Umjerena konzumacija vina

Umjerena konzumacija vina – zašto se zloupotrebljava u 2023?

alkohol bolesti vino zdravlje

Umjerena konzumacija vina. Rizici umjerene potrošnje/konzumacije alkohola na zdravstvene posljedice su naširoko proučavani i raspravljani dugi niz godina. Studije su razmatrale uticaje na zdravlje povezane sa konzumacijom alkohola kroz različite pristupe, u rasponu od istraživanja efekata na jednu bolest, do razmatranja višestrukih zdravstvenih ishoda/posljedica, do smrtnosti od svih uzroka kao ishoda. (Smrtnost od svih uzroka je smrt zbog bilo koje bolesti, komplikacije ili opasnog izlaganja.)

Umjerena konzumacija vinaKriva ”J”

Prvi dokazi iz 1970-ih pokazali su vezu/kriva u obliku slova J/ između konzumiranja alkohola i smrtnosti od svih uzroka. Drugim riječima, pri niskom nivou konzumacije, alkohol smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka, dok se iznad nekog praga rizik povećava.

Iznenađujuće je da sada, 2023. godine, sa toliko dobro urađenih, naučno utemeljenih kohortnih studija i ogromnim brojem osnovnih naučnih eksperimenata koji podržavaju zaštitne efekte umjerene konzumacije vina, postoje uporne izjave protiv alkohola, pa čak i prijedlozi da „ Konzumiranje alkohola nije bezbjedno.”

Uzrok ovakvih osjećanja nije poznat, ali se može odnositi na činjenicu da su se tokom prve dvije trećine 20. vijeka sva istraživanja i medicinski izveštaji o „alkoholu“ fokusirali samo na zloupotrebu alkohola. A neki naučnici i zvaničnici ostaju suzdržani da priznaju bilo kakve zdravstvene efekte pića koje sadrži alkohol. Nadalje, neki vladini zvaničnici i dalje vjeruju da moramo „zaštititi javnost“ — da mi naučnici moramo odlučiti šta javnost treba da zna o alkoholu i zdravlju — i „nejasnu poruku“ (da je malo dobro za vas, ali mnogo je loše) neće biti shvaćeno i dovesti će do povećanog zloupotrebljavanja.

Kako naučnici protiv alkohola stvaraju podatke koji potkrepljuju svoje tvrdnje? Postoji nekoliko načina. Ali preporuke za umjereno pijenje treba da budu usmjerene na sredovječne i starije muškarce i žene u postmenopauzi. Osobe koji su u životnoj fazi kada se takozvane „bolesti starenja“ prvi put pojavljuju. Pored raka, to uključuje koronarnu bolest srca, ishemijski moždani udar, dijabetes i demenciju. 

Neki antialkoholisti su skloni da u svoje analize uključe podatke o upotrebi alkohola kod mladih, mnogo prije nego što se pojave bolesti starenja. To znači da je povećan rizik od smrti od zloupotrebe alkohola (nasilje, vožnja u pijanom stanju i drugo impulzivno ponašanje, uobičajeno kod mladih) uključen u analize starijih ispitanika i tako zamagljuje pravu vezu kod starijih osoba.

Specifični rizici

Studija Global Burden of Disease iz 2020. godine (2020 Global Burden of Disease) – GBD jasno je pokazala da malo do umjereno pijenje, farmakološki se smatra otprilike 1 do 2 pića dnevno, ne povećava rizik kod 22 odabrana zdravstvena ishoda. Koronarna bolest srca i ishemijski moždani udar ostaju vodeći uzroci smrti širom svijeta. Međutim, umjesto da se fokusiraju na faktore prehrane i načina života kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti. Fokus naučnika koji se bave antialkoholom se čvrsto i potpuno okrenuo ka raku u posljednjih 15 godina.

Trenutni dokazi, uključujući i one iz analize GBD 2020., pokazuju da “zaista umjereno” pijenje ne povećava rizik od raka sam po sebi. Konzumacija alkohola povezana je samo sa povećanim rizikom od određenih, ali ne svih, karcinoma.

Višestruke populacijske studije pokazale su da se odnos između svakog raka i alkohola razlikuje. Na primjer, postoje jače direktne veze u riziku od raka gornjeg probavnog trakta zbog konzumiranja alkohola. Ali manje jake direktne veze za rak crijeva i rektuma, jetre i dojke. Oni su poznati kao „rakovi koji se pripisuju alkoholu“. A analize dosljedno ukazuju da je rizik od svakog karcinoma nizak i relativno beznačajan od lagane do umjerene konzumacije alkohola. Rizik postaje značajan, međutim, sa većom konzumacijom alkohola. Količina, obrazac i konzumacija alkohola tokom života utiču na rizik od ovih karcinoma koji se pripisuju alkoholu.

U izvješataju sa skupa o (međunarodni mjesec) podizanja svijesti o raku dojke stoji, rizik od raka dojke kod žena će se povećati sa svakih 10 g dnevne konzumacije alkohola uz dodatak drugih faktora rizika. Čini se da je rizik od alkohola najvjerovatnije ograničen na one žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu raka dojke. Tako da se učinak konzumiranja alkohola na incidenciju raka dojke uglavnom manifestuje kod raka dojke pozitivnog na estrogenski receptor.

Umjerena konzumacija vinaIzbalansirani podaci

U suštini, rizik od drugih bolesti povezanih sa starenjem i ukupna smrtnost su smanjeni u poređenju sa rizikom među onima koji ne piju, u prosjeku za 11%. Pogotovo, u praktično svakoj epidemiološkoj studiji u posljednjih nekoliko decenija, pokazalo se da je rizik za kardiovaskularne bolesti (koronarna bolest srca i ishemijski moždani udar) i za dijabetes značajno i izrazito niži kod umjerenog pijenja nego među apstinentima (u stvari, postoji kriva u obliku slova U). Ovaj rezultat ostaje i kada se uzmu u obzir važni potencijalno zbunjujući faktori (kao što su pušenje i niski socioekonomski faktori).

Nadalje, naučnici protiv alkohola često odlučuju da izuzmu veliki broj studija u svojim meta-analizama. Čini se da biraju studije koje odražavaju ono što žele da njihovi rezultati pokažu, a zatim isključuju mnoge studije koje ne podržavaju njihov odabrani rezultat.

Druga taktika je da se isključe subjekti sa povišenim nivoom zaštitnog holesterola visoke gustine. Te oni sa dijabetesom i oni sa drugim faktorima koji su mehanizmi pomoću kojih vino i alkohol štite od takvih bolesti. Takođe, obrazac pijenja (na primjer, vrsta pića, bez obzira da li uz hranu ili ne, redovno ili u pijanci) se često zanemaruje prilikom izračunavanja njihovih rezultata. Iz dobro urađenih analiza tokom više decenija jasno je da istinski umjereni konzumenti, posebno oni koji konzumiraju vino uz obroke, imaju znatno manji rizik od prerane smrti od bolesti starenja.

Definisanje pojmova

Konačno, naglasak na terminologiji koju koriste naučnici protiv alkohola takođe se promijenio u posljednje tri decenije. Naglašen je potencijalni rizik od konzumacije alkohola, a ne potencijalne koristi. Međutim, koncept rizika treba razmotriti, jer se rizik razlikuje od sigurnosti.

Sigurnost je povezana sa nivoom rizika i nivo rizika je svojstven skoro svakoj aktivnosti. Nivo rizika se analizira kombinovanjem procjena vjerovatnoće i posljedica. Prihvatljivost rizika je prvenstveno subjektivna i generalno se posmatra u odnosu na druge rizike. Čini se da je rizik veći kada se posmatra u smislu relativnog rizika. Povećanje rizika od 100% može se činiti ogromnim, ali ako je rizik počeo kao 1 od 100 ljudi, rizik se povećava na 2 od 100. Nekim ljudima ovo će izgledati kao veliko povećanje rizika, ali drugima neće. Stoga je potrebno prihvatiti određeni rizik u našim životima, inače je nemoguće živjeti kao što je vožnja bicikla ili motornog vozila.

Umjerena konzumacija vinaUmjerenost je ključna

Umjesto da bude zloupotrebljena, umjerenu konzumaciju alkohola treba i dalje smatrati sastavnim dijelom zdrave prehrane i načina života. Međunarodni naučni kongres o načinu života, ishrani, vinu i zdravlju (Lifestyle, Diet, Wine and Health International Scientific Congress) održan je u Španiji. Ogroman broj opservacijskih naučnih podataka sa skupa, kao i ogroman broj eksperimentalnih studija, podržavaju tvrdnju da se za većinu sredovječnih i starijih muškaraca i žena, redovna konzumacija malih količina vina/alkoholnog pića može smatrati jednom od četiri ili pet aditivnih komponenti “zdravog načina života”.

Umjerena konzumacija alkohola je više puta pokazala da je povezana sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i ukupne smrtnosti. Nedavna studija o zdravlju medicinskih sestara (US Nurses’ Health Study) u SAD-u i Studija zdravstvenih radnika (Health Professionals Follow-up Study) zaključila je da postoje “važni dokazi”. Dokazi da bi se za održavanje zdravog ponašanja umjerena konzumacija trebala preporučuiti pojedincima od srednjeg do kasnijeg odraslog doba, kao i u mladosti.

Kritička procjena više od 270 objavljenih naučnih studija od 2009. o efektima konzumiranja alkohola na ljudsko zdravlje dostupna je na web stranici. Web stranici Međunarodnog naučnog foruma za istraživanje alkohola (International Scientific Forum on Alcohol Research). Forum se sastoji od međunarodne grupe sa više od 30 pozvanih ljekara i naučnika. Svi pozvani su specijalisti u svojoj oblasti i posvećeni uravnoteženoj i dobro istraženoj analizi alkohola i zdravlja.

Recommended reading/ Preporučeno za čitanje

  • Brien, S.E., Ronksley, P.E., Turner, B.J., et al. (2011). Effect of alcohol consumption on biological markers associated with risk of coronary heart disease: systematic review and meta-analysis of interventional studies. British Medical Journal, 342, d636. https://doi.org/10.1136/bmj.d636
  • Bryazka, D., Reitsma, M.B., Griswold, M.G., et al. (2022). Population-level risks of alcohol consumption by amount, geography, age, sex, and year: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2020. Lancet (London, England), 400(10347), 185–235. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00847-9.
  • Colpani ,V., Baena, C.P., Jaspers, L., et al. (2018) Lifestyle factors, cardiovascular disease and all-cause mortality in middle-aged and elderly women: a systematic review and meta-analysis.  European Journal of Epidemiology, pre-publication.  https://doi.org/10.1007/s10654-018-0374-z
  • Di Castelnuovo, A., Costanzo, S., Bonaccio, M., et al. (2022). Alcohol intake and total mortality in 142 960 individuals from the MORGAM Project: a population-based study. Addiction (Abingdon, England), 117(2), 312–325. https://doi.org/10.1111/ADD.15593
  • Li, X., Hur, J., Cao, Y. et al. Moderate alcohol consumption, types of beverages and drinking pattern with cardiometabolic biomarkers in three cohorts of US men and women. Eur J Epidemiol (2023). https://doi.org/10.1007/s10654-023-01053-w

Mnoge studije ne podržavaju hipotezu „bilo koji alkohol je loš“. Kažu R. Curtis Ellison, MD, MS; i Creina Stockley, PhD, MBA

Naslov orginala: Why Is Moderate Wine Consumption Being Villainized in 2023? – Expert Editorial (Zašto se umjerena konzumacija vina zloupotrebljava u 2023? Ekspertski uvod). Izvor: https://wineindustryadvisor.com/.  Tekst: Curtis Ellison i Creina S. Stockley. Objavljeno: 22.11.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Život: “Errare humanum est.” Griješiti je ljudski. Sveti Jeronim