Najpopularnija bijela vinska sorta grožđa

grožđe kvalitet sorta vino vinogradarstvo

Najpopularnija bijela vinska sorta grožđa. Evo 10 najrasprostranjenijih sorti bijelog grožđa, prema nedavnim istraživanjima, i neke osnove o svijetu bijelih vinskih sorti grožđa…

Najpopularnija bijela vinska sorta grožđa
Credit: Jayme Burrows / Alamy Stock Photo

Zamolite nekoga da navede najpoznatije bijele sorte grožđa za proizvodnju vina i velika je šansa da će navesti Chardonnay, Sauvignon Blanc ili Pinot Grigio. Pinot Grigio takođe dolazi pod maskom Pinot Gris. Druga popularna imena koja se pojavljuju mogu uključivati Riesling, Chenin Blanc, Sémillon, Viognier ili pak Albariño.

Tehnički gledano, bijela vina mogu se proizvoditi od bijelih ili crnih sorti grožđa. Crne sorte se obično koriste za crvena vina, ali mogu dati i bijela vina ako se sok odvoji od pokožice dovoljno rano u procesu proizvodnje vina. Primjeri uključuju korištenje Pinot Noir-a ili Pinot Meunier-a u proizvodnji šampanjca (pjenušavo vino).

Najrasprostranjenije sorte bijelog grožđa

Dok su Chardonnay i ostali jedni od najinternacionalnijih sorti bijelog grožđa, španska sorta Airén je i dalje bila najrasprostranjenija sorta bijelog grožđa na svijetu u 2016. To je prema revidiranom izdanju iz 2020. godine „Koje sorte vinove loze se gaje i gdje“, čiji su autori profesori ekonomisti Kym Anderson i dr. Signe Nelgen, sa Univerziteta Adelaide i Geisenheim Univerziteta. Airén, je ostao za dlaku ispred dobro proputovane sorte Chardonnay, prema rangiranju u knjizi. Tradicionalno uporište sorte Airen je u španskoj regiji La Mancha, gdje se često koristila za proizvodnju rakije, navodi se u knjizi.

Prvih 10* najrasprostranjenijih sorti bijelog grožđa koje navode autori su:

  • Airén
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Trebbiano Toscano
  • Riesling
  • Rkatsiteli
  • Macabeo
  • Cayetana Blanca
  • Muscat of Alexandria
  • Muscat Blanc à Petits Grains

*Pinot Gris / Pinot Grigio obično daje bijela vina i autori su ga klasifikovali kao ‘sivu sortu’.

Izvor: Which winegrape varieties are grown where? Koje sorte vinove loze se uzgajaju i gdje? Revidirano izdanje (2020.)

Najpopularnija bijela vinska sorta grožđa

Bijele vinske sorte grožđa: mnogo toga za otkriti

Dok se neke visokoprofilne, poznate sorte pojavljuju u mnogim regijama, tamo ima više bijelog grožđa nego što bi se moglo spomenuti u ovom članku, naravno. Govoreći konkretno o bijelim sortama grožđa, nekoliko je postalo poznato po svojoj istaknutosti u određenim područjima, kao sorta Bacchus u Engleskoj ili Assyrtiko u Grčkoj.

Druge kriju svoje svjetlo iza imena naziva ili regije. Ako vam neko ponudi da vam natoči čašu vina Garganega, možda otčepa flašu vina Soave iz sjeverne Italije. A odluke o lokaciji vinograda, upravljanju i stilu proizvodnje vina takođe će uticati na to kako se ove sorte predstavljaju u vašoj čaši za vino. U burgundskom tvrđavi Chardonnay, očekivali biste da Meursault pokaže uticaj hrasta, ali to će biti stručno integrisano u najboljim primjerima.

Chablis sjevernije tradicionalno daje novom hrastu široki ležaj. Određene sorte se smatraju aromatičnim bijelim vinskim grožđem, kao što su Gewürztraminer, Riesling, Muscat, Torrontés, Viognier i Sauvignon Blanc. Vinari bi mogli dopustiti da arome više pjevaju u vinima proizvedenim od ovih sorti grožđa, a manje u vinariji da utiču na okus, poput starenja u hrastovom buretu.

Neke bijele sorte poznate su po svojoj sposobnosti da daju ukusna slatka vina, a samo nekoliko primjera uključuju Riesling u Njemačkoj, Furmint u regionu Tokaji i Semillon u području Sauternes. Muscat de Frontignan (Muscat Blanc à Petits Grains) se koristi za Vin de Constance u Južnoj Africi, navodno omiljeni napitak Napoleona Bonapartea u to vrijeme.

Da li bijele sorte grožđa uvijek daju bijela vina?

U vinskom svijetu uvijek postoje izuzeci i sive zone. Da damo jedan primjer, bijele sorte grožđa mogu se koristiti za proizvodnju ‘narančastih vina’ ostavljajući pkožicu u kontaktu sa sokom u podrumu za proizvodnju vina. Ponekad bijele sorte grožđa imaju neviđen uticaj.

U poznatom nazivu crvenog vina Sjeverne Rone, male količine sorte Viognier mogu se koristiti uz Syrah, na primjer. Možda ste takođe vidjeli mješavine Shiraz-Viognier u Australiji.

Decanter.com je 2019. izvijestio o tome kako su neki vinari Châteauneuf-du-Pape planirali iskoristiti dugotrajna pravila koja im dozvoljavaju da dodaju bijelo grožđe u svoja crvena vina. To bi moglo pomoći u zaštiti svježine i kiselosti u suočavanju sa klimatskim promjenama, rekli su.

Najpopularnija bijela vinska sorta grožđa – Bijelo vino, grožđe i boja

Kao što objašnjava ovaj članak o boji vina, moguće je napraviti bijelo vino od ‘crnog grožđa’, poznatog i kao crno grožđe zbog načina na koji mijenja boju prilikom zrenja. Kao što je gore navedeno, bistri sok se mora odvojiti od pokožice grožđa u ranoj fazi procesa proizvodnje vina. Takozvani “blanc de noirs” primjer u region Champagne, ali postoje i drugi širom svijeta vina.

Druge sorte koje su dobro poznate po bijelim vinima imaju tamnije nijanse boja u vinogradu nego što biste očekivali. „Grožđe sorte Pinot Grigio ima crvenu (ne ružičastu) pokožicu“, rekao je David Gleave, MD Liberty Wines u ovom odgovoru na upit čitatelja Decanter o Pinot Grigio „rosato“. Gewürztraminer je još jedan primjer grožđa koje daje bijela vina, ali je poznat po svojoj ružičasto crvenoj boji.

Naslov orginala: White wine grapes: Which are the most popular? (Bijele vinske sorte grožđa: koja je najpopularnija). Izvor: https://www.decanter.com/. Objavljeno: 24.03.2021. by Chris Mercer. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I

Dobro je znati-ako niste znali? Mnoga južnoafrička vina – bijela i crvena – posjeduju složenu biljnu, cvjetnu i zemljanu aromu/okus koji Južnoafrikanci nazivaju “fynbos”. Naziv (što na afrikaansu znači “biljke sa finim lišćem”) opisuje karakterističan tip vegetacije (uključujući grmlje, proteje, trsku i vrijesak) koji se nalazi samo na južnom obalnom vrhu Afrike.