefalco.it/ pod naslovom: Montefalco land of wine/ Montefalco zemlja vina, piše. Montefalco je, zajedno sa ostalim gradovima obuhvaćenim imenom koji su po njemu nazvani, oduvijek bio velika “zemlja vina”. O tome svjedoče brojni istorijski dokumenti koji govore o njegovim brdima posebno pogodnim za vinogradarstvo.

Postoje dokazi o prisutnosti vinove loze već 1088. godine. Brojni dokumenti – koji datiraju iz 13. vijeka – dokazuju brigu o vinogradarstvu čak i u gradu, crtajući tako orginalnu agrarnu strukturu koja se i danas dokazuje nevjerovatnim krugom istorije vina. Od prve polovine 14. vijeka lokalni zakoni počinju da štite vinovu lozu i vina čitavim poglavljima opštinskih statuta.

Godine 1622. kardinal Boncompagni, povezan sa Peruđom (Perugia), ozbiljno je pooštrio sankcije utvrđene opštinskim statutom, čak je izrekao “kaznu vješala za svaku osobu koja je sasjekla lozu”. U 19. vijeku Calandri; u svom “Geografskom, istorijskom, statističkom eseju o papskoj teritoriji”, spominje Montefalco “na vrhu države po svojim vinima”.

Godine 1925. na Vinskoj izložbi Umbrije, grad je definisan kao najvažniji vinski centar regiona. (“Montefalco- zauzima prvo mjesto u kulturi specijalizovanog vinogradarstva”). Istorijski dokazi ukazuju na složenost lokalne proizvodnje vina u rasponu od bijelih do crvenih, uključujući i suvi i slatki Sagrantino.

Sorta Sagrantino je simbol grožđe ove teritorije, bastion autentičnosti i esencije ovog izvanrednog terroara. Sagrantino nije jedini: primus inter pares (prvi među jednakima), koji pokazuje zanimanje ovog područja da proizvodi velika vina. Sorta otkriva teritoriju sa višestrukim potencijalima za proizvodnju crvenih i bijelih vina.

Sagrantino

Izvan pojedinačnih interpretacija, ono što izlazi iz stakla je zajednička osobina i urođena sklonost Montefalca i okolnih teritorija, da pozdrave vinograd i da ga izraze u svom najboljem izdanju. Ovdje cvjetaju brojne autohtone sorte i nazivi, povezani i sa crnim i bijelim vinima, stvarajući tako uzbudljivu i šarenu mapu vinograda.

Montefalco Sagrantino DOCG

Prema: https://www.wine-searcher.com/ priroda grožđa je najpoznatija u vinu Montefalco Sagrantino DOCG. Glinena tla Montefalca su posuta pjeskom i krečnjačkim džepovima, na koje Sagrantino dobro reaguje. Mješavine su dozvoljene u širem Montefalco DOC regionu.

Sagrantino
Orvieto, najpoznatiji vinski grad Umbrije | © canadastock / shutterstock.com

Vino Sagrantino je tamno i gusto vino koje je gotovo jedinstveno za Umbriju. Njegov voćni profil kreće se od crne trešnje do zrele kupine, sa mnogim sekundarnim začinskim i zemljanim karakteristikama. Određena zadimljenost se ponekad uočava u nekim primjerima, dok je u nekima uočena slatka aroma bora. Obično je to vino koje je i slatko i slano. Sagrantinovi visoki tanini i afinitet prema hrastovom buretu znače da posebno dobro sazrijeva. To se ogleda u odredbi lokalnog zakona o vinu da se ne smije puštati dok ne odleži najmanje 37 mjeseci, uključujući minimalno 12 mjeseci u buretu.

Srećom, međutim, Sagrantinovi tanini nisu nužno strogi, a moderni primjeri mogu biti prilično pristupačni u mladosti. Sagrantino je težeg tijela od vina Sangiovese, proizvedenog od istoimene sorte, njegovog tradicionalnog partnera za miješanje. Još rjeđa od suvog crvenog vina proizvedenog od grožđa sorte Sagrantino i njegovih mješavina su sortna passito vina Montefalco Sagrantino DOCG. Ova koncentrovana vina, proizvedena od polusušenog grožđa, po intenzitetu i dugotrajnosti su uporediva sa Vintage Portom.

Izvan Italije, Sagrantino je eksperimentalno zasađen u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Kaliforniju i Argentinu. Podudaranja hrane i vina Sagrantino uključuju: • Pečeni golub, • Marinirani goveđi tacosi i • Eye-fillet biftek sa crnim tartufima

Naslov orginala: Sagrantino Wine. Izvor: https://www.wine-searcher.com/. Objavljeno: 17.02.2021. Prevod: Dragutin Mijatović.

Članak je priča iz tri izvora https://www.wine-searcher.com/;  https://glossary.wein.plus/  i https://www.consorziomontefalco.it/ kako bi se na najbolji način predstavila sorta Sagrantino, sorta sa vrlo visokim sadžajem tanina*.

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu:

*Tanninis/Tanini. Grupa hemijskih jedinjenja ili fenola koji se pretežno nalaze u pokožici, sjemenkama i peteljkama grožđa. Tanini su od vitalnog značaja za profil vina jer su delimično odgovorni za njegov okus i senzorna svojstva. Oni takođe igraju važnu ulogu u stabilizaciji boje crvenih vina vezivanjem sa antocijanima. Tanini u vinu se takođe dobijaju iz hrastovine, kako tokom sazrijevanja u buretu, tako i tokom fermentacije u buretu.