Pinot Nova

sorta vinova loza

Pinot Nova je interspecies sorta dobijena ukrštanjem sorti Blauer Burgunder (Pinot Noir) x Malverina koje je 1990. obavio Ferdinand Regner u Klosterneuburger Weinbauinstitut (Austrija). Crna sorta grožđa (selekcioni br.1924-29). Priznata 2016. Sadrži gene Vitis berlandieri, Vitis rupestris i Vitis vinifera.

Pinot Nova

Vrh mladog lastara je otvoren, jake antocijanske boje. Ima poluuspravan položaj rasta. Mladi listovi su zeleni sa lica, a naličje ima slabe ili odsutne dlake između nerava. Potpuno razvijen list je petougaoni sa 3 režnja (isječka) i sinus u obliku slova V. Glavni nervi na licu lista su zeleni, a liska je umjereno naborana i umjereno mjehurasta.

Sinus peteljke je zatvoren i nije ograničen nervima. Nedostaju zupci lista u osnovi liske i u bočnim sinusima. Bočni sinusi su plitki sa V oblikom. Naličje lista je vrlo slabo do srednje maljavo, nema čekinja na glavnim neravima. Sortu je lako prepoznati po tipično petouganom obliku lista. Osnovni grozd je cilindričnog oblika sa 1 – 3 krilca – koji ponekad nedostaju ili su mali. Bobice su srednje veličine, mase oko 2 grama. Pokožica bobica je plavocrno obojena. Meso nije obojeno i neutralnog je okusa.

Važnije karakteristike sorte Pinot Nova

Loza je prilično bujna i ne treba je saditi na dubokim tlima. Otporna na mraz, otporna je na razne gljivične bolesti kao što su pepelnica, peronospora, botritis, crvenilo, crna pjegavost i crna trulež. Svojstva otpornosti omogućavaju smanjenu zaštitu grožđa. Stoga se smatra sortom PIWI.

Za crveno vino snažnog karaktera treba odabrati lokaciju pogodnu za Blauburgunder (Pinot Noir). Grožđe dostiže visok kvalitet kada prolazi kroz sporo dozrijevanje. Srednje je dozrijevajuća sorta. Sorta je neosjetljiva na opekotine od sunca, ali joj je potrebna dobra lokacija. Karakteristike sorte su slične matičnoj sorti Pinot Noir i pogodnija je za umjerenu klimu a manje je pogodna za uzgoj u vrlo toplim uslovima.

Vino je znatno bolje od vina Pinot Noir. Boja vina je dobrog intenziteta, intenzivnije boje od vina Pinot Noir. Voćno vino sa manje kiselina više podsjeća na vino sorte St. Laurent nego Pinot Noir. Sadržaj tanina u vinu zahtijeva duže sazrijevanje, što dobro funkcioniše u malim drvenim buradima. Sastav boje vina kontrolisan je dugi niz godina. Neželjeni direktni nosač boje (malvidin 3,5-diglukozid) se može otkriti, ali je uvijek bio ispod granice od 15 mg/l u svim godinama istraživanja.

Pinot Nova

Izvor: https://second.wiki/. Naslov orginala: Pinot Nova. Prevod i obrada. Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? Procenat konzumiranog alkohola koji se izlučuje znojem je 1%. Istraživači sa Penn State-a uspjeli su izračunati nivo intoksikacije osobe koristeći tehnologiju narukvica za gležnjeve. Uređaj bilježi koncentraciju alkohola iz neprimjetnih količina znoja na koži. Nivo alkohola u znoju direktno je povezan sa nivoom alkohola u krvi osobe i može pomoći da se otkrije kada je neko previše popio (https://winespeed.com/).