Šta treba znati o vinu-3

Šta treba znati o vinu-3. Čuvanje – Serviranje – Čaše za vino

čuvanje vina vino vinska kultura

Šta treba znati o vinu-3. Od glavnih svjetskih sorti grožđa do osnovnog uparivanja vina i hrane, ovaj vodič za vino pokriva osnovno znanje o vinu koje bi svi trebali poznavati!

Ovo je 10 najvažnijih stvari o vinu, ako nekome treba mala pomoć.

 • 1. Kako probati i ocjenjivati vino
 • 2. Glavne sorte svijeta
 • 3. Glavne sorte grožđe vašeg regiona
 • 4. Kako se nazivaju vina
 • 5. Kako pravilno čuvati vino
 • 6. Temperature na kojima se služe različita vina
 • 7. U kojoj čaši da poslužim vino?
 • 8. Znati kada treba vratiti vino nazad…
 • 9. Osnovna pravila uparivanje vina sa hranom
 • 10. Šta berba grožđa govori o vinu?

Idemo redom, danas Peta, Šesta i Sedma stvar.

5. Kako pravilno čuvati vino

Jedno od najpopularnijih, ali užasno opasnih mjesta gdje ljudi čuvaju svoje vino je kuhinja. Čak sam jednom naišao na nekoga ko je imao mini stalak za vino na kuhinjskom pultu pored šporeta. Zlatno pravilo čuvanja vina, bilo da se radi o sledećem mjesecu ili narednoj deceniji, je da ga držite na (1) hladnom, (2) tamnom i (3) podalje od temperaturnih kolebanja i (4) podalje od vibracija.

Šta treba znati o vinu-3

Shvatate li sada zašto je PRAVO PORED peći najgore mjesto na kojem možete držati vino? Većina današnjih vina proizvedena je za ranu konzumaciju. Ako se ne pridržavate gornjih smjernica za skladištenje, vino ne uništavate, jedino ako planirate da vino pijete te noći, sledeći dan ili preko vikenda. Ali ako vam je važna dugovječnost vašeg vina – čak i ako ga planirate čuvati nekoliko mjeseci – zaista je dobra ideja da ga pravilno tretirate i čuvate na hladnom, tamnom i mirnom mjestu.

Profesionalni savjet: Vinske boce sa čepovima treba čuvati na boku kako bi čep mogao ostati vlažan i zatvoren. Vina sa poklopcima na navoj mogu se čuvati uspravno.

6. Temperature na kojima se služe različita vina

Opšte pravilo je sledeće:

 • Puna crvena vina, poput Cabernet Sauvignon ili Bordeaux, služe se rashlađena: između 17˚ C 20˚ C (63˚ F i 68˚ F)
 • Lakša crvena vina, poput Pinot Noir ili Gamay, serviraju se rashlađena: između 10˚ C i 17˚ C (50˚ F i 63˚ F)
 • Ukusnija bijela vina, poput vina Chardonnay čuvanih u hrastovom buretu, služe se rashlađena: između 9˚ C i 15˚ C (48˚ F i 59˚ F)
 • Lakša bijela vina, poput hrskavog vina Sauvignon Blanc ili Pinot Grigio, poslužuju se još hladnija: između 7˚ C i 12˚ C (45˚ F i 54˚ F)
 • Pjenušava i desertna vina, poput Campagne ili Sauternes, poslužuju se ledeno hladna: između 5˚ C i 7˚ C (40˚ F i 45˚ F), što tehnički nije ledeno hladno, ali shvatate poentu.
Šta treba znati o vinu-3

Da li da dodam led u svoje vino?

Ako pijete jeftino vino i želite ga na brzinu ohladiti, svakako! Ali ako pijete dobro vino, NE ŽELITE da razvodnjavate njegovu veličanstvenu kompleksnost nečim tako pješačkim kao što je voda. Umjesto toga, prethodno vino ohladite ili čak stavite u zamrzivač na 15 minuta.

Alternativno, možete koristiti kockice leda za višekratnu upotrebu, koje su napravljene od akrila ili kamena. Oni će se smrznuti i održati vaše vino hladnim bez prolijevanja vode. A ako se osjećate baš otmeno, zamrznite malo grožđa i koristite ga kao jestive kockice leda!

7. Šta treba znati o vinu-3. U kojoj čaši da poslužim vino?

Iskreno, vino možete poslužiti u papirnoj čaši ako vam to nije važno. Ali ako želite izvući maksimum iz vina, prava staklena čaša može zaista (i prilično primjetno) poboljšati aromatični kvalitet vina, njegovu teksturu i karakteristike okusa. Ovo možda zvuči pedantno, ali to je zapravo stvar. U stvari, takva je stvar da su staklarske kompanije poput Riedel-a posebno dizajnirale čaše za vino za određene sorte/tipove vina.

Šta treba znati o vinu-3

Definitivno nije neophodno posjedovati tako skupe staklene čaše. Ali ako želite da poboljšate svoje serviranje vina, možete to učiniti jednostavno kupovinom većih čaša za vino sa širim kupama za crvena vina i čaše sa manjim, užim kupama za bijela vina. I, naravno, možete kupiti flaute za šampanjac ili pjenušavo vino. Manja površina izložena vazduhu namijenjena je da vino duže ostane pjenušavo.

NASTAVAK SLIJEDI …..

Naslov orginala: 10 Things everyone should know about wine (10 stvari koje bi svi trebali znati o vinu). Izvor: https://www.brainscape.com/. Tekst: Brainscape. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati:

Život: “Si tacuisses, philosophus mansisses.”  Da si šutio, ostao bi filozof.