Seksualni život vinskog grožđa

Seksualni život vinskog grožđa

čokot cvast cvijet i cvjetanje vinova loza

Seksualni život vinskog grožđa. Trenutno je mnogo seksa u vinogradima. Naravno, strogo na čokotima vinove loze. Kultivisana loza je hermafroditna biljka (istovremeno su prisutni reproduktivni organi oba pola u svakom cvijetu). Tako se u proljeće cvjetovi vinove loze sami oprašuju. Ali samo ako je pravi trenutak. Grožđe je, kako se ispostavilo, prilično posebno. Previše vjetra? Zaboravi. Je li hladno u vazduhu? Lozu zaboli glava. Kiša? Opet problemi. Oprašivanje i oplodnja će se najbolje obavljati samo kada je mirno, tiho i toplo vrijeme.

Seksualni život vinskog grožđa

Nježni proces “cvjetanje” i zaista, ako sve u vrijeme cvjetanja prođe kako treba, nastat će sitni bijeli cvjetovi. Trenutno ih možete vidjeti u nekim vinogradima. S vremenom će ovi mali bijeli cvjetovi postati bobice u grozdu na čokotu vinove loze. Ali ako okolnosti krenu po zlu i ne pojave se cvijetovi, neće biti grožđa.

Seksualni život vinskog grožđa. Divlja loza

Kod divlje vinove loze (za razliku od gajenih sorti) situacija je drugačija. Divlje vinove loze su obično ili ženske ili muške, iako je mali procenat prirodno hermafrodit. Kao rezultat toga, divlje ženske biljke mogu dati grožđe samo ako se u blizini nalazi divlji mužjak koji može dati polen. (Muške biljke su, nažalost, jalove i nerodne).

Seksualni život vinskog grožđa
Tipovi cvijeta vinove loze: (a) hermafroditan, (b) ženski i (c) muški. Izvor: https://www.researchgate.net/

Botaničari sumnjaju da bi prvi narodi koji su uzgajali vinovu lozu – možda još prije 11.000 godina – u početku birali samo ženske biljke, jer su one naravno bile rodne. U suštini, međutim, i ženke, bez ikakvih mužjaka, takođe bi bile neproduktivne. Dakle, tokom vremena, sorte loze odabrane za uzgoj (i razmnožavanje) bi bile loze koje su prirodno posjedovale i ženske i muške polne organe.

Naslov orginala: The Sex Life of Wine Grapes. Izvor: https://winespeed.com/ . Tekst: Karen MacNeil. Objavljeno: 12.05.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI

Najpoznatiji vinski citati: „Starost je najbolja u četiri stvari; stara drva najbolja za spaljivanje, staro vino za piće, stari prijatelji za povjerenje, i stari autori za čitanje.” – Francis Bacon