Vina sa voćnim okusom

degustacija okus vina vino vinska kultura

Vina sa voćnim okusom. Jeste li ikada potajno pomislili da vino nije vaša stvar zbog njegovog pljesnivog mirisa i čudnog okusa koje ostavlja na vašem jeziku? Budi iskren. Jeste li ikada otčepili bocu vina Bordeaux, otpili gutljaj i zapitali se da li je zaista vrijedno tog imena? Svi imamo čunde priče o degustaciji vina koje bi potencijalno mogle ispuniti biblioteku sjećanja.

Međutim, svi mi imamo svoju srednju ponudu vina rose i porta koja izazivaju pošten kompromis između dobrih i slatkih vina. Sve ovo mora da vas je navelo da se zapitate. Šta ako ne bismo morali da pravimo kompromis? Šta kada bi dobro proizvedena slatka vina zaista postojala?! Pa, da ne pričamo više, imamo malu listu, sve pripremljeno za radoznali jezik ljubitelja vina i sladokusce.

Crveno vino – Fermentisani sok od grožđa

Crvena vina potiču od grožđa (“odnosno voća”), i stoga su ova vina primarni kandidati za traženje voćnog okusa u njima.

Concord. Concord se proizvodi od (pogodali ste!) grožđa sorte Concord. Prijavljeno je da ima blagi okus nalik sodi grožđa. Budući da sorta grožđa Concord nema dovoljnan sadržaj šećera, dodavanje šećera je neophodno za proizvodnju vina, dajući mu gustu teksturu i sirupast, slatkast okus. Vina čak i mirišu na stare bunde, zadržavajući tako pljesnivi okus koji vinski čistunci očekuju od dobrog crvenog vina.

Vina sa voćnim okusom

Manischewitz. Manischewitz je brend za košer produkte sa sjedištem u SAD. Najpoznatiji je upravo po svom matzo och košer vinu. Njegovu proizvodnju nadgleda Unija pravoslavnih jevrejskih kongregacija Amerike.Grožđe Labrusca izvor je ovog vina koje mu daje neobičnu aromu. Njegova slatkoća potiče od upotrebe velikih količina zaostalog šećera. Široko se koristi u proslavama Pashe.

Moscato. Okus vina Moscata je na liniji narandže i breskve. Neka posjeduju slatke arome Meyer limuna, orlovi nokti i zrele kruške. Cvjetna aroma se pripisuje spoju zvanom linalool koji je prisutan u njemu. Ovo jedinjenje se takođe nalazi u cimetu, menti i cvjetovima citrusa. Ima prilično zanimljivu nomenklaturu. Ime potiče od italijanskog naziva za Muscat Blanc jedna od najstarijih vinskih sorti u svijetu. Lagano je, a opet slatko sa talasastom teksturom i niskim sadržajem alkohola (5,5% ABV) u poređenju sa drugim vinima (13% ABV).

Lambrusco. Ovo je italijansko vino za koje se kaže da se uzgaja u oblastima kao što su Lombardija i Emilia-Romagna. Očigledno, istorija ukazuje na to da su ga uzgajali Etrurci. Vina su pjenušava i iskričava, dajući im jedinstvenu teksturu. Konzumiraju se mlada i mogu imati aromu rose vina.

Vina sa voćnim okusom

Pinot Noir. Većina nas je čula i/ili probala ovo vino. Proizvodi se od grožđa sorte Pinot Noir i srednje je crvenkasto-crvene boje. Ova sorta grožđa za idealan rast traži hladniju klimu. Vina imaju okus crvenog voća (jagode, maline, itd.) dok su mlada i vremenom dobijaju aromu više nalik na dvorište. Pinot Noir je tako romantično vino, njegovo ispijanje se često opisuje kao zaljubljivanje.

Merlot. Merlot je vino koje je dosta rasprostranjeno za vino koje ima tako prefinjen okus. Ima okus šljive i tragove čokolade. Najbolji Merlot kojem se možete nadati da ćete probati je čuveni Bordeaux Merlot. Bordeaux Merlot i Cabernet Sauvignon su pomiješani kako bi se proizvela svjetski poznata Bordeaux mješavina. Imate li bocu vina Merlot kod kuće? Pogledajte da vidite da li je ta boca još dobra za piće.

Grenache. Ovo je vrlo delikatno vino jer lako oksidira. Iako je voćnog okusa, sa vremenom dobija kiselkast ili kožni okus, smatra se prilično dobrim tipom vina. Mora se čuvati uz minimalne smetnje i proizvoditi sporom fermentacijom kako bi se osigurala postojanost voćnog okusa. Grožđe sorte Grenache ima aromu bobica i začinjeno je. Vino Grenache ima visok sadržaj alkohola uprkos sporoj fermentaciji.

Sangiovese. Ovo italijansko crveno vino i njegova nomenklatura potiče od fraze „ sanguis jovis ” ili krv Jupitera (Isusova krv). Dok je mlado, ima pikantnu aromu jagode, dok starenjem dobija katranast, okus hrastovine. Neki okusi koji su suprotni za Sangiovese su—kisele crvene trešnje, zemljane arome i note lista čaja.

Nebbiolo

Nebbiolo je italijansko crveno vino. Njegovo ime dolazi od riječi “ nebbia ” što znači magla. Berba se dešava usred maglovitog perioda, otuda i naziv. Sa godinama, vino doživljava promjenu boje i postaje ciglastonarandžasto na rubu čaše. Nakon zrelosti, Nebbiolo otkriva okuse poput katrana, ljubičice, trešnje, divljeg bilja, maline, suvih šljiva, duvana i tartufa. To je izuzetno taninsko i crveno vino sa tijelom. Uveliko se razlikuje zavisno o tome gdje se uzgaja i stoga je geografski predstavnik okusa. Aroma mu je na liniji crvenog voća i ruža. Međutim, kako ga pijamo, dobijamo više kožni okus zbog prisutnih tanina. Baš kao što ruževe za usne treba birati pažljivo vodeći računa o tome šta pristaje vašem licu, vina treba piti uz obraćanje pažnje na preferencije vašeg jezika. Da su to Vina sa voćnim okusom?

Vina sa voćnim okusom

1. mladi Cabernet, 2. stari Cabernet/Merlot 3. mladi Merlot 4. mladi Syrah, 5. mladi Pinot noir, 6. stari Pinot noir

Što više eksperimentišete sa raznim vinima sa različitim voćnim okusima, više shvatate šta vaši pupoljci na jeziku traže. To Vam takođe daje ideju o tome kako da utvrdite i cijenite suptilnije tonove kao što su tanini, hrast, drvo, zemlja, itd. Ohrabrujemo vas da se sada upustite u svijet ukusnih, voćnih vina i otkrijete šta vam najviše prija!

Izvor: http://wineonmytime.com/. Naslov orginala: 9 Wines That Taste Like Juice (9 vina koja imaju okus soka). Objavljeno: 30.08.2019. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I

Dobro je znati-ako niste znali? Pinot noir. Riječ “Pinot”, na francuskom znači “borova šišarka”, mogla je biti dodjeljena kao ime ovoj sorti zato što su njeni mali formirani grozdovi u obliku borove šišarke. Drugi dio imena označava boju: noir = crno.