Vino crveno i bijelo

Vino crveno i bijelo – mogu li se miješati?

degustacija kvalitet okus vina vino vinska kultura

Vino crveno i bijelo. Pomisao na vino brzo se i gotovo automatski povezuje sa finom trpezom, elitnim sastancima, slavljeničkim događajima ili još bolje, opuštajućim trenutkom sjedenja na omiljenom kauču uz dobru muziku u pozadini nakon dugog napornog dana. Vino ima onaj efekat koji prirodno donosi osjećaj mira i spokoja usred haosa. 

To je moć vina. Jednostavna čaša crvenog ili bijelog vina ne izaziva one poglede koji kažu ‘Još je jutro’ kao čaša viskija. Naprotiv, vino je privlačnije i manje osuđujuće. Ljepota vina se ne može potcijeniti, a jedna čaša nikada nije dovoljna. Ali šta je sa mješanjem crvenog i bijelog vina?

Vino crveno i bijelo

Kulturu konzumiranja vina karakteriše niz nepisanih pravila koja su formalnost! U mnogim slučajevima, ova pravila su više mitska nego što su činjenična. Nekako se očekuje da će se uspostaviti ‘pravila’. Na kraju krajeva, važno je osigurati da se konzumacija alkoholnih pića održava na prihvatljivim standardima. Ne znate koja vina da probate? Pogledajte tekstove na kraju članka, između ostalog.

Nepisana pravila o vinu

Vino crveno i bijelo, kao i svako drugo alkoholno piće, zahtijeva od potrošača da vode računa o količinama koje uzimaju. Nije ni čudo da su čaše za vino posebno označene kako bi se spriječilo prekomjerno pijenje osim ako niste dovoljno ‘divljački’ raspolženida pijete direktno iz boce. Dok su kontrolisane količine pijenja jedno od nepisanih pravila. Jedno se ističe u pogledu miješanja crvenog i bijelog, bilo ispijanjem jednog za drugim ili ‘zabranjene’ navike miješanja crvenog i bijelog vina u jednoj čaši.

Da, miješanje crvenog i bijelog vina u jednoj čaši je ‘zabranjeno’ u kulturnom i društvenom okruženju, ali nema nikakvu medicinsku podršku. Crvena i bijela vina obično se pripisuju različitim jelima, što je, ako nas pitate, prilično ograničavajuće. Šta ako služim i crveno i bijelo meso? Treba li se potpuno odreći vina i odlučiti za suptilno pivo kako ne bi razočarali prve osnivače vinskog pravilnika? Miješanje ova dva tipa vina dugo se smatralo tabuom, ali bez jasnih razloga koji bi objasnili zašto.

Činjenice iz mitova

Miješanje crvenog i bijelog vina ne treba smatrati buntovničkim pristupom prema vrijednosti i kvalitetu vina. Naprotiv, to je praksa koju najčešće provode profesionalni degustatori i destilatori koji stvaraju ukusne vinske mješavine. Zabrinutost oko mogućnosti da bi miješanje bijelog i crvenog vina moglo umanjiti kvalitet vina je istinita, posebno ako se radi na pogrešan način. Na primjer, miješanje visoko koncentrisanog slatkog crvenog vina sa suvim bijelim vinom samo će razrijediti okus crvenog vina i možda ga učiniti suvim.

Miješanje crvenog i bijelog vina može biti korisno u oživljavanju vina koje se potencijalno pokvari vraćanjem ravnoteže u koncentraciji tanina, pa čak i kiselina. Iz praktične perspektive, miješanje crvenog i bijelog vina može biti korisno ili pogubno, zavisno o tome da li se radi ispravno i od strane nekoga ko razumije kako oba ova vina djeluju.

Termini i osjećaji – Vino crveno i bijelo

Medicinski gledano, ne postoje dokazi koji ukazuju da je miješanje crvenog i bijelog vina štetno po zdravlje. Uobičajeno vjerovanje da miješanje crvenog i bijelog vina može dovesti do ozbiljnih želučanih tegoba i srodnih tegoba samo je mit. Jedina posljedica koja će se često pojaviti iz mješavine je jak mamurluk, ali opet, učinak varira od pojedinca do pojedinca. Jedina prednost ne miješanja crvenog i bijelog vina je ta što možete održati konzistentnost u pogledu okusa.

Nemojte miješati alkoholna pića sa različitim sastavima, na primer, rum i votku. Posljedice su često strašne i ne opraštaju previše vašem tijelu. Dok jaka alkoholna pića lako dehidriraju sistem i dovode do toga da tijelo izbaci višak alkohola iz sistema, vino, koje često sadrži blagi do kontrolisan procenat alkohola, može vas lako prevariti da pomislite da niste toliko pijani’ ustvari ste više nego pijani. Nemješanjem alkoholnih pića, efekat je kontrolisan i možete uživati u stvarnom okusu jednog pića i više ga cijeniti, kao što je slučaj sa vinom.

Vino crveno i bijelo

Profesionalna perspektiva: Vino crveno i bijelo – miješanje

Profesionalci kažu da je jedini nedostatak miješanja crvenog i bijelog vina efekat razrjeđivanja okusa i propuštanja pojedinačnih okusa. Zaista, miješanje crvenog i bijelog vina je moguće i podsticajno kako bi ljubitelji vina otkrili nove okuse. Do nekih varijacija Rosé vina može se doći miješanjem crvenog i bijelog vina, a rezultat je okus kao i svako drugo vino. Eksperimentisanje sa recepturama jednako se može proširiti i na vinski podrum i u tom procesu se razvijaju nove mješavine koje su izvrsne i sa okusom.

Miješanje crvenog i bijelog vina mora biti obavljeno na način koji osigurava da kvalitet vina nije ugrožen. Važno je napomenuti da su crvena vina često kiselija zbog visoke koncentracije tanina i aromatičnih jedinjenja. Stoga će njihovo miješanje sa bijelim vinima imati za rezultat vrlo malo promjena. Međutim, starost vina može biti značajna u davanju superiornosti u smislu koncentracije bilo bijelom ili crvenom vinu. Na primjer, uvriježeno je vjerovanje da će crveno vino uvijek dominirati bojom i okusom. Međutim, dobro odležali Chardonnay lako će nadvladati vrlo mlado crveno vino. Važno je uzeti u obzir karakteristike kao što su starost vina, koncentracija i kiselost vina koja se miješaju i cilj koji se želi postići.

Moguće mješavine vina

Mogu se miješati različiti tipovi vina, ali je važno razumjeti količine i šta se želite postići. Da bi se dobila dobra mješavina, neophodno je uzeti u obzir gore navedene faktore. Miješanje vina zahtijeva miješanje sličnih tipova. Na primjer, domaća vina se dobro miješaju sa domaćim, dok se hibridi kao što su Baco ili Delaware najbolje miješaju sa hibridima kao što su Foch ili Ives. Tipovi vina koja će se dobiti zavisit će o korištenim količinama. Na primjer, da biste postigli jednostavnu mješavinu Rosé vina, miješanjem 80% vina Chardonnay i 20% vina Grenache dobit će jednostavno Rosé vino. Šampanjac sa pjenušavim Rosé završetkom jedna je od uobičajenih mješavina koja se postiže miješanjem crvenog i bijelog vina kako bi se postigla ravnoteža koncentracije, konzistencije i količina polifenola.

Miješanje crvenog i bijelog vina može rezultirati izvrsnim okusima i aromama. Ova mješavina ima kapacitet da stvori lagana jaka crvena vina, ali i da oživi vina krenula ka kvarenju.

Miješanje vina ne treba smatrati tabuom protiv tradicije vinarstva i gastronomije  

Naprotiv, treba ga doživljavati kao sredstvo za razvijanje novih okusa koji pružaju ispunjavanje želja? i sticanje iskustva. Ako želite da uživate u svom vinu, bacite pravilnik i otkrićete da uživate u izuzetnim okusima novootkrivenih mješavina.

VIDEO: Crveno vino vs bijelo vino – u čemu je razlika?

Izvor: http://wineonmytime.com/. Naslov orginala: Can You Mix Red and White Wine? Wine Guide (Možete li miješati crveno i bijelo vino? Vinski vodič). Objavljeno: 05.09.2019. Slike: Mladen Mijatović. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:             

Dobro je znati-ako niste znali? Suva bijela vina su među najzastupljenijima među potrošačima. Ona uključuju klasike poput; • Sauvignon Blanc, • Chardonnay, • Muscadet, • Pinot Gris, • Pinot Blanc. Dolaze sa oštrim okusima i lako se uparuju sa hranom. Na primjer, suva bijela vina, kao što su Sauvignon Blanc i Pinot Gris, savršeno se slažu sa pečenim povrćem, ribom, pa čak i svježim salatama. Njihove karakteristike lagane arome ne opterećuju jezik i ne oduzimaju vam zadovoljstvo uživanja u bilo kojoj pratnji. Savršena su za sva godišnja doba, tako da nikada nećete morati da provjeravate vremenske prilike da biste odlučili da li želite da uživate u svojoj suvoj bijeloj boji ili ne.